Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare

Generalitati

Pacientii, dar si o parte a specialistilor, incep sa acorde din ce in ce mai multa importanta terapiilor alternative si complementare ale hipertensiunii arteriale. Aceasta atentie deosebita poate fi explicata prin dorinta de a se asigura a complianta mult mai buna la tratament si de a elimina efectele secundare ale tratamentului antihipertensiv, nu de putine ori disconfortante si deranjante. Aceste efecte secundare includ somnolenta, greturi, reactii alergice, tuse convulsiva. Majoritatea tratamentelor alternative ofera o ameliorare a simptomelor si a starii generale, fara aparitia unor reactii adverse, sau cel putin nu a unora atat de intense incat sa modifice calitatea vietii pacientului.

Hipertensiunea este o afectiune care foarte mult timp nu este insotita de semne clinice. Evolutia ei este cronica, in timp, si chiar daca din cand in cand apar simptome, ele nu au o intensitate atat de mare incat sa ne trimita la medic. Din pacate insa, ignorand putinele semne si simptome precoce ale hipertensiunii arteriale, se permite factorilor etiologi ai hipertensiunii sa isi continue actiunea. Aparitia ei se coreleaza in mod direct cu cresterea riscului de angina pectorala si infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca congestiva.

Diagnosticul hipertensiunii se stabileste in urma mai multor determinari paraclinice ale valorilor tensiunii. Nu este suficienta o singura valoare crescuta pentru a se putea aprecia corect daca exista sau nu hipertensiune arteriala. In prezent specialistii apreciaza ca un pacient are hipertensiune, daca in urma mai multor analize tensiunea este mai crescuta de 140/90mm Hg, desi orice valoare care depaseste 120/80 mmHg, depistata la un adult tanar sanatos, ar trebui sa ridice semne de intrebare si sa fie atent supravegheata.

Tratamentul hipertensiunii arteriale nu mai este de foarte mult timp strict farmacologic, ci a devenit pluridisciplinar, fiecare parte a lui avand o anumita importanta, care nu ii permite sa fie trecuta cu vederea. Studiile de specialitate evidentiaza faptul ca pe langa modificarile dietetice (alimente sarace in sare, grasimi si bogate in carbohidrati si proteine), de foarte mare importanta in obtinerea unui control adecvat al tensiunii sunt si practicarea unor sporturi, adoptarea unui stil de viata cat mai activ sau practicarea unor procedee de relaxare si meditatie. Cele mai recomandate de catre specialisti par a fi Tai Chi, Yoga si Qigong.

Pentru ca totul sa lucreze armonios, este foarte important a aceste metode terapeutice sa fie combinate, astfel se vor obtine rezultate durabile in timp.

Hipertensiunea si dieta

Prima recomandare pe care specialistii o fac pacientilor, atunci cand se discuta existenta hipertensiunii arteriale este modificarea dietei. In foarte multe cazuri, hipertensiunea raspunde la schimbarea regimului alimentar si tratamentul medicamentos nu mai este necesar.

Recomandarile include:
- Imbogatirea regimului alimentar cu fructe, legume si lactate degresate;
- Eliminarea (sau cel putin reducerea semnificativa a alimentelor bogate in grasimi saturate, colesterol si trigliceride);
- Imbogatirea dietei cu cereale integrale, seminte, nuci, peste, carne de pasare;
- Evitarea carnii rosii (in special a celei de porc);
- Consumarea dulciurilor in cantitate cat mai redusa;
- Includerea in regim a produselor bogate in acizi grasi omega 3, potasiu, magneziu si calciu, si cat mai sarace in sodiu.

Care sunt alimentele recomandate? Iata cateva surse importante de:
- Calciu: laptele, branza, iaurtul, broccoli, somonul, fasolea uscata, soia, tofu;
- Potasiu: rosii, banane, cartofi, varza de Bruxelles, avocado, portocale;
- Magneziu: ciocolata, avocado, spanac, nuci, seminte de floarea soarelui;
- Acizi grasi omega 3: peste (in special somon si ton).

Viata activa combate hipertensiunea

Exista numeroase dovezi care arata faptul ca atat femeile cat si barbatii care au o viata activa sunt mult mai putin predispusi riscului de a dezvolta hipertensiune in timp. Se pare ca sportul, exercitiile fizice efectuate regulat, pot avea un rol benefic similar unor medicamente. Pacientii diagnosticati cu hipertensiune arteriala usoara sau moderata, care pot introduce in programul lor 30-60 de minute de activitate fizica zilnica, au foarte mari sanse sa se bucure de o ameliorare a conditiei de baza, in unele cazuri fiind redus chiar tratamentul necesar. Prin exercitii fizice nu trebuie sa se inteleaga efort sustinut. Este de ajuns mersul pe bicicleta, joggingul, mersul pe jos, sau combinarea acestora.

Hipertensiunea arteriala si managementul corect al stresului

Tensiunea arteriala poate creste in conditii de stres si tensiune, cel putin momentan, cand suntem confruntati cu agentul stresor, aceasta reactie facand parte din raspunsul general al organismul la stres. Desi exista o astfel de relatie demonstrata intre cele doua elemente (hipertensiune si stres), inca nu s-a stabilit daca influentarea stimulilor psihologici si influentelor stresante din jur poate reduce pe termen lung si hipertensiunea arteriala. Cu siguranta insa, ajuta, chiar daca nu vindeca.

Studii recente sugereaza faptul ca prin adoptarea unor tehnici de relaxare foarte cunoscute si populare, starea de sanatate se poate ameliora. Specialistii recomanda in special yoga, Tai Chi, Qigong, recunoscute inca din antichitate pentru beneficiile lor, dar si metode mai noi, de respiratie controlata. Se pare ca pacientii cu hipertensiune arteriala moderata, care apeleaza zilnic la astfel de tehnici timp de 2-3 luni isi imbunataesc semnificativ modul in care raspund la factorii stresanti. Aceasta se traduce clinic prin starea anxioasa mult mai diminuata, un nivel al hormonilor de stres mai diminuat si o reducere consecutiva a valorilor hipertensiunii arteriale, cel putin periodic.

