Grupele de sange si personalitatea

Generalitati

In mitologia Japoneza, se presupune ca exista o stransa legatura intre grupa de sange, caracter si compatibilitatea dintre oameni; si aceste credinte nu sunt doar la nivel de individ ci sunt bine inradacinate in cultura societatii: in matinalele de stiri, pe langa noutati si vreme, de multe ori sunt prezentate rapoarte cu privire la previziunile zilei raportate la fiecare grupa de sange in parte.

Scurt istoric

In anul 1901, omul de stiinta american Karl Landsteiner, a identificat varietatea grupelor de sange. Prima data a descoperit sistemul ABO si trei grupe sanguine, A , B si 0, ulterior a adaugat si grupa AB.

In anul 1916, un doctor japonez - Kimata Hara, a publicat o cercetare cu privire la conexiunile dintre grupele de sange si temperament.

In jurul anului 1925, in armata si flota japoneza au fost introduse testele de sange pe soldati, plecandu-se de la premisa ca, grupele de sange pot indica informatii valoroase cu privire la taria de caracter sau slabiciunea acestora.
Cu toate acestea, nici un studiu nu a relevat probe conclusive cu privire la conexiunea dintre grupele de sange si caracter, desi ideea persista si in zilele noastre.

Cum ne putem determina grupa de sange?

Cea mai sigura metoda de determinare a grupei de sange este prevelarea si testarea sangelui.

In cazul in care se cunosc grupele de sange ale parintilor, se pot face presupuneri cu privire la grupa de sange mostenita de catre copii (sau grupa de sange pe care nu au sub nici o forma cum sa o prezinte), insa nu poate fi oferit un prognostic sigur:

Grupa parintilor Grupa posibila la copil Grupa imposibila la copil
A & A A, 0 B, AB
A & B A, B, AB, 0 -
A & AB A, B, AB 0
A & 0 A, 0 A, AB
B & B B, 0 A, AB
B & AB A, B, AB 0
B & 0 B, 0 A, AB
AB & AB A, B, AB 0
AB & 0 A, B AB, 0
0 & 0 0 A, B, AB

In Romania, distributia procentuala a grupelor de sange la nivelul populatiei este:

Grupa de sange
Frecventa (%)
0 34%
A 41%
B 19%
AB 6%

Grupele de sange si personalitatea

Exista patru grupe de sange: 0, A, AB si B, grupa A fiind cea mai frecvent intalnita si din acest motiv, cel mai des studiata de catre cercetatorii Japonezi - 75% din populatia Japoniei prezinta aceasta grupa de sange.

Pot grupele de sange sa ofere informatii cheie pentru starea de sanatate sau pot afecta persoanlitatea?
Medicul naturopat James D'Adamo si fiul sau Peter D'Adamo promoveaza acest principiu, prezentand o clasificare a grupelor de sange si temperamentele aferente:

Grupa de sange A

- Persoanele cu grupa de sange A, sunt de regula firi cooperative, sensibile, inteligente, pasionale si talentate.
- Sunt adesea predispuse catre anxietate, din dorinta de a fi pe placul celor din jur; evita sa-si exteriorizeze emotiile, motiv pentru care in cele din urma clacheaza;
- Din exterior par a fi persoane calme, insa in realitate sunt cuprinse de griji;
- Sunt persoane introvertite, romantice, stabile si de incredere;
- In mare parte sunt tensionate, nerabdatoare si se confrunta cu probleme de somn;
- Desi sunt persoane potrivite pentru functii de conducere, in general refuza astfel de pozitii, deoarece nu fac fata situatiilor stresante;
- Sunt caracterizate de meticulozitate si perfectionism;

Starea de sanatate:
Grupa de sange A este caracterizata de o sensibilitate crescuta. Din acest motiv, prea mult stres duce la slabirea sistemului imunitar mult mai repede decat in cazul celorlalte grupe de sange.
Nivelul scazut al cantitatii de acid in stomac caracterizeaza grupa de sange A inca de la nastere, necesitand atentie deosebita asupra regimului alimentar si evitarea proteinelor animale. Utilizarea de enzime digestive atunci cand se consuma alimente fermentate sau bauturi carbogazoase este o necesitate.

Compatibilitate: cu grupele de sange 0 si AB

Grupa de sange B

- Purtatorii grupei sanguine B sunt persoane ce tind spre echilibru: contemplative precum grupa A si totusi ambitioase, precum grupa 0
- Sunt percepute ca persoane incantatoare si fascinante, caracterizate de optimism;
- Sunt caracterizate de empatie, inteleg si accepta cu usurinta punctele de vedere ale celor din jur, evitand de cele mai multe ori confruntarile sau provocarile.
- Sunt persoane flexibile capabile sa lege prietenii sincere si de durata;

Starea de sanatate:
Desi au un sistem imunitar puternic, persoanele cu grupa B sunt predispuse catre infectii virale, boli inflamatorii autoimune - Lupus, Scleroza multipla sau Oboseala cronica.
O alta problema de sanatate comuna acestei grupe este Hipoglicemia, in special in conditiile unei alimentatii gresite.

Compatibilitate: cu grupele de sange A si AB

Grupa de sange AB

- Sunt persoane dualiste, posedand trasaturi ale grupelor A si B
- Purtatorii grupei sanguine AB reactioneaza cel mai bine in conditii de stres;
- Sunt persoane foarte active cu caracter mult mai puternic decat cei cu grupa A, insa deseori au tendinta de a neglija stresul, compromitandu-si imunitatea;
- Persoanelor cu grupa AB nu le place sa se adapteze intr-un mediu diferit de al lor; daca se simt inlantuite, au tendinta de a evada din acest spatiu inchis si de a actiona pe plan propriu.
- Au gandire logica si sunt determinate sa gandeasca si sa actioneze in spiritul corectitudinii;
- Sunt caracterizate de o rabdare, putere de concentrare si inteligenta admirabile;
- In ceeea ce priveste optiunile alimentare, sunt foarte transante: un aliment fie este pe placul lor, fie il evita cu precadere.

Compatibilitate: cu orice grupa de sange

Grupa de sange 0

- Purtatorii grupei sanguine 0 au in general tendinta de a fi solitari;
- Sunt persoane intuitive, focalizate, independente, increzatoare, cu calitati de lideri;
- In cele multe situatii prefera sa se bazeze pe fortele proprii;
- Persoane organizate si determinate, care de cele mai multe ori isi ating obiectivele propuse;

Starea de sanatate:
Dintre toate cele patru grupe de sange, purtatorii grupei 0 reactioneaza cel mai bine in fata stresului si au un sistem imunitar si un psihic puternic. Pentru o buna stare de sanatate, sunt dependeti de exercitii fizice viguroase, avand o circulatie sanguina deficitara.

Compatibilitate: cu grupele de sange A si AB