Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale)

Generalitati

Nu doar pirozisul si refluxul gastroesofagian pot reprezenta probleme arzatoare, ci si factorii implicati in declansarea lor. Pirozisul, acea senzatie de arsura retrosternala, este una din cele mai frecvente acuze cu care ne confruntam. Iar in marea majoritate a cazurilor, arsura este declansata de dieta si stilul de viata dezordonat pe care il avem.

Mese pe fuga, mancare de la fast food, prea multe condimente, prea multa cafea… Agresiunile sunt multiple, iar specialistii au realizat o lista a celor mai frecvente. Avertizati, ne va fi mult mai usor de la evitam. Dieta poate sa fie modificata, si parca am prefera mai mult sa facem cateva schimbari de aceasta natura, decat sa umblam cu pastilele dupa noi, nu?

Triggerii pirozisului: cum ii recunoastem

Pirozisul este arsura care ne strica buna dispozitie dupa masa. Fie ca o resimtit doar retrosternal sau ca ea este mult mai extinsa si uneori ne da impresia ca avem si probleme cardiace, pirozisul tine exclusiv de sistemul digestiv.

Cauza pirozisului? Incompetenta functionala a sfincterului esofagian inferior. Comunicarea celor doua segmente ale tubului digestiv (esofag - stomac) nu este permisa tot timpul, ci doar in momentul in care bolul alimentar trece din esofag in stomac, unde va fi digerat. Esofagul este un tub al carui rol este limitat la transportul alimentelor din cavitatea bucala in stomac. Ca urmare, nu are glande care sa secrete sucuri digestive, ci doar mucus. Acesta faciliteaza pasajul si alunecarea. Stomacul in schimb, prezinta glande gastrice ce secreta acizi si enzime care vor degrada toti nutrientii complecsi din alimente, in particule ce vor fi apoi absorbite in circulatie si utilizate de organism.

Diferentele dintre cele doua medii sunt foarte mari. Daca mucoasa gastrica este adaptata si poate suporta pH-uri atat de reduse, mucoasa esofagiana este, in schimb, complet neajutorata. Singurul ei sprijin este sfincterul esofagian inferior, care opreste refluxul de acid in esofag. Daca acesta nu se mai inchide corespunzator (devine hipoton) sau se deschide de foarte multe ori, refluxul este favorizat, iar mucoasa va trebui sa suporte efectele acidului gastric. Urmarea imediata? Aparitia pirozisului, a arsurii, expresia clinica a procesului de inflamatie a mucoasei esofagiene (esofagita). Sfincterul esofagian se poate relaxa daca este stimulat prin alimente, cum ar fi ciocolata, cafeaua, condimentele, sta prea mult deschis daca trebuie sa permita pasajul unui bol alimentar prea mare si se deschide frecvent daca masa noastra este interminabila.

Specialistii apreciaza ca toti ne-am confruntat, la un moment dat, cu cel putin un episod de arsura retrosternala. Este una din cele mai frecvente acuze. De exemplu, in Statele Unite, unul din cinci americani are pirozis cel putin o data pe saptamana, ceea ce inseamna ca in jur de 25 de miioane de persoane, doar din Statele Unite se confrunta zilnic cu aceasta senzatie neplacuta si disconfortanta. Pirozisul este periculos nu doar pentru ca ne deranjeaza ocazional, ci si pentru ca refluxul cronic al acidului poate determina modificari importante ale mucoasei, cum ar fi metaplazia epiteliala (esofagul Barrett), care pot fi un important factor de risc pentru cancerul esofagian. Esofagita, boala de reflux gastroesofagian sunt si ele alte boli cauzate de prezenta acidului gastric in esofag.

Triggerii, sau factorii declansatori, variaza foarte mult de la o persoana la alta. Poate ca un anumit sos de paste noua ne face rau, insa prietenii ling farfuria si apoi se intind relaxati pe canapea. Triggerii pirozisului sunt adesea surprinzatori, si de multe ori nu este vorba doar de ce mancam ci si cum si cat mancam. Mesele abundente sunt cele care ne fac rau de cele mai multe ori. Dar uneori, chiar si unele exercitii fizice si chiar medicamente pe care le luam pentru ameliorarea unei raceli, febre sau dureri ne vor declansa simptomele. Specialistii insista ca trebuie sa intelegem cat mai multe despre triggerii pirozisului si ca trebuie sa incercam sa ii evitam.

