Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii

Doriti sa fiti sanatos? Foarte bine! Este simplu! Miscarea, aproape disparuta in conditiile vietii moderne, este cel mai frumos mijloc de a ne remodela, de a scadea greutatea corporala si normaliza valorile colesterolului, glicemiei, avand si un marcat potential antiinflamator, dar in acelasi timp ne modifica starea de spirit, alungand depresiile si anxietatea.

Este primul pas, alaturi de alimentatia sanatoasa, spre un stil de viata benefic. Acesta este Secretul!
Este important sa ne gandim nu cat de greu este sa facem miscare, ci sa o facem!

Generalitati

Un program corect de recuperare medicala trebuie sa porneasca de la castigarea increderii pacientului in acest gest terapeutic si cointeresarea lui, materializata printr-o participare activa pe toata durata tratamentului. Personalul medical specializat trebuie sa vina in intampinarea nevoilor pacientului oferind servicii de calitate si creand o atmosfera propice acestui tip de tratament.

In programele de kinetoterapie adresate recuperarii diferitelor afectiuni s-a concretizat o suma de metode care se aplica intocmai sau din care un terapeut experimentat selecteaza partile care convin cel mai mult cazului pe care-l trateaza.

Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte. Kinetoterapia este o forma terapeutica individualizata care, plecand de la programe de exercitii fizice statice si dinamice, se poate folosi in programele terapeutice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Obiectivele de baza pe care si le propune kinetoterapia sunt urmatoarele:
- corectarea posturii si aliniamentului corpului;
- cresterea mobilitatii articulare;
- cresterea fortei si rezistentei musculare;
- reeducarea coordonarii si echilibrului;
- antrenarea la efort;
- reeducarea respiratorie;
- reeducarea sensibilitatii etc.

Domenii de aplicare a kinetoterapiei

Dintre aplicatiile acestui vast domeniu care este kinetoterapia amintim:

1. Drenajul limfatic si masajul gravidei
Masaj de relaxare, adaptat situatiei, care o va ajuta sa se relaxeze pe toata durata sarcinii, sa nu resimta durerile coloanei vertebrale si ale membrelor inferioare.

2. Kinetoterapie pentru gravide
Programe individuale de gimnastica, in functie de trimestrul de sarcina, prin care se intaresc musculatura pelvina si cea a spatelui.

3. Masajul sugarului
Masaj profesionist, special adaptat varstei fragede.

4. Kinetoterapia sugarului si a copilului
Manevre kinetoterapeutice pentru afectiuni specifice (torticolis, picior varus equin, picior talus-valgus, picior plat, picior convex, luxatie congenitala de sold, genu var, genu valg, pectus excavatum-torace infundat, pectus carinatum-torace in carena, dizabilitate motorie de origine cerebrala, distrofii musculare etc.)

5. Kinetoterapia specifica afectiunilor adolescentului
Programe de recuperare pentru afectiuni specifice varstei adolescentei dar nu numai (deformari de ax ale coloanei vertebrale – hipercifoza dorsala, hiperlordoza lombara, scolioza, cifoscolioza etc.)

6. Kinetoterapia in afectiuni metabolice
Programe de gimnastica adresate persoanelor cu obezitate, hipercolesterolemie, diabet zaharat.

7. Kinetoterapia preventiva
Miscarea este singura metoda prin care putem sa ne reeducam corpul si sa prevenim anumite afectiuni ce apar din cauza sedentarismului prelungit si a modului in care ne desfasuram activitatea in fiecare zi.

Efectele fizioterapiei

In practica de zi cu zi, ce se desfasoara in cadrul serviciului de recuperare medicala, fizioterapia ocupa un spatiu important. Reducerea durerii cu ajutorul fizioterapiei este o realitate de necontestat, verificata in timp. Mijloacele folosite variaza mult, in functie de o serie de factori (recunoasterea substratului fizio-patologic al durerii, alegerea formei de curent corespunzatoare, dotarea cu aparatura necesara, aplicatia corecta a procedurii).

Dintre efectele fizioterapiei mentionam:
- efect antiinflamator;
- refacerea tonusului muscular;
- reducerea spasmelor musculare;
- efect analgezic;
- imbunatatirea circulatiei arterio-veno-limfatice;
- efect sedativ etc.

Formulele terapeutice trebuie alese in asa fel incat sa se obtina maxim de eficienta. Aparatura de electroterapie utilizata trebuie sa fie capabila sa furnizeze toate formele de curent, ultrasunet si laser, utilizