Asteniile de sezon

Generalitati

Oboseala, irascibilitate, stare de somnolenta, dureri de cap, nervozitate, lipsa de concentrare si apetit crescut… daca prezentati temporar toate aceste simptome, nu va ingrijorati. Nu este vorba de vreo boala grava, ci doar de astenie de sezon. Desi majoritatea persoanelor cred ca aceasta se poate instala numai primavara, in realitate astenia se produce si la sosirea toamnei sau chiar iarna.

In principiu asteniile apar la schimbarea conditiilor meteo-climaterice, studiile demonstrand o legatura stransa intre tulburarile afective de sezon si durata zilei comparativ cu noaptea, respectiv schimbarea luminozitatii naturale.

Termenul de tulburare afectiva de sezon sau astenie de sezon (seasonal affective disorder) a fost introdus in anul 1984 in Statele Unite, fiind inclus in Manualul bolilor mentale al Asociatiei Americane de Psihiatrie. Asociata in conceptia populara cu depresia, asteniile se deosebesc de orice tip de disfunctii depresive, care sunt caracterizate tocmai prin perturbari ale somnului si lipsa poftei de mancare. Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte, afectand atat latura fizica cat si cea psihica, intelectuala sau sexuala.

Simptome

Principalele simptome ale asteniei sunt:
- stare continua de oboseala fizica si psihica;
- diminuarea atentiei;
- dificultati de concentrare, pierderea memoriei si incetineala in gandire;
- alterarea perceptiei mediului inconjurator - intoleranta la zgomote, la lumina, ameteli, vedere incetosata;
- diminuarea vitalitatii - lipsa de initiativa, pierderea interesului, insingurare;
- alterari de personalitate - iritabilitate, pierderea controlului emotional;
- dureri variate si schimbatoare - dureri toracice, cefalee, dureri abdominale;
- pofta de mancare crescuta.

Cauze

Desi cauzele exacte care provoaca asteniile nu sunt pe deplin cunoscute, cercetatorii americani au facut in ultimii ani o serie de descoperiri care indica si metodele de tratament care pot ameliora semnificativ simptomele asteniilor de sezon si imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Studiile au demonstrat ca una dintre cauzele asteniilor de sezon o reprezinta dereglarea ritmului circadian - un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale apartinand entitatilor vii, inclusiv plantelor si animalelor.

Raspunzator pentru functionarea ritmului circadian este procesul de secretie a unor hormoni, respectiv melatonina, cercetatorii demonstrand ca la persoanele care sufera de astenii ritmul secretiei de melatonina sufera modificari semnificative. Studiile au demonstrat, deasemenea, ca marea majoritate a persoanelor astenice prezinta un nivel scazut sau anormal al anumitor neurotransmitatori, in special serotonina, asa explicandu-se si pofta de mancare ridicata, intrucat serotonina este responsabila in organism cu buna-dispozitie, reglarea apetitului si a satietatii.