Machiaj de toamna

Introducere

In lumea modei se stie deja ca machiajele si coafurile pe care le poarta manechinele la prezentarile de modele devin, obligatoriu, o norma estetica. Cele mai grabite sa se inspire sunt vedetele din lumea muzicii si a filmului, iar de la ele moda coboara in strada, fiind preluata de un numar mare de femei. Dupa un sezon estival care a cultivat naturalul, programul de toamna in materie de machiaje se inscrie sub deviza intensitate, adica rujuri puternice, rosii si portocalii, un desen al ochiului in care se revine la sprancenele desenate, la genele false, la fardurile de pleoape metalizate sau inchise, la mult rimel.

Modelul inspiratiei a fost marea actrita Katharine Hepburn, celebra pentru buzele ei perfect si intensiv conturate, precum si pentru genele false, de care nu se despartea nici in somn. Machiajul puternic e cerut de moda vestimentara extrem de eleganta a acestei toamne, care isi pierde stridenta si vulgaritatea din anii trecuti.

Cum ne machiem si care sunt produsele pe care le alegem in anotimpul rece

Notiunea de machiaj de iarna ne conduce cu gandul, pleonastic, la farduri pentru pleoape albastre, gri, albe sau roz, in texturi sidefate, adica toate acele atribute care conduc la ideea de rece, de zapada, de nocturn sau de astral. Toate aceste trimiteri sunt de obicei valabile chiar si de la un sezon la altul, insa machiajul de iarna poate fi privit si din alt unghi - cel al tipului de fard folosit... desigur neuitand de unele aspecte importante cum ar fi vestimentatia, forma ochilor, a fetei.

Pregatirea tenului inainte de machiaj trebuie realizata folosind produse mai mult calmante si emoliente decat hidratante (deoarece la temperaturi scazute tenul sufera anumite modificari in functie de natura lui). Hidratarea tenului se va efectua in timpul somnului (noaptea), cu ajutorul cremelor special concepute pentru hidratarea de pe parcursul noptii.

Mare atentie cu fondurile de ten (hidratante sau pe baza de apa) - cand afara temperatura aerului scade sub +4 grade C (starea fizica a apei la aceasta temperatura se prezinta sub forma de apa cu gheata), fondurile de ten foarte fluide si foarte hidratante pot ingheta la propriu, pe nimic altceva, decat pe ten. Iata ca este deja vorba despre un lucru foarte grav mai ales pentru tipurile de ten sensibil, (uscat sau cuperozic).

Pielea fetei este supusa unor traume mari iarna mai ales la diferente de temperatura, pot sa apara iritatii, zonele rosii (in cazul cuperozei) se pot extinde si se poate pierde tonusul epidermei.

Ce trebuie sa facem?

Este recomandata folosirea fondurilor de ten tip 2 in 1 (forma de prezentare: caseta cu buretel sau stick), acestea au o textura cremoasa, emolienta si ofera protectie tenului impotriva frigului, gerui, viscolului si de razele ultraviolete care iarna actioneaza agresiv mai ales cand afara este si zapada.

Fardurile pentru pleoape se pot alege atat in culori de iarna (nuante de bej, maro,sidefuri fine) cat si in texturi de iarna. Fardurile tip crema sunt cele mai bune - ele sigur nu vor ingheta pe ten (Dar ATENTIE!!! Neaplicarea corespunzatoare duce la incarcarea ploapei si la strangerea acestuia aparand sub un aspect incarcat de aceea pentru a evita acest aspect va recomand sa aplicati in strat subtire cu ajutorul unui aplicator cu buretel umed sau chiar cu un betisor pentru ureche dar si acela sa fie tot umed). Nici cele sub forma de pudra compactata nu ingheata insa cele cremoase sunt mult mai spectaculoase daca sunt aplicate pe arcada - ofera un luciu discret si proaspat.

Rujurile care protejeaza cel mai bine buzele in sezonul rece sunt cele clasice si cele tip gloss - care, chiar daca nu sunt pe primul loc in tendinte, se gasesc in magazine si se afla acolo pentru a fi cumparate si folosite (De ce de tip gloss? pentru ca asigura hidratarea necesara buzelor pentru sezonul rece in care ne aflam). Rujurile rezistente la transfer sau cele foarte hidratante sunt foarte bune iarna dar pentru a fi folosite in casa, la birou etc. Pentru gene, cele mai bune mascare (rimeluri) sunt cele waterproof, deoarece se comporta foarte bine la condens.

Iata, ca o concluzie, ca machiajul de iarna nu inseamna neaparat o zana a gheturilor, cu turturi si stelute de zapada desenate pe fata, in culori reci; el poate asigura o buna intretinere a tenului atunci cand temperatura ajunge sau chiar scade sub 0 grade C.

Autor: Liviu Chiscan, make-up artist