Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale

Generalitati

In cazul afectiunilor renale, rinichii nu sunt capabili sa filtreze si sa elimine din sange produsele si fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla si a evita acumularea acestor substante, se recomanda evitarea anumitor produse alimentare care au tendinta de a agrava aceasta problema.

Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de calorii. O dieta sanatoasa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, greutatii corespunzatoare si unor niveluri serice normale de colesterol si glicemie, ceea ce este de ajutor in stoparea progresiei afectiunii renale.

Fiecare persoana are propriile necesitati, in functie de greutatea corporala, inaltimea si functia renala remanenta. Cele mai multe persoane trebuie sa isi limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide si proteine. Altele necesita limitarea consumului de potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care este specialistul in masura sa recomande dieta corecta in aceste cazuri.

Sodiu (natriu)


Pentru a limita consumul de sodiu se recomanda:
-citirea tuturor etichetelor alimentelor: trebuie evitate alimentele care contin sare sau glutamat monosodic ca si componente de baza
-evitarea branzei sarate, muraturilor, afumaturilor care pot contine cantitati crescute de sare
-nu trebuie adaugata sare in mancare: se recomanda inlocuirea cu lamaie sau alte condimente pentru a da savoare mancarurilor
-consultarea medicului curant asupra folosirii unui inlocuitor al sarii. Unele persoane cu afectiuni renale necesita limitarea aportului de potasiu: cei mai multi inlocuitori de sare de pe piata contin cantitati crescute de potasiu.

Proteine

Pentru a limita consumul de proteine se recomanda:
-consultarea unui medic nutritionist pentru alcatuirea unei diete care sa asigure necesarul de proteine pentru mentinerea sanatatii
-cunoasterea surselor de proteine. Cele mai multe persoane stiu ca, carnea, pestele si lactatele contin proteine. Nu se cunoaste faptul ca painea, cerealele si legumele contin, de asemenea, proteine
-alegerea proteinelor de calitate superioara, cum ar fi carnea de vita slaba, pui, peste, branza si oua. In cazul in care se consuma ton, se recomanda clatirea lui bine inainte de consumare.

Lichide

Pentru a limita consumul de lichide se recomanda:
-se recomanda limitarea la 1,4 litri de lichide pe zi. Alimentele care sunt lichide la temperatura camerei, cum ar fi supa, inghetata, ceaiul se considera a fi lichide si trebuie sa fie incluse in cei 1.4 litrii zilnic
-trebuie conoscut faptul ca unele legume si fructe contin cantitati crescute de apa care se iau in calcul la cantitatea zilnica de lichide. De exemplu: grefele, portocalele, merele, laptucile si telina.

Fosfor


Pentru a limita aportul de fosfor se recomanda:
-limitarea aportului de lactate, cum ar fi lapte, iaurt sau inghetata
-evitarea nucilor, alunelor, semintelor, lintei, mazarii si fasolei
-evitarea consumului de bere, bauturile racoritoare de genul Coca-cola si cacao.

Dieta de ingrasare

In cazul scaderii in greutate se recomanada:
-consumul de paine, tortilla, cereale si evitarea painii si cerealelor integrale; nu se recomanda covrigeii, chipsurile sau alte snack-uri
-se recomanda adaugarea de margarina, ulei si maioneaza pentru a creste cantitatea de calorii zilnice; uleiurile vegetale de genul ulei de masline sunt cea mai sanatoasa alegere
-se recomanda adaugarea de zahar si miere la regimul zilnic, cu exceptia persoanelor cu diabet zaharat, pentru a creste numarul caloriilor si energia zilnica
-se recomanda gustari regulate intre mese.