Triggerii pirozisului: mesele abundente si bogate in grasimi

Daca am plecat de la seviciu mult prea tarziu si tot ce mai putem cumpara de mancare este un burger extra-mare sau o shaorma cat mai condimentata, ar trebuie sa stam putin sa ne gandim la modul in care acestea vor influenta arsurile retrosternale. Mai ales daca suntem obositi si abia asteptam sa ne culcam. Consumandu-le, nu facem decat sa aprindem flacara arsurilor. Expertii ne avertizeaza: mesele tarzii, bogate in grasimi si abundente sunt pe primele trei locuri in topul celor mai importanti factori declansatori ai pirozisului.

Pirozisul apare frecvent dupa o masa abundenta. Senzatia aceea de prea plin pe care o experimentam cand masa nu se mai incheie este un chin pentru stomac. Acesta trebuie sa se destinda foarte mult, astfel incat sa faca loc alimentelor, presiunea din interiorul lui creste, iar aceasta va forta efectiv deschiderea sfincterului esofagian. O parte din chimul gastric, dar si enzimele digestive si acizii, vor ajunge in esofag si vor agresa mucoasa sensibila care il tapeteaza.

Este foare important de precizat ca acest mecanism de aparitie a pirozisului este comun tuturor meselor abundente, nu doar cele care contin triggerii clasici: condimente, grasimi, ciocolata si altii. Orice masa, indiferent ca este pe baza de fructe si legume proaspete, daca este prea mare, va stimula distensia gastrica si pirozisul. Alimentele bogate in grasimi trebuie incluse pe lista de “interzis” daca aveti pirozis.

Motivul? Acestea sunt foarte greu de digerat, stomacul trebuind sa secrete suplimentar pentru a le descompune. Sucul digestiv devine mult mai acid, ceea ce va irita chiar si mucoasa gastrica. Deci riscul este dublu: esofagita si gastrita concomitenta. In plus, grasimile sunt factori care stimuleaza relaxarea suplimentara a sfincterului esofagian. Uneori, combinatia este atat de catastrofala, incat pirozisul se complica si cu regurgitarea alimentelor. Acestea vor ajunge inapoi in cavitatea bucala si daca nu vor fi vomitate, vor fi reinghitite. Nici nu ne dam seama cat rau facem esofagului: nu numai ca a fost strabatut o data de acest continut foarte acid, dar pasajul se va relua. Asadar, este mai bine sa vomitam daca avem regurgitatii, nu sa ne abtinem, deoarece suferinta esofagului este mai diminuata.

Triggerii pirozisului: dieta

Exista o serie de alimente care sunt recunoscute ca triggeri dietetici cvasi - universali. Ei pot relaxa foarte mult sfincterul esofagian si astfel pot favoriza refluxul. Lista lor cuprinde:
- Alcoolul, in special vinul rosu;
- Ardeiul iute, usturoiul, ceapa cruda, piperul, chilli si orice alt condiment;
- Ciocolata;
- Cafeaua si bauturile care contin cafeina, inclusiv ceaiurile negre, verzi si sucurile;
- Fructele acide: citrice, atat in stare proaspata cat si in sucuri naturale;
- Bauturile carbogazoase, inclusiv apa minerala;
- Alimentele mentolate;
- Rosiile, sucurile de rosii, bulion sau ketchup.
Specialsitii recomanda pacientilor cu pirozis sa le evite doar daca au observat ca acestea determina pirozis si in cazul lor. Triggerii au o susceptibilitate individuala, si nu sunt la fel de iritanti pentru toata lumea.
Alte sfaturi utile pentru evitarea aparitiei pirozisului sunt:
- Nu macati prea mult. Incercati sa mancati mai putin si de mai multe ori, chiar de 5-6 ori pe zi, decat sa mancati trei mese grele;
- Nu va intindeti in pat sau pe canapea dupa masa, deoarece favorizati reintoarcerea alimentelor din stomac in esofag. Mancati cu 2 - 3 ore inainte de a va culca.

