Despre rozacee

Generalitati

Rozaceea este o afectiune cronica progresiva a pielii caracterizata prin aparitia de roseata, dilatatii ale vaselor sanguine – teleangiectazii si cosuri. Nasul si obrajii sunt de obicei primele zone afectate, urmate de frunte si barbie – rozaceea afecteaza zonele convexe ale fetei.

Apare in special la adultii cu varsta peste 30 ani care au o piele sensibila, cu tendinta de a se inrosi cu usurinta. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii, dar acestia fac forme mai severe de boala. Se pare ca exista si diferente rasiale - incidenta este mai mare la populatiile din nordul Europei si mai mica la negri.

Cauze si factori declansatori

Cauza aparitiei rozaceei este necunoscuta
Principalii factori incriminati in declansarea bolii sunt:

• Alimentari
- bauturi si alimente fierbinti, alimente condimentate, alcool, substante excitante – ex. cofeina
O serie de tulburari digestive sunt banuite a avea un rol in patogenia bolii: diareea, constipatia, gastrita, atrofia de mucoasa jejunala (a intestinului subtire). Se pare ca exista o legatura intre rozacee si bacteria Helicobacter pylori ce determina infectii la nivelul stomacului. Este insa neclar daca tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori duce si la ameliorarea rozaceei.

• Infectiosi - rolul acarianului Demodex foliculorum, parazit care traieste in mod obisnuit pe piele la nivelul foliculului pilosebaceu, este controversat. Prezenta acestuia in numar mare poate agrava rozaceea

• Climatici - expunerea la conditii climatice extreme - soare, vant, canicula, schimbarile bruste de temperatura (trecerea de la rece la cald si de la cald la rece) Cei mai importanti factori declansatori sunt: soarele, efortul fizic intens, expunerea la ultraviolete - lampi de bronzat, canicula, stresul emotional, alimentele fierbinti, condimentele, alcoolul. Acestia determina dilatarea vaselor de sange de la nivelul fetei determinand roseata. Spre deosebire de ce se credea in trecut, rozaceea nu apare ca urmare a consumului exagerat de alcool (dar acesta poate agrava simptomele si intensitatea bolii).

Majoritatea indivizilor ce dezvolta rozacee au istoric familial pozitiv pentru aceasta afectiune. Folosirea indelungata (luni sau ani de zile) a dermatocorticoizilor, compusii din anumite creme si unguente, la nivelul fetei duce la agravarea bolii – rozacee postcortizonica.

Stadiile rozaceei

Rozaceea se caracterizeaza prin prezenta unei succesiuni de stadii clinice dupa cum urmeaza:

1. Stadiul de eritem tranzitor
- la debut, apare roseata initial legata de factorii declansatori: emotii, schimbari de temperatura, alcool, alimente fierbinti, condimente - care este fugace si poate disparea in timp, dupa incetarea factorului agresor. Aceasta roseata tranzitorie apare in special in zonele centrale ale fetei si mai rar la nivelul gatului si decolteului

2. Stadiul cuperozic - se caracterizeaza prin roseata permanenta brazdat de mici vase de sange numite teleangiectazii

3. Stadiul papulopustulos:
- pe fondul eritemato teleangiectazic sau cuperozic apar cosuri
- porii faciali sunt dilatati si se poate observa o descuamare difuza
- leziunile se pot extinde la nivelul scalpului, gatului, toracelui anterior
Acest stadiu al rozaceei se deosebeste de acnee vulgara prin absenta comedoanelor – punctelor negre. Leziunile din acest stadiu se pot vindeca cu sau fara cicatrici superficiale.

4. Stadiul cel mai avansat este reprezentat de elefantiazisul fetei caracterizat prin prezenta de noduli mari inflamatori si placi hipertrofice – ingrosate
- nodulii sunt prezenti in special pe nas si obraji si mai rar pe frunte si barbie;
- tegumentele sunt seboreice (fata se ingrasa are aspect lucios), inflamate, ingrosate, cu porii dilatati.

Aceste modificari duc in final la aparitia unui nas mare, rosu, boselat numit rinofima . O forma particulara esta reprezentata de rozaceea oftalmologica: blefarita (ploapele sunt rosii, iritate) sau conjunctivita, etc.

Dintre simptomele cele mai frecvente amintim: senzatie de corp strain, mancarimi, arsura, fotofobie (pacientul este deranjat de lumina). Consultul oftalmologic este necesar.

Tratament

Tratamentul este complex si duce la ameliorarea semnelor si simptomelor bolii. Este important sa consultati un dermatolog cat mai repede, pentru ca tratamentele sunt mai eficiente daca sunt folosite in stadiu incipient al bolii. Acneea rozacee in stadii avansate poate cauza leziuni permanente ale fetei.

Forme de tratament:

1. Sistemic
- pe cale generala sunt utile antibioticele din grupa ciclinelor;
- s-a observat un raspuns terapeutic mai bun in urma administrarii de metronidazol comparativ cu antibioticele din grupul ciclinelor;
- isotretinoinul derivat de vitamina A, este foarte util si eficient in formele severe de boala (administrarea in caz de rinofima duce la reducerea dimensiunilor nasului)

2. Local - se utilizeaza topice sub forma de creme, lotiuni, geluri sau mixturi cu antibiotice, sulf
Este foarte importanta si folosirea cremelor de fotoprotectie.
In cazurile severe, chirurgia estetica joaca un rol important corectand cu succes imperfectiunile pielii - procedurile folosite sunt dermabraziunea, electrocoagularea si fotocoagularea (eficiente in cazul teleangiectaziilor)

Prevenirea acutizarilor

Cauzele rozaceei nu sunt cunoscute, astfel este imposibil sa prevenim aparitia ei.

Urmatoarele masuri au scopul de a diminua intensitatea simptomelor rozaceei:
- Evitati consumul de alimente si bauturi, care contribuie la dilatarea vaselor de sange: cafea, alcool, bauturi calde, alimente picante precum si orice aliment sau bautura care provoaca roseata.
- Evitati expunerea la temperaturi extreme si vant puternic. Protejati-va fata de frig si vant in timpul iernii. Evitati schimbarile bruste de temperatura.
- Eforturile fizice intense tind sa declanseze simptomele
- Invatati sa va relaxati pentru a controla mai bine stresul si emotiile.
- Evitati fumatul, pentru ca nicotina dauneaza functiei vasculare.
- Evitati saunele si baile calde prelungite.
- Evitati pe cat posibil, soarele. Daca va expuneti la soare, aplicati o crema de protectie solara SPF 15 sau mai mare, impotriva razelor UVA si UVB, atat vara cat si iarna.
- Evitati aplicarea prelungita de cortizon (unguent) pe fata. Cortizonul determina o subtiere a pielii si o dilatare a vaselor de sange.
- Folositi apa calda la temperatura corpului, precum si sapun sau lotiuni speciale pentru spalarea fetei.
- Multe produse de ingrijire a pielii contin ingrediente care ar putea agrava rozaceea (acizi, alcool, etc). Cereti medicului informatii pentru a afla care sunt cele mai potrivite produse daca va confruntati cu aceasta afectiune.