Alte 24 de cazuri de gripa porcina in Romania, bilantul total a ajuns la 375

Alte 24 cazuri de gripa porcina au fost confirmate in Romania, in ultima saptamana, numarul total al persoanelor infectate cu virusul A/H1N1 ajungand astfel la 375, a anuntat, luni, Ministerul Sanatatii.

Din totalul cazurilor noi, 15 au fost inregistrate in judetul Iasi, in cadrul unui focar din Campusul Centrului pentru Schimburi Internationale de Studenti Gaudeamus, patru cazuri in Bucuresti (doua sosite din Anglia si doua din Spania), doua cazuri in judetul Cluj (unul sosit din SUA si unul din Grecia) si cate un caz in judetele Mures, Sibiu(sositi din Anglia) si Prahova (din Portugalia).

Toate cazurile au prezentat forme clinice usoare si au primit terapie antivirala.

Aproximativ patru milioane de romani s-ar putea imbolnavi de gripa porcina, pe toata perioada pandemiei, potrivit estimarilor epidemiologilor din Romania, varful epidemiei fiind estimat in perioada februarie- aprilie. "In total, estimam ca patru milioane de romani care se vor infecta cu virusul A/H1N1, insa nu ne facem probleme deoarece vom avea suficient doze de vaccin si de antivirale. Vor fi cinci milioane de doze in prima transa de vaccin, pana la sfarsitul anului, dupa care Institutul Cantacuzino va produce lunar un milion de doze", a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Geza Molnar.

Copiii din unitatile scolare vor fi vaccinati impotriva gripei porcine doar cu acordul parintilor, iar gravidele doar la cerere, in cadrul campaniei care va incepe la 1 decembrie.

In cadrul campaniei de vaccinare impotriva gripei porcine, Ministerul Sanatatii are in plan vaccinarea a trei milioane de copii institutionalizati, iar prescolarii, elevii si studentii vor fi vaccinati gratuit impotriva gripei porcine. De asemenea, cu prioritate va fi vaccinat personalul care lucreaza in domenii precum aparare, granite, aeroporturi, hidrocentrale si personalul medico-sanitar.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.