Plangere penala impotriva unor medici acuzati ca nu au intubat corect o pacienta, la Iasi

O familie din Iasi va depune plangere penala impotriva unor medici de la Maternitatea "Elena Doamna" pe care ii acuza ca nu au intubat corect, in timpul unei operatii, o femeie de 41 de ani, pacienta aflandu-se acum in coma de gradul II la Spitalul de Neurochirurgie, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit familiei, femeia s-a prezentat la spital pentru o operatie urgenta de fibrom uterin, dar medicii nu au reusit, in prima instanta, sa o intubeze. Creierul pacientei nu a primit oxigen timp de 15 minute, iar femeia a intrat in coma.

"A fost greu din cauza conditiilor anatomice, adica este un gat scurt, o limba ceva mai mare si se citeaza in toata literatura cazuri de intubatie dificila sau chiar imposibila", a declarat presei seful sectiei de Terapie Intensiva, dr. Filip Onoriu, medicul care a reusit in cele din urma sa o intubeze pe pacienta.

Potrivit acestuia, medicul anestezist nu ar fi gresit, deoarece a efectuat protocolul de intubatie rapida. Medicii nu au finalizat interventia de extirpare pentru ca pacienta a intrat in coma si a fost transferata la Spitalul de Neurochirurgie, unde este tinuta in viata cu ajutorul aparatelor.

Familia pacientei a contactat Asociatia pentru Protectia Pacientilor, care si-a oferit sprijinul in acest caz pentru redactarea plangerii penale. in plus, apropiati ai familiei au precizat ca va fi facuta o sesizare si la Colegiul Medicilor.

"Daca exista indicii ca intubarea nu s-a facut corect, ne autosesizam. Eu acum sunt in Austria si nu cunosc cazul, dar, daca familia va depune plangere, vom incepe o ancheta", a declarat, marti, corespondentului NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae.

Conform reprezentantilor Spitalului de Neurochirurgie, femeia este in coma de gradul II si a fost supusa unor examene cu computerul-tomograf care au relavat un creier in suferinta difuza, fara leziuni localizate. Medicii au subliniat ca prognosticul este rezervat, evolutia fiind stationara din momentul internarii, respectiv la sfarsitul saptamanii trecute.