Prima interventie chirurgicala asistata robotic din Romania s-a incheiat cu succes

O echipa mixta de medici din Romania, Austria si Belgia a operat, miercuri, la Iasi, o tanara de 26 ani, interventia fiind o premiera in tara noastra deoarece s-a realizat prin chirurgie asistata robotic, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit medicilor, operatia a durat aproximativ o ora si a constat in implantarea unei proteze in sold, tanara suferind de o afectiune cronica de peste cinci ani. "Interventia a decurs foarte bine si s-a incheiat cu un succes maxim, beneficiul pentru pacienta fiind precizia cu care a fost implantata proteza datorita chirurgiei asistata robotic in raport cu chirurgia clasica", a declarat dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Acesta a adaugat ca evolutia pacientei este foarte buna, rezultatele testelor postoperatorii demonstrand acest lucru. Interventia chirurgicala a fost transmisa in direct in amfiteatrul spitalului iesean, unde s-au aflat parintii fetei, medici si studenti din tara sau din strainatate.

Potrivit sefului Clinicii de Ortopedie, tehnica chirurgiei asistata robotic consta in transmiterea informatiilor de medici catre un calculator care face un model matematic si ofera solutii pentru ca interventia medicala sa fie de inalta precizie.

Pentru efectuarea operatiei au fost aduse echipamente din Austria si Belgia. "Echipamentele vor fi returnate, dar credem ca in scurt timp vom fi racordati si noi la acest tip de tehnologie", a mai spus dr. Paul Botez.

Operatia s-a desfasurat in cadrul manifestarii "AT-EQUAL - Tehnologii avansate pentru cresterea calitatii vietii", eveniment stiintific organizat la Iasi, in perioada 22 - 26 iulie. La manifestarea de la Iasi participa personalitati reputate pe plan mondial si specialisti in diverse domenii ale cercetarii fundamentale in materie de robotica aplicata in medicina si tehnici avansate in chirurgie.