Conservantii naturali

Actualmente pot fi produse tratamente pentru ingrijirea tenului si corpului folosind numai conservanti naturali, si care au o durata mare de viata in galantar fara a deveni perisabile. Uleiurile esentiale sunt substante naturale care au un important rol conservant; insa, in pofida acestor calitati nu se bucura de o larga reprezentare in piata produselor cosmetice.

Aceste uleiuri sunt derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Prima mentionare a proprietatilor antibacteriene in cazul uleiurilor esentiale atesta inca de pe vremea holerei din Franta secolului al XIX-lea, cand au pierit zeci de mii de persoane. In tumultul evenimentelor s-a observat ca aceia care lucrau in parfumerii erau total imuni la boala.
Astazi stim ca numeroase uleiuri utilizate in parfumerie sunt agenti antibacterieni potenti, care distrug bacteriile si ciupercile fara a afecta omul, asadar cu foarte putine reactii adverse.
De exemplu, simpla adaugare a unei picaturi de ulei de portocale intr-o cutie de 60 g de crema distruge toate microorganismele din acel recipient. Mai mult, uleiurile esentiale se pare ca distrug cu foarte mare eficacitate virusul herpetic, ajutand la indepartarea virusului si vindecarea zonei cutanate afectate.

Eficacitatea uleiurilor esentiale in distrugere bacteriilor (activitate bactericida)

Ulei esential Cantitatea minina %
Ulei esential Cantitatea minina %
Cimbrisor 0.070 Rozmarin 0.430
Oregano 0.100 Chimion 0.450
Portocale 0.120 Neroli 0.475
Lamaita 0.160 Mesteacan 0.480
Scortisoara chinezeasca 0.170 Lavanda 0.500
Trandafir 0.180 Melissa Balsam 0.520
Usturoi 0.200 Ylang Ylang 0.560
Eucalipt 0.225 Ienupar 0.600
Menta 0.250 Fenicul 0.640
Muscata rosie 0.250 Usturoi 0.650
Cretisoara 0.330 Lamaie 0.700
Anason chinezesc 0.370 Cajeput 0.720
Orris 0.380 Sassafras 0.750
Scortisoara 0.400 Heliotrope 0.800
Cimbru salbatic 0.400 Pin 0.860
Anason 0.420 Patrunjel 0.880
Mustar 0.420 Violeta 0.900


Studiile recente desfasurate in Franta au stabilit potentialul antibacterian al uleiurilor esentiale. Astfel, mai multe tipuri de carne au fost introduse in diverse uleiuri esentiale pentru a se determina cu exactitate cantitatea necesara pentru o asepsie completa. Rezultatele sunt cele din tabelul de mai sus: de exemplu, o parte de oregano la 1.000 de parti de carne cruda, conduce la curatarea carnii de toti germenii pe care ii are.

Uneori, uleiurile esentiale utilizate ca si conservanti se pot evapora la deschiderea cutiei; altele, daca sunt prea concentrate, produc eritem si dermatita – afectiuni de natura inflamatorie ale pielii. Produsele bogate in uleiuri esentiale, cum sunt cele din saloanele de aromoterapie, nu necesita conservanti artificiali, deoarece detin proprietati bacteriostatice.

Uleiul de Neem: Neem este unul dintre cele mai puternice uleiuri existente pe piata la momentul actual. Utilizat in India inca de pe vremea scrierii sanscrite, astazi se bucura pe intreg mapamondul de recunoasterea activitatilor sale antibacteriene, antifungice, antiprotozoare si chiar pentru actiunea sa de tip spermicid.
Vitamina E: este un antioxidant foarte puternic utilizat in conservarea uleiurilor, pentru a preintampina rancezirea lor. Pe piata exista si produse sintetice numite Tocoferol, Alpha Tocoferol sau Tocoferol Acetat.

Sarea (clorura de sodiu, clorura de natriu): este utilizata in conservarea carnii inca din cele mai vechi timpuri. Sarea patrunde in carne si leaga apa, facand imposibila dezvoltarea bacteriilor ce ar putea contribui la perisarea carnii. Sarea dreneaza apa din alimente, creand un mediu nepotrivit bacteriilor.

Zaharul (carbohidratii): Zaharul este un compus organic ce poate fi rafinat (zahar alb) sau nerafinat (zahar brun). A fost utilizat ca si conservant natural gratie activitatilor sale de inhibare a cresterii bacteriene dupa ce alimentele au fost incalzite.

Lamaia: face parte din familia Rutaceae, din grupa citricelor. Pot contine 30-45% suc, in functie de regiunea si climatul in care a crescut. Acidul produs de lamaie (identificat ca fiind C6H8O7 – acidul citric) este un bun conservant. Lamaia este bogata in vitamina C si ca si sarea, dreneaza apa si previne perisarea alimentelor.

Mierea: extrem de stabila la agresiunea microbiana datorita continutului scazut de apa, pH-ului scazut si constituientilor anti-microbieni.

Propolisul:
este un amestec de ceara de albine si rasini colectate de albine din plante, mai ales flori si muguri; propolisul este utilizat in protejarea si securizarea fagurelui de miere, ferind stupul de infectiile bacteriene si fungice. Grecii si romanii utilizau propolisul pentru a vindeca abcesele cutanate, dar a fost folosit din cele mai vechi timpuri fara intrerupere. Vechii egipteni il utilizau ca medicament dar, alaturi de intrebuintarile medicale, il foloseau si ca adeziv pentru tobe, pentru sigilarea containerelor cu care carau apa si pentru indeplinirea multor alte scopuri de natura tehnica.

Extractul de rozmarin: este un antioxidant foarte puternic. Procesul de imbatranire a pielii, atrofierea si ridarea, melanomul si alte tipuri de cancere ale pielii par a fi accelerate de acumularea de peroxizi in tesutul cutanat. Acestia sunt produsi de diversi factori de mediu, cum ar fi razele ultraviolete. S-a demonstrat intr-un studiu ca acidul carnosic (gasit in rozmarin) are un bun efect de protectie a pielii fata de radiatiile ultraviolete. Rozmarinul are o istorie de utilizari antibacteriene si antimicrobiene. Un studiu recent chiar a descoperit cum ca ar putea avea si efecte impotriva virusului HIV-1.

Sucul de grapefruit: este un antibiotic natural, un bun antiseptic, dezinfectant si conservant. Poate vindeca aproape orice leziune a pielii. Conform studiilor, pare sa fie eficient impotriva a cel putin 800 de virusuri si bacterii si a peste 100 de fungi. Ca atestare a tuturor acestor proprietati, acest conservant natural este utilizat de multi producatori in containerele de transport al apei, pentru prezervarea proprietatilor organoleptice ale acesteia.