Tratamentul cu unde de soc al Pintenilor Calcaneeni

Generalitati

Exista multe elemente si structuri anatomice ale corpului nostru de care nu suntem constienti decat atunci cand organismul ne semnaleaza prezenta lor, de multe ori prin durere. Unele dintre aceastea sunt pintenii calcaneeni (numiti si "ciocuri la calcaie ", "pinten toc", "pinten osos"). Acesti pinteni apar ca niste proeminente osoase dezvoltate la marginea plantara anterioara a calcaneului.
A nu se confunda pintenii calcaneeni cu fasceita plantara.
Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantara) se inflameaza si apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasa ce se formeaza pe calcaneu. In cazul fasciitei plantare, durerile apar pe marginea interna a piciorului, mai ales la primii pasi, dimineata, ce par a se ameliora dupa o perioada de Incalzire. Netratate, durerile devin intolerabile. In cazul pintenului calcaneean durerea apare la sprijin.� Nu pintenul In sine doare, ci compresiunea pe care acesta o exercita asupra unui mic nerv ce trece sub el.
Circa 70% dintre pacientii cu fasciita plantara au un pinten osos care poate fi vazut la examenul radiologic. Cu toate acestea multi pacienti pot avea pinteni ososi si sa nu prezinte simptome de durere.

Cauze-factori de risc

Organismul ca masura de precautie, reactioneaza atunci cand se produce o tensiune si o agresiune asupra lui.
In acelasi mod, la nivelul piciorului, existenta unor ligamente tensionate, pot tractiona calcaiul. Pe masura ce se produce reparatia osoasa, se poate forma un osteofit pe fata plantara a calcaiului.Aceasta agresiune asupra calcaiului repetata In timp se regaseste la atleti, dansatori, supraponderali si la persoanele care poarta Incaltari nepotrivite (ex: purtarea Indelungata a pantofilor cu toc Inalt de catre femei).

Simptome

Nu de fiecare data pintenii calcaneeni pot provoca simptome.
Uneori acestia sunt descoperiti Intamplator atunci cand se face o radiografie de rutina.
Totusi, pintenii calcaneeni pot deteriora In timp tesuturile ducand In timp la dureri ale piciorului si la ruperea lor.
Afectiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamatia articulatiilor), fasceita plantara, spondilita anchilozanta…etc

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza examenului fizic si al celui radiologic.
In urma examenului se Incearca identificarea cauzelor principale si excluderea altor afectiuni de la nivelul calcaiului.
Consultul de specialitate este necesar a fi facut de un medic: ortoped, reumatolog, medicina sportiva sau kinetoterapeut.
Pintenii calcaneeni apar frecvent la pacientii cu antecedente de dureri de picior cauzate de fasciita plantara.

Tratament cu unde de soc

In prezent se aplica acelasi tratament ca la fasciita plantara deoarece afectiunile sunt strans legate. Tratamentele clasice se refera In principal la vindecarea simptomelor: repaus pe termen lung, efectuarea de stretching, aplicarea de gheata, administrarea de medicamente antiinflamatoare, schimbarea Incaltarilor necorespunzatoare, folosirea talonetelor de silicon pt sustinerea calcaiului…etc
Clinica de Diagnostic Gral Medical recomanda un tratament modern pentru eliminarea pintenilor calcaneeni, si anume tratamentul cu unde de soc extracorporeala. Pacientii care au pinteni calcaneeni pot beneficia de un tratament comod, eficient si neinvaziv. Cu ajutorul ecografiei de parti moi se vizualizeaza exact zona afectata si catre ea sunt orientate undele de soc produse de aparat la nivelul pielii. Prin efectele fiziopatologice specifice afectiunii, aceasta interventie duce la rezultate excelente cu o rata de satisfactie a pacientilor de peste 90%. Pentru efectuarea interventiei sunt necesare, de regula, 3 sedinte cu o durata de aproximativ 20-30 minute, la interval de 2- 3 zile.
Tratamentul se efectueaza numai In urma unui consult de specialitate efectuat pentru a determina daca pacientul se califica sau nu pentru procedura.
Programari si consiliere online: www.gralmedical.ro, sau apeland numerele de telefon : 021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral.

Costul tratamentului:
Pentru efectuarea interventiei, pacientul are nevoie de un consult din partea doctorului specialist Gral Medical, efectuarea unui examen radiologic si in final se va face programarea pentru interventia propriu-zisa. Pentru pachetul complet (consult, ex.radiologic, interventie) pretul este de 600 lei.
Deoarece In perioada 01.02.2010-15.03.2010 Gral Medical demareaza campania “ Da pinteni si vino la Gral “, toti pacientii beneficiaza de 100 lei reducere la tratament. Pentru persoanele care nu se califica pentru interventie pretul suportat de pacient este doar consultul de specialitate.

Recomandari

Este de recomandat atunci cand un pacient prezinta simptome de durere la nivelul piciorului sa mearga la un specialist pentru identificarea cauzelor reale ale afectiunii. Numai dupa aceea se pot recomanda anumite tratamente corespunzatoare bolii.
Anumite masuri disperate fac pacientii sa fie de acord cu administrarea de cortizon local sub forma de injectii, iradiere cu raze Roetgen, cobaltoterapia..etc. Majoritatea au efecte secundare iar acestea pot fi ireversibile (Ex: infiltratia cu cortizon poate duce la ruperea fasciei plantare).
Deoarece cea mai mare greutate din organism, este preluata de picior trebuie sa Ii oferim mai multa atentie si sa Inlaturam factorii ce adauga un stres crescut la nivelul calcaiului, factori care depind de noi, ca de exemplu: reducerea In greutate, Incaltamintea necorespunzatoare, statul prelungit In picioare…etc