Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea

Generalitati

Incontinenta urinara (pierderea necontrolata a urinii) este o afectiunea frecventa in randul femeilor. Una din trei femei au incontinenta urinara. Din fericire exista multe tratamente eficiente pentru aceasta afectiune.

Incontinenta urinara este mai frecventa la femei (in special la femeile tinere) decat la barbati, raportul incidentelor femei : barbati fiind de 5 : 1.

Numarul fiziologic de mictiuni este in general de 6-9 pe zi. Evident, in cazul consumului lichidian crescut, numarul de mictiuni va creste. La femei, numarul fiziologic de mictiuni creste odata cu varsta.

Tipuri

Exista 2 tipuri principale de incontinenta urinara:
Incontinenta de stres (de efort) - datorata unor stresuri fizice, cum ar fi tusitul, stranutatul, saritul, ridicarea de greutati.
Incontinenta imperioasa - numita si vezica neurologica (o contractie brusca o muschilor vezicii urinare) aceasta determina senzatia imperioasa de a urina si incontinenta urinara sau instabilitatea detrusorului (muschiul detrusor vezical este cel care opreste fluxul urinar).
Exista si alte tipuri de incontinenta dar care sunt mult mai rare.

Factori de risc

Infectiile urinare agraveaza de obicei incontinenta urinara. Pe de alta parte, unul dintre simptomele infectiei urinare este incontinenta. In acest caz, incontinenta se amelioreaza dupa tratamentul adecvat al infectiei urinare. O situatie clinica mai dificila apare la femeile in varsta, deoarece una din 5 femei in jurul varstei de 65 de ani prezinta infectii urinare repetate. Intrebarea care se pune aici este daca infectiile urinare sunt cauza incontinentei. In cazul in care incontinenta nu se amelioreaza dupa tratamentul infectiilor urinare repetate (de cele mai multe ori asimptomatice la femeile in varsta) se concluzioneaza ca nu exista o relatie cauza-efect intre infectiile urinare si incontinenta.

Cistita interstitiala nu poate fi o cauza a incontinentei urinare. In cazul in care coexista la aceeasi femeie, acestea sunt doua diagnostice complet diferite.

Exercitiile Kegel

Exercitiile Kegel sunt foarte eficiente in tratarea incontinentei urinare. Cel mai important lucru este ca acestea sa fie facute corect si pe o perioada indelungata. Rolul acestor exercitii este de a intarii musculatura pelviana. Rezultatele sunt vizibile dupa aproximativ 2-3 luni de practicare. Medicul specialist este cel care indruma pacientele pentru a fi executate corect. Din pacate, una din trei femei folosesc acesta tehnica fara a fi indrumate.

Cum se executa corect exercitiile Kegel?

Specialistii spun ca aceste exercitii pot fi facute oriunde, dar pot fi destul de dificile pentru o incepatoare. Din acest motiv, pentru inceput, este mai bine ca femeia sa stea intinsa, cu o mana pe abdomen pentru a verifica relaxarea muschilor abdominali. Exercitiul consta in contractia muschilor pelvieni in acelasi in mod in care opresc fluxul urinar in timpul mictiunii. Ciclurile de contractii care trebuie mentinute pentru 4 secunde urmate de relaxarea muschilor timp de 4 secunde, trebuie repetate timp de 5 minute. Aceste exercitii nu trebuie practicate in timpul mictiuni, deoarece pot cauza disfunctii urinare. Dupa o perioada de 2-3 luni, cand muschii sunt suficient de tonifiati, femeile trebuie sa foloseasca acest avantaj in viata de zi cu zi. De exemplu, sa isi contracte musculatura pelviana inainte de a tusi, de a ridica obiecte grele, situatii in care, inainte de a practica aceste exercitii, aveau incontinenta urinara. Daca exercitiile au fost practicate adecvat si pe o perioada destul de indelungata pentru a tonifia musculatura pelviana, incontinenta urinara va disparea.

Stilul de viata si dieta

Nu exista nici un studiu riguros despre influenta stilului de viata asupra incontinentei urinare. Cu toate acestea, medicii recomanda adeseori unele modificari in stilul de viata al pacientului cu incontinenta urinara, printre care interzicerea bauturilor care contin cafeina sau a bauturilor carbogazoase, deoarece s-a observat ca aceste modificari au un efect benefic. Relatia dintre fumat si incontinenta urinara este neclara, si exista multe studii contradictorii asupra acestui subiect. Medicii recomanda, de asemenea, scaderea in greutate, desi, dupa cumeste prezentat si mai jos, nu se cunosc suficient beneficiile acestei recomandari.
Multe dintre studiile care urmaresc factorii de risc ai acestei afectiuni, au gasit o asociatie intre greutatea crescuta si incontinenta urinara. Inca nu se cunosc pe deplin cauzele acestei asocieri, dar una dintre ele este presiunea abdominala crescuta la persoanele supraponderale. Exista un singur studiu complet despre efectele scaderii in greutate asupra incontinentei urinare. In acest studiu, cercetatorii au urmarit femei obeze (cu greutatea aproximativ 150 de kg) inainte si dupa tratamentul chirurgical al obezitatii. S-a observat scaderea pierderilor necontrolate de urina dupa ce aceste femei au scazut in greutate mai mult de 50 de kg. Dar aceasta descoperire nu poate fi suprapusa femeilor care sunt doar putin supraponderale. In momentul de fata exista studii in curs de desfasurare care urmaresc aceste lucruri, studii care se vor definitiva si vom afla concluziile in urmatorii cativa ani.

Stresul

Cauza incontinentei urinare la pacientii cu scleroza multipla este de natura neurologica. Reducerea stresului, folosita ca unica modalitate de tratament a incontinentei este ineficienta. In schimb, poate fi de ajutor, atunci cand este conjugata cu alte metode de tratament.

Sarcina

Multe femei dezvolta insuficienta urinara in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere. Cauzele sunt modificarile hormonale din aceste perioade, ce afecteaza inervatia pelviana, care la randul ei determina afectarea musculaturii si ligamentelor pelviene. Incontinenta urinara se instaleaza frecvent intre 6 si 8 saptamani dupa nastere. In general, functia nervoasa revine la normal in jurul lunii a sasea postpartum si incontinenta urinara dispare.

Diagnostic

Masurarea PVR (post voidal rezidual) consta in masurarea volumului urinar rezidual dupa mictiune. Aceasta este o parte importanta a evaluarii unei persoane pentru incontinenta. De cele mai multe ori, aceasta este normala. In cazul in care nu este normala, va schimba radical schema evaluarilor ulterioare si de tratament. Valoarea normala a PVR este de aproximativ 50 de cm3, crescand lent cu varsta.

Cresterea PVR este neobisnuita in incontinenta urinara de stres. Cu toate acestea, unele femei pot avea vezica urinara coborata fata de pozitia ei normala in pelvis, ceea ce duce la contorsionarea uretrei, facand si mai dificila golirea ei completa. In aceste situatii rare, PVR va fi crescuta. Unele dintre aceste femei relateaza ca presarea peretelui vaginal anterior (care este alaturat vezicii urinare) in timpul mictiunii, este folositoare pentru o golire adecvata a vezicii urinare.

Tratament

Exista mai multe metode de tratament al incontinentei imperioase. In general, femeile prefera tratamentele medicamentoase. Din fericire, eficienta medicamentelor este de 75% in aceasta afectiune. Dintre alte metode de tratament mentionam exercitiile Kegel, antrenarea vezicii urinare, stimularea electrica a inervatiei vezicii urinare, biofeedbackul si interventia chirurgicala. In timp ce unele femei se simt foarte bine cu tratamentul medicamentos, altele au efecte adverse greu de tolerat, ca de exemplu xerostomia (uscaciunea mucoasei bucale). Acestora li se poate recomanda inteventia chirurgicala, care este complet diferita de cea pentru incontinenta de stres. Aceasta este o interventia mai complicata, motiv pentru care este folosita ca o terapie de ultima intentie.

Pentru incontinenta de stres exista mai multe tipuri de interventii chirurgicalecare repozitioneaza vezica urinara prin diverse metode. Rata de succes a interventiilor chirurgicale din punct de vedere al vindecarii incontinentei este de 80% la 2-5 ani postoperator si de 60% la 10 ani. Din pacate aceste date sunt generale, deoarece nici un studiu nu a urmarit femeile mai mult de 6 luni postoperator.
Din nefericire, aceste interventii nu sunt lipsite de complicatii. Unele femei sunt vindecate de incontinenta de stres prin interventia chirurgicala, dar au complicatii printre care incontinenta urinara imperioasa, prolaps vaginal sau sindrom algic postoperator. Aceste complicatii apar la 50-60% din cazuri.

Injectarea cu colagen este o metoda deosebita de tratament a unui tip de insuficienta de stres, in care muschiul detrusor este disfunctional. Avantajul acestei metode este ca poate fi practicata la cabinetul medical. Dezavantajul este ca organismul uman reabsoarbe colagenul injectat, astfel ca metoda va fi eficienta pe o perioada de aproximativ un an.

Incontinenta urinara nocturna poate fi, in general, tratata destul de usor. Este foarte important de stiut daca femeia a avut incontinenta intotdeauna sau doar in perioada copilariei, dupa care a disparut brusc. La unele femei, maturarea axului dintre creier si vezica urinara (maduva spinarii) se definitiveaza mai tarziu, ceea ce explica incontinenta urinara pana la tinerete si apoi disparitia acesteia (odata cu maturarea completa).
Recomandarile medicilor in cazul incontinentei urinare nocturne includ restrictia lichidiana in timpul serii, folosirea unui ceas cu alarma care sa trezeasca femeia in mijlocul noptii pentru a urina si o serie de medicamente.
In alte situatii, cauza incontinentei nocturne este de natura hormonala. Folosirea anticonceptionalelor poate fi eficienta in cazul in care incontinenta are un patern ciclic.