Stiai ca exista si 'bacterii prietenoase'?

Imi dau seama ca nu e un tip de subiect care sa-ti fi atras atentia in mod deosebit, dar te-ai intrebat vreodata cat de mult ajutor iti pot oferi anumite bacterii? Pun pariu ca nu!

Probioticele, denumite si "bacterii prietenoase" populeaza aproape toata suprafata tractului nostru intestinal. Ele colonizeaza in proportie de 85% tot intestinul subtire si o parte a colonului, in vreme ce agentii patogeni se gasesc doar in colonul descendent in proportie de doar 15%. Fie ca ne place sau nu ideea, in interiorul sistemului digestiv se produce o batalie continua intre doua tipuri de bacterii: bacteriile benefice, pe care le-am alintat ca fiind "bacteriile prietenoase" deoarece formeaza un grup de aproximativ 400 tipuri si ne ajuta sa ne pastram sanatosi, si altele pe care le-am denumit "daunatoare" adica agentii patogeni, deoarece inmultirea acestora favorizeaza aparitia diferitelor boli. Sanatatea noastra depinde de echilibrul dintre aceste doua tipuri de bacterii. Orice modificare sau dezechilibru al acestui raport inseamna o sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu-si indeplineste corect rolul protector.

Echilibrul intestinal poate fi insa perturbat de numerosi factori: infectii, stres, medicamente (antibioticele distrug 99% din flora probiotica). Dupa tratamente indelungate cu antibiotice flora intestinala este afectata si astfel apar tulburarile digestive (dureri abdominale, flatulenta, constipatia sau diareea) si imunitare. In aceste conditii aportul de probiotice ajuta la reconstituirea echilibrului intestinal.


Rolul probioticelor, este unul extrem de important, protejeaza mucoasa intestinala, promoveaza digestia usoara, ajuta la absorbtia completa a nutrientilor, reduc manifestarile colonului iritabil si stimuleaza organismul din punct de vedere imunitar. In plus tot ele au rolul de a furniza enzimele si nutrientii necesari pentru organism, eliminand colesterolul, sintetizand vitamine, curatand depunerile din intestin si impiedicand dezvoltarea bacteriilor patogene, toate contribuind la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

Insa sa nu crezi ca numai tu ai nevoie de probiotice, ci si copiii sau chiar nou-nascutii. Exista studii clinice care au confirmat existenta unei stranse legaturi intre echilibrul microbian intestinal si aparitia alergiilor la copii. Echilibrarea probiotica a copilului incepe inca din timpul travaliului nativ, atunci cand noul-nascut, care are un intestin perfect steril, este expus bacteriilor probiotice prezente in membranele mucoase (vaginale) si incepe astfel colonizarea tractului gastrointestinal al copilului cu probiotice ajutandu-i la dezvoltarea si protejarea florei intestinale, la descompunerea alimentelor ingerate facandu-le asimilabile, previn si trateaza diareea si constipatia, combat flatulenta si colicile.

Atunci cand probioticele vor castiga suprematia in organism, tu vei castiga o imunitate puternica, protectie impotriva afectiunilor digestive, sanse mai putine de aparitie a bolilor. Nu vei mai suferi de constipatie, diaree sau sindromul intestinului iritabil, iar nutrientii pe care ii vei ingera vor ajunge acolo unde este nevoie.

Nu-i asa ca tot ce ti-am povestit mai sus te determina sa incepi sa folosesti si tu suplimente naturale pe baza de probiotice incepand chiar de azi?

La ce trebuie sa fii atent cand alegi un produs pe baza de probiotice?
Ca la orice alt produs natural pentru sanatate, acorda atentie concentratiei ingredientelor si numarului de tipuri de "bacterii prietenoase". Cu cat mai multe tipuri prezente, cu atat numarul bacteriilor prietenoase va creste mai mult si cu atat mai multi agenti patogeni vor fi atacati. Pentru rezultate optime este recomandata asocierea in acelasi produs a probioticelor cu prebiotice, care potenteaza si sustin actiunea probioticelor. Amestecul de prebiotice si probiotice creaza grupul simbioticelor, substante benefice sanatatii, care stimuleaza in special cresterea si activitatea lactobacteriei si bifidobacteriei.