Cafeaua scade riscul mortalitatii la femei

Pentru cele care isi savureaza zilnic cafeluta de diminea ta, ultimele descoperiri despre cafea si rolul aceste ia in sanatate sunt foarte linistitoare. Studii mai vechi acuzau cafeaua pentru inducerea unor probleme de sanatate, precum cancerul pancreatic sau boli ale inimii. Se inselau!


Deoarece aceste studii nu priveau problema in totalitate: majoritatea bautorilor de cafea sunt si fumatori. Nu exista dovezi care sa ateste ca bautul cafelei in sine poate cauza cancerul. Investigatii recente arata ca, desi cafeaua mareste temporar presiunea sangelui si creste frecventa cardiaca pentru unele persoane, consumul moderat (2-4 cesti pe zi) nu mareste riscul de afectiuni ale inimii.
In plus, noi dovezi sugereaza ca bautul cafelei – cateodata in cantitati mari – poate avea beneficii in sanatate, poate produce imbunatatiri ale memoriei si ale performantei, precum si un risc redus de cancer la ficat, diabet de gradul 2, guta, Parkinson si ateroscleroza (la femei).


Acum, o noua investigatie la scara mare condusa de cercetatori din Spania si Harvard Medical School sugereaza ca bautul cafelei scade riscul mortii premature, in special la femei.
Folosind informatii de la 86.214 femei din Nurse’s Health Study si 41.736 barbati din Health Professionals Follow-up Study, cercetatorii au explorat legatura dintre consumul de cafea si decesul avand drept cauza bolile cardiovasculare, cancerul si alte cauze, pe o perioada de 24 de ani pentru femei si 18 ani pentru barbati.
Participantii au raspuns la chestionare o data la 2-4 ani despre stilul de viata si obiceiurile lor alimentare, inclusiv consumul de cafea (normala si decofeinizata). Dupa ce au ordonat datele in functie de varsta, fumat si ceilalti factori de risc pentru bolile cardiovasculare si cancer, cercetatorii au determinat ca bautul cafelei nu creste riscul decesului.


Din contra, femeile care beau cel putin 5-7 cesti pe saptamana aveau o rata mai mica a mortalitatii. ( Femeilecare consumau mai putin de 5 cesti/saptamana si barbatii care consumau in medie cel putin 2 cesti/zi au avut de asemenea be neficii, dar observatiile nu au fost edificatoare.) Rezultatul s-a datorat in principal scaderii numarului de decese pricinuite de bolile cardiovasculare, chiar daca bautorii de cafea aveau un risc scazut de moarte si prin boli ale ficatului sau diabet (Annals of Internal Medicine, iunie 2008). Chiar si cei care consumau cafea decofeinizata au avut o rata a mortalitatii mai mica decat cei care nu beau deloc.
Dezavantajul major al acestui studiu este ca informatiile provin din amintirile subiectilor, care nu pot fi intotdeauna de incredere. La fel ca toate celelalte studii observationale, acesta arata numai legaturi intre fapte, dar nu implica neaparat determinarea cauzei si a efectului.


Exista insa motive biologice pentru care cafeaua poate fi sanatoasa, in special in aria cardiovasculara. Cafeaua contine multe substante din plante cu proprietati antioxidante care pot ajuta la scaderea inflamatiilor si la protectia peretilor vaselor de sange. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition pe data de 8 aprilie 2008 sugereaza ca unele dintre ingredientele cafelei (insa nu cofeina) pot impiedica formarea de cheaguri in vasele coronariene.



Cercetarile privind efectul cafelei asupra sanatatii individului sunt inca la inceput si va mai trece timp pana vom afla daca bautul cafelei joaca vreun rol in pastrarea sanatatii si prevenirea bolilor. Noile descoperiri demonstreaza insa ca bautul cafelei in mod obisnuit nu face niciun rau. Avertisment: cercetarile s-au bazat eronat pe un consum zilnic de cofeina de minimum 200 de miligrame (mg). O ceasca normala de cafea contine intre 100 si 150 de miligrame de cofeina.

Articol preluat din Revista Harvard Women’s Health Watch

Click AICI pentru a va abona la Revista Harvard Women’s Health Watch - Revista pentru Sanatatea femeilor! si primiti gratuit: Cum sa traiesti pana la 100 de ani si Cum sa-ti pastrezi si sa-ti imbunatatesti memoria.