Triggerii pirozisului: exercitiile fizice

Daca aveti nevoie de o scuza pentru a evita exercitiile fizice, pirozisul v-o ofera. Abdomene, exercitii aerobice, toate pot declansa arsuri. Orice exercitiu care implica lasarea pe spate si apoi ridicarea abdomenului, care implica indoiri sunt recunoscute pentru faptul ca stimuleaza reintoarcerea mancarii in esofag, deoarece cresc presiunea din stomac.

Nici chiar exercitiile in care ridicati picioarele nu sunt sigure, deoarece si acestea cresc presiunea abdominala. Daca practicati yoga si preferati pozitii mai…interesante, stomacul dumneavoastra nu le va gasi la fel de placute, deoarece unele pot chiar sa inverseze directia digestiei (mai ales daca stati in cap). Joggingul poate fi si el periculos, mai ales dupa masa, deoarece alergatul va misca sus - jos continutul stomacului, iar uneori, susul devine chiar prea sus si depaseste sfincterul esofagian.

Specialistii ne avertizeaza ca niciodata sa nu facem exercitii fizice cu stomacul plin sau imediat dupa masa. Nu vom face decat sa crestem presiunea intraabdominala care se va rasfrange si asupra stomacului,iar acesta va impinge si va forta deschiderea sfincterului esofagian, declansand pirozisul. Alimentele au nevoie de cateva ore pentru a fi digerate si trecute din stomac mai departe, catre duoden si intestinul subtire, deci incercati sa permiteti organismului sa isi desfasoare procesele normal.
Majoritatea expertilor, atat medici cat si antrenori de fitness, recomanda sa asteptam minim 2 ore dupa masa inainte de a incepe sa facem sport. In timpul exercitiilor trebuie sa bem apa din abundenta, insa trebuie sa alegem inspirat bauturile pe care le consumam. Bauturile bogate in carbohidrati ne pot face mai mult rau decat bine. Daca va plac foarte mult bauturile energizante si cele rehidratante recomandate in special atletilor, incercati sa le diluati cu apa.

Triggerii pirozisului: medicamentele

Exista foarte multe medicamente care pot declansa pirozis, sau chiar gastrite si care pot agrava starea generala a unui pacient deja suferind. Acestea sunt, din pacate, chiar medicamentele la care apelam cel mai rapid cand ne doare capul, o masea, o articulatie sau cand avem febra. Este vorba de clasicele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), clasa farmacologica ce include aspirina, ibuprofen, naproxen. Este foarte putin probabil sa avem pirozis daca le folosim ocazional, insa arsurile retrosternale devin aproape sigure daca administrarea AINS este pe timp indelungat.

Mecanismul de actiune al AINS este cel responsabil de acesta iritatie a tubului digestiv. AINS sunt capabile sa inhibe o enzima foarte importanta, numita ciclooxigenaza. Acesta exista in organism in mai multe forme, COX 1, 2 si recent a fost descoperita si COX3. Rolurile COX1 sunt benefice, motiv pentru care ea a fost numita si “ciclooxigenaza buna”.

Este implicata in protectia naturala a mucoasei gastrointestinale, stimuleaza functia renala si homeostazia vasculara. COX 2 insa este cea formata in cadrul proceselor inflamatorii ale organismului, cea responsabila de durere, edem, febra. AINS de tipul aspirinei sau ibuprofenului isi propun sa combata durerea, febra si inflamatia, insa nu pot actiona specific doar asupra izoformei COX2, si o vor inhiba si pe cea buna. Ca urmare, tubul digestiv este susceptibil la actiunea iritanta a unor compusi exogeni dar si endogeni (devine mult mai sensibil la sucurile digestive acide). S-au obtinut si AINS selective asupa COX2, insa acestea sunt destinate exclusiv tratamentului pacientilor cu artrita, deoarece in aceste cazuri administrarea se face pe perioade foarte lungi de timp, iar dozele sunt mai crescute.

