Antioxidantii, protectie naturala impotriva stresului oxidativ

Generalitati

Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme.
Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului? Rapunsul este un DA rasunator.

Pe masura ce corpul imbatraneste, apar anumite deficiente si carente in protectia organismului impotriva radicalilor liberi si de accea organismul lupta din ce in ce mai greu cu acesti factori atacatori. Ne punem des intrebarea: care sunt antioxidantii care ne ajuta sa ne protejam de imbolnaviri declansate de radicalii liberi?

Multe dintre procesele biologice naturale ale organismului, cum ar fi respiratia, digerarea alimentelor, neutralizarea alcoolului si a medicamentelor, transformarea grasimilor in energie produc compusi nocivi numiti radicali liberi. Radicalii liberi fac parte din categoria oxidanti si de regula sunt distrusi de sistemul antioxidant natural al organismului nostru.

Daca acest sistem nu mai face fata, radicalii liberi pot declansa o reactie negativa in lant in organism, reactie care:
- distruge membrana celulara
- blocheaza actiunea principalelor enzime
- impiedica procesele celulare necesare pentru buna functionare a organismului
- impiedica diviziunea celulara normala
- distruge ADN-ul
- blocheaza generarea energiei

Pe langa oxidantii produsi de propriul organism mai exista si alti factori care contribuie la dezvoltarea stresului oxidativ precum stresul, alimentatia deficitara, consumul redus de fructe si legume, obezitatea, fumatul, miscarea insuficienta, expunerea la mediul inconjurator poluat, insecticidele, radiatiile. Toate acestea sunt aspecte care ne creaza in organism o stare numita “stres oxidativ”.

Nivelul crescut de stres oxidativ netratat poate slabi organismul si contribuie la dezvoltarea a peste 30 de afectiuni, in special de natura cronica sau degenerativa, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, oftalmologice, Boala Alzheimer, grabirea procesului de imbatranire sau chiar cancer.

Cand organismul intra intr-un stadiu oxidativ inalt energia vitala este redusa, acest lucru manifestandu-se prin oboseala, depresie, anxietate sau alte probleme ale sistemului nervos, digestie lenesa si o gama intreaga de probleme metabolice de la constipatie pana la diabet. Poate de asemenea manifesta o imunitate scazuta care duce la sanse mari de aparitie a infectiilor sau recuperare si vindecare mult mai inceata. Nu in ultimul rand prezenta radicalilor liberi in corp declanseaza multe procese inflamatorii cum ar fi simptomele artritei sau fibromialgia.

Studiile epidemiologice arata ca incidenta si evolutia afectiunilor mentionate sunt cauze ale subtierii stratului de ozon, a micsorarii nivelului de antioxidanti care ar trebui sa se regaseasca in fructe si legume.

Importanta antioxidantilor

Cu cat intelegem mai multe despre antioxidanti si despre cum actioneaza acestia, cu atat mai mult vom intelege si aprecia rolul profund pe care il joaca ei pentru a ne mentine sanatosi si plini de vitalitate. Rolul lor in organismul uman este miraculos.
Foarte multe probe stiintifice demonstreaza ca aceia dintre noi care au o dieta bogata in antioxidanti si administreaza suplimentar produse pe baza de antioxidanti, traiesc mai mult si mai sanatos.

Antioxidantii joaca un rol important in prevenirea afectiunilor mentionate mai sus.
Antioxidantii apara celula de radicalii liberi si sunt denumiti "curatatori de chimicale" - se unesc de oxidantii nocivi si ii neutralizeaza.
Antioxidantii sunt momeli chimice care atrag compusii nocivi din organism eliberand tesuturile si celulele atacate de acestia.
Nu subestimati amenintarea pe care radicalii liberi o reprezinta la adresa sanatatii si a bunastarii noastre.

Surse alimentare de antioxidanti

Exista o multime de antioxidanti in extracte din plante si vitamine cu capacitate de neutralizare a radicalilor liberi.

Cu toate ca literal exista sute de antioxidanti, doar cinci apar ca antioxidanti de retea (antioxidanti care lucreaza impreuna in organismul nostru pentru a ne intari si apara de boli): vitaminele C si E, acidul alpha lipoic, Polifenolii si Coenzima Q10. Vitaminele C, E si polifenolii nu sunt produse in organismul nostru si trebuiesc obtinute prin hrana sau suplimente alimentare. Acidul alpha lipoic si Co Q10 sunt produse de organismul nostru, insa nivelul acestor antioxidanti scade pe masura ce imbatranim. De aceea este necesar sa aducem aport exterior.

Vitaminele C si E - reduc oxidarea colesterolului rau, previn initierea si progresia aterosclerozei, protejeaza impotriva distrugerii ADN-ului.
Coenzima Q10 – protectie impotriva peroxidarii lipidice, reduce leziunile ADN, activeaza producerea de ATP (forma de energie utilizata de celule), asigura permeabilitatea membranei celulare pentru ca substantele vitale sa poata patrunde in celula.
Acidul Alpha Lipoic – ajuta la regenerarea altor antioxidanti precum glutationul, coenzima Q10.
Polifenolii din coaja si semintele de struguri - au proprietati antibiotice, antivirale, antiseptice.
Luteina– se fixeaza in special la nivelul ochilor scazand incidenta degenerarii maculei.
Licopina – creste imunitatea, efect benefic anticancerigen, recomandata in afectiunile prostatei.