Ministerul Sanatatii vrea un singur manager pentru trei - cinci spitale

Ministerul Sanatatii va implementa sistemul de management corporatist, pentru ca trei-cinci spitale sa poata fi conduse de un singur manager sau de catre o firma de management specializata, o masura legata de descentralizarea sistemului sanitar, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

"Dorim sa propunem implementarea unui sistem din alte state, cel al managementului corporatist, astfel ca 3-5 spitale sa poata avea acelasi manager, care va putea vedea o strategie coerenta pentru spitalele dintr-o anumita localitate. Dupa descentralizare, cand o autoritate locala va avea mai multe spitale in subordine, va putea institui managementul corporatist pentru a eficientiza sistemul", a explicat ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii va crea cadrul legislativ necesar pentru implementarea in sistemul sanitar a acestui sistem de management profesionist.

De asemenea, ministrul Sanatatii vrea ca in cativa ani sa fie format un grup de manageri profesionisti. "Va trebui sa incepem sa cream un grup de manageri profesionisti in Romania, deoarece avem institutii in domeniu care pot incepe sa pregateasca", a declarat Attila Cseke.

Ca prioritati la inceput de mandat, Attila Cseke spune ca descentralizarea spitalelor va reprezinta unul dintre obiectivele principale, astfel incat unitatile sanitare publice sa fie transferate catre administratia locala pana la 1 iulie 2010.

Attila Cseke a precizat ca in 2010 nu se pune problema unei disponibilizari in cadrul personalului medical, existand in prezent unitati cu deficit de medici si asistenti, dar ca se va face o analiza a personalului administrativ. Ministerul Sanatatii va lua in calcul schimbarea modalitatii de plata a medicilor de familie, de la plata per capita (in functie de numarul de oameni inscrisi), la plata per serviciu.

Ministrul Sanatatii a declarat ca vor fi dificultati in 2010 in ceea ce priveste sustinerea programelor de sanatate, a investitiilor in infrascturctura, probleme in asigurarea necesarului de medicamente pentru unitatile de primiri urgente. "Am speranta ca nevoile vor putea fi corelate cu finantarea si ca vom gasi masuri pentru eficientizarea folosirii banilor", a spus Cseke.

Potrivit ministrului, programele de sanatate sunt in faza de analiza si dupa aprobarea bugetului, ministerul va anunta care sunt programele care vor fi mentinute. Este posibila introducerea unor noi programe, de screening pentru cancerul de colon si prostata si pentru fertilizarea in vitro, a mentionat Attila Cseke.