Alte medicamente periculoase, care pot declansa pirozisul sunt cele antihipertensive. Daca sunteti in tratament pentru o afectiune cardiaca sau pentru hipertensiune arteriala, ati observat desigur ca medicul v-a recomandat si un protector gastric. Acesta se administreaza pentru diminuarea efectelor betablocantelor, alfablocantelor, blocantelor canalelor de calciu, nitratilor. Toate aceste medicamente pot reduce foarte mult tonusul sfincterului esofagian inferior, favorizand aparitia pirozisului.
Lista medicamentelor ce induc pirozis trebuie completata si cu:
- Antiastmatice de tipul teofilinei, administrate oral;
- Anxiolitice si sedative;
- Relaxanti musculari;
- Analgezice morfinice;
- Progesteron, hormon care se gaseste in unele anticonceptionale orale;
- Antiparkinsoniene, in principal levodopa;
- Antidepresive triciclice, in special amitriptilina.

Chimioterapicele sunt si ele foarte agresive pentru intregul tub digestiv, deoarece pe langa faptul ca pot impiedica inmultirea celulelor canceroase si stimuleaza distrugerea lor, pot de asemenea sa distruga si alte celule, normale, ale organismului. Datorita ratei rapide de inmultire a celulelor tubului digestiv (caracteristica comuna cu celulele neoplazice), acestea sunt foarte susceptibile la actiunea antineoplazicelor.

Bifosfatii, medicatie recomandata pacientilor cu osteoporoza, sunt si ei foarte agresivi cu mucoasa esofagiana. De aceea, specialistii recomanda pacientilor care se afla in tratament cronic cu bifosfati sa isi administreze medicamentele doar cu un pahar mare de apa si sa evite sa se intinda pentru minim 30 de minute dupa administrarea lor. Este foarte important sa ii spuneti medicului, daca acesta trebuie sa va prescrie un anumit tratament, care sunt medicamentele ce va induc pirozis. Acestea vor trebui evitate din schemele terapeutice si se vor inlocui cu altele, cu eficienta similara, dar mai putin iritante pentru mucoasa esofagiana si gastrica.

Triggerii pirozisului: urmarirea lor zilnica

Pirozisul va poate limita, sau cel putin obliga sa faceti modificari ale regimului alimentar zilnic, va poate trezi noaptea din somn, va poate impiedica sa faceti exercitii fizice. Daca nu ati identificat care sunt factorii care va declanseaza simptomele, cel mai util ar fi daca ati tine un “jurnal” zilnic in care sa notati ce ati mancat, sa aproximati cantitatea, sa precizati ce fel de activitati ati avut in ziua respectiva. Acest jurnal poate fi apoi prezentat medicului, si impreuna veti stabili care sunt factorii care va stimuleaza arsura si pe care ar trebui sa ii evitati.
Jurnalul dumneavoastra poate include:
- Meniul zilnic, ce fel de bauturi ati consumat si cand;
- Timpul si tipul exercitiilor fizice pe care le-ati facut;
- Medicamente pe care le-ati luat;
- Existenta unor alte simptome insotitoare, de exemplu durere. Trebuie sa descrieti si sa localizati durerea, dar sa notati si in ce situatii aceasta se amelioreaza sau se agraveaza.
De retinut!
Intelegerea si constientizarea factorilor declansatori ai pirozisului si ulterior evitarea lor va poate ameliora foarte mult starea generala, caci va va feri de un simptom atat de chinuitor si disconfortant cum este pirozisul. Un episod de arsura retrosternala ocazional, cand si cand, nu trebuie sa va alarmeze. Cu totii ne confruntam cu el. Insa daca acesta devine frecvent, daca apare de mai mult de doua ori pe saptamana, ar trebuie sa ii acordati improtanta si sa va prezentati la medic. In aceste situatii, cel mai probabil medicul va va recomanda un anumit tratament care sa va amelioreze starea.

Daca pirozisul se agraveaza, se complica cu disfagie (deglutitie dureroasa), greturi si varsaturi (chiar hematemeza - varsatura cu sange) si daca observati modificarea culorii scaunelor (negre si lucioase precum pacura, sau sagvinolente) trebuie sa va prezentati imediat la medic, deoarece acestea sunt semne si simptome de alarma, sugestive pentru afectiuni mult mai grave, ce necesita un diagnsotic si tratament de urgenta.