36 de cazuri noi de gripa porcina in ultimele 24 de ore, numarul total a ajuns la 477

Gripa A/H1N1 ia amploare,doar in ultimele 24 de ore fiind confirmate 36 de noi cazuri in opt orase,Timisoara, Suceava, Iasi, Craiova,Filiasi,Bucuresti,Sibiu si Ploiesti,numarul total al imbolnavirilor ajungand deja la 477,potrivit secretarului de stat al Ministerului Sanatatii,Adrian Streinu Cercel.

Trei noi cazuri de gripa porcina au fost diagnosticate, vineri, in judetul Dolj, la doi elevi de gimnaziu din Filiasi si un barbat de 35 de ani din Craiova, iar la Suceava, trei persoane rezidente in Marea Britanie, dintre care doua sot si sotie, au fost confirmate, sambata, ca avand gripa porcina. La Timisoara, o invatatoare de la Scoala Generala nr.7 din Timisoara a fost diagnosticata, sambata dimineata, cu gripa AH1N, iar la Sibiu a fost confirmat cazul unui profesor englez venit intr-un program de parteneriat cu Liceul Energetic din oras.

Pana acum, virusul a fost mai agresiv la Iasi, unde au existat patru focare in colectivitati de elevi si studenti, la Grupul Scolar "Ioan Holban", Centrul de Relatii Internationale "Gaudeamus", Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" si Scoala Generala nr. 15. De altfel, Scoala nr.15 din Iasi a fost si singura institutie de invatamant inchisa, pe 27 octombrie, pentru o saptamana.

Saptamina trecuta au fost confirmate in Romania si primele doua cazuri cu complicatii, o invatatoare de 31 de ani de la Scoala nr. 147 din Capitala, care a dezvoltat o forma severa de bronhopneumonie, si baritonul Gheorghe Mogosan, ambii necesitand internare la terapie intensiva si fiind asistati respirator mecanic. Cazul lui Mogosan este mai complicat, baritonul contactand virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi.

Potrivit lui Streinu Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic. Rata mortalitatii in cazul gripei A/H1N1 in Romania este de 0,01% in momentul de fata, dar poate creste la maximum 2,5%, potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii. Perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre cateva minute si sapte zile.

Ministerul Sanatatii incearca sa devanseze campania de vaccinare a elevilor, prevazuta pentru inceputul lunii ianuarie 2010, daca va reusi sa obtina vaccinul din strainatate.Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este facut, fiind vorba de peste un milion de doze, dar care nu pot fi folosite, pentru ca testele se vor definitiva de-abia la sfarsitul lunii noiembrie."Ele sunt facute, dar nu pot fi folosite, dar nu am testele gata. Daca pun pe piata un vaccin care nu are aprobare si se intampla ceva, pot sa ma sinucid", a spus Streinu Cercel.

Ministerul Sanatatii a anuntat, joi, ca are nevoie sa achizitioneze in regim de urgenta, de pe piata internationala, un milion de doze de vaccin pandemic, luandu-se decizia de a initia o H.G. prin care sa fie alocati banii necesari. „In momentul de fata, Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri suplimentare, in special in focarele existente, pentru a preveni raspandirea virusului. Vorbim, in aceste zile, despre un virus cu transmitere locala, destul de agresiv si care se poate raspandi cu repeziciune daca nu actionam adecvat”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Ministerul Sanatatii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1 de care are nevoie urgenta catre Novartis, Baxter, Pasteur si GlaxoSmithKline, urmand ca acestea sa raspunda pozitiv sau negativ in urmatoarele 24, 48 de ore.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Primul caz de gripa H1N1 in scolile romanesti a fost inregistrat la o eleva din Slobozia, pe 16 septembrie. Pe 22 octombrie, au mai fost confirmate doua cazuri de gripa, la Scoala 146 din Bucuresti si la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iasi, fiind vorba si despre primele cazuri cu transmitere comunitara.