Gheorghe Dinica a fost operat de colecist

Actorul Gheorghe Dinica, internat din 22 octombrie la Spitalul de Urgenta "Floreasca" din Capitala, a fost operat, luni seara, de colecist, iar starea sa post-operatorie este favorabila, anunta realitatea.net, care citeaza site-ul cotidianului Adevarul.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii spitalului nu au facut precizari suplimentare referitoare la operatie si la starea generala de sanatate a artistului.

Colecistul, mai cunoscut sub denumirea de vezica biliara, este un organ sub forma de sac, atasat la caile biliare extrahepatice, care colecteaza secretia externa hepatica.

Pe 6 noiembrie, medicii de la Spitalul "Floreasca" au anuntat ca nu au constatat nicio imbunatatire a starii lui Dinica, actorul fiind in continuare la terapie intensiva, asistat de aparate, iar prognosticul se mentinea rezervat.

Diagnosticul artistului in varsta de 75 de ani este bronhopneumonie si sepsis sever, cu disfunctie multipla de organe. Actorul are insuficienta respiratorie acuta si, din acest motiv, beneficiaza de suport ventilator. Sunt afectati, in plus, rinichii, fiind necesara hemodiafiltrare continua, si ficatul.

Absolvent in promotia 1961 al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Gheroghe Dinica este considerat unul dintre cei mai valorosi actori romani, cu roluri in peste 60 de filme si in piese montate pe majoritatea scenelor Capitalei. Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). In 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). Marele actor a cochetat si cu muzica, inregistrand melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii sai prieteni Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.