Rezultatele unuia din cele mai recente studii efectuate in acest domeniu evidentiaza faptul ca practicarea zilnica a exercitiilor de control al respiratiei (anume in fiecare zi, timp de 15 minute, pe o perioada de 8 saptamani) se coreleaza cu o reducere semnifictiva a valorilor tensiunii arteriale. Totusi, aceste date trebuie confirmate si prin alte studii ce urmeaza a fi efectuate. Acesta este motivul pentru care deocamdata specialistii nu se grabesc sa le recomandate, insa nici nu le contraindica. Ele sunt o importanta metoda alternativa, nu de prima linie terapeutica, si practicarea lor poate ajuta.
Rezultatele unor noi studii sunt asteptate cu foarte mare interes. Beneficiile unor astfel de tratamente sunt reale. In plus, datorita faptului ca ele nu au efecte secundare care sa le contraindice, pot fi sugerate paicentilor, daca acestia sunt doritori sa incerce astfel de tratamente, mai putin conventionale. Cu siguranta, efectele benefice generale vor fi resimtite.
De retinut!
Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu boli cronice, unele chiar dizabilitante, precum si cei cu un stil de viata sedentar, sa se consulte cu medicul personal anterior inceperii practicarii unor astfel de activitati. Desi ele nu sunt contraindicate majoritatii pacientilor, persoanele in varsta constituie o grupa particulara, cu riscuri si comorbiditati care pot impune prudenta in practicarea unor activitati fizice precum yoga, Tai Chi.

Fitoterapia, un adjuvant in tratamentul hipertensiunii

Deocamdata nu se cunosc foarte multe date referitoare la modul in care fitoterapia poate influenta tensiunea arteriala, iar specialistii sunt rezervati in a o recomanda ca antihipertensiv sigur. Eficienta unor plante precum ginseng sau paducel inca mai trebuie dovedita. Datorita faptului ca astfel de plante, si in special preparatele pe baza lor, pot avea importante influente generale asupra sanatatii, unele chiar periculoase, este necesar ca medicul curant sa fie informat cu privire la utilizarea lor. In cazul in care pacientul doreste sa ii fie recomandate astfel de suplimente naturale, medicul poate aprecia daca ele sunt indicate in cazul lui.

Fiecare pacient are particularitati, iar bolile sunt adesea intricate. De aceea, in cazul in care ceaiuri sau suplimentele vegetale fac bine unora, efectele benefice pot intarzia sa para in cazul altora. De exemplu, un studiu a raportat rezultate bune pentru paducel (utilizat in scop antihipertensiv timp de 16 saptamani), la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Medicul trebuie informat in special daca astfel de suplimente sunt utilizate combinat cu tratamentul antihipertensiv de specialitate (farmacologic).

In plus, unele plante s-au dovedit in timp ca avand chiar proprietati hipertensive, deci riscurile sunt cu atat mai mari. Cu cat plantele au provenienta mai exotica, cu atat folosirea lor trebuie sa fie mai rezervata.

Suplimente alimentare ce pot scadea tensiunea arteriala

Datorita popularitatii crescande a suplimentelor nutritionale, specialistii au evaluat influenta catorva dintre acestea, si au ajuns la concluzia ca cele mai recomandate pacientilor cu hipertensiune arteriala sunt: cele care contin aminoacizi, acizi grasi omega 3 precum si cele cu Coenzima Q10. Coenzima Q10 pare a reduce valorile tensiunii arteriale fara a avea efecte secundare importante. Administrat ca un adjuvant al tratamentul antihipertensiv clasic, ea este utila deoarece mecanismul prin care reduce tensiunea este diferit de cel prin care actioneaza medicamentele obisnuite.

Acizii grasi omega 3, in special EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docohexaneoic) sunt eficienti mai ales in cazurile moderate de hipertensiune (HTA stadiul 1). Desi au aparut si studii care au infirmat aceasta observatie, in prezent se considera ca valorile tensionale pot fi reduse usor daca se administreaza suplimente continand o cantitate crescuta de astfel de acizi grasi esentiali.

Aminoacizii cei mai importanti in combaterea hipertensiunii arteriale sunt L-arginina si L-taurina. Se pare insa ca acestia nu pot reduce tensiunea pe o perioada lunga, efectele disparand in timp. Vitaminele din complexul B pot fi si ele un ajutor important, in special datorita faptului ca ele pot reduce nivelurile homocisteinei, crescute in cazul pacientilor cu HTA.

Orice supliment alimentar, indiferent de miracolele si rezultatele promise de ambalaj, nu trebuie administrat decat dupa discutia cu medicul personal. Nu de putine ori starea pacientilor s-a agravat in urma administrarii unor astfel de produse, care promiteau a fi naturale si nepericuloase.

Acupunctura in cadrul tratamentului antihipertensiv

Au fost efectuate numeroase studii care si-au propus sa demonstreze eficienta acupuncturii in tratamentul hipertensiunii arteriale. Datele prezentate au fost insa contradictorii, specialistii considerand in final ca domeniul trebuie investigat suplimentar. Desi acupunctura si-a dovedit eficienta in foarte multe afectiuni, hipertensiunea nu pare a fi, pana in acest moment, una din ele. De aceea, specialistii recomanda prudenta si cumpatare pacientilor care urmeaza sedinte de acupunctura in vederea reducerii tensiunii, deoarece date medicale de certitudine inca nu sunt disponibile.