Cabinetul Croitoru se angajeaza sa 'reabiliteze' spitalele, la nivelul celor europene

In domeniul sanatatii, cabinetul Croitoru isi propune obiective ambitioase, vorbind despre imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si despre redresarea asistentei medicale din mediul rural, potrivit programului de guvernare obtinut de NewsIn.

Printre masurile anuntate in program, se numara corelarea reformei asigurarilor medicale cu reforma sistemului de sanatate publica, punerea in aplicare a unui program national de investitii care sa permita dezvoltarea infrastructurii sanitare la standardele europene, in maximum opt ani, inclusiv prin atragerea de fonduri europene si elaborarea planului national de paturi corelat cu nevoile de asistenta medicala a populatiei.

Cabinetul desemnat mai are in vedere accelerarea procesului de descentralizare in sistemul de sanatate, implicarea mediului de afaceri in proiecte de investitie in sistemul de sanatate si dezvoltarea parteneriatelor public-private.

Pentru sustinerea asistentei medicale primare, programul de guvernare al noului Executiv propune dezvoltarea medicinei de familie prin cresterea alocatiilor din fondul de asigurari de sanatate. In plus, noul guvern isi propune dotarea cabinetelor medicale cu aparatura de diagnostic si tratament, astfel incat, dupa patru ani sa existe un nivel standard de dotare in toate cabinetele din tara.

Pentru "eficientizarea si modernizarea serviciilor spitalicesti", cabinetul Croitoru vrea "reabilitarea spitalelor publice la nivelul normelor de functionare si dotare din UE". Pentru aceasta, vor fi introdusi indicatori de performanta si calitate a serviciilor si va fi imbunatatit sistemul de internari de scurta durata si a ingrijirilor la domiciliu.

Garantarea sustinerii financiare de catre stat a programelor nationale de sanatate pentru boli precum tuberculoza, cancer, HIV/SIDA, lansarea unui nou progam national de sanatate pentru tratamentul infactului miocardic acut, garantarea accesibilitatii la medicamentele compensate si gratuite pentru toata peioada anului si compensarea in proportie de 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionari si persoane cu venituri mici se numara printre masurile pe care echipa Croitoru le promite pentru domeniul de asistenta cu medicamente a populatiei si politica medicamentului.

Pentru portofoliul Sanatatii, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a cooptat pe prof. dr. Cristian Vladescu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniul Sanatatii Publice din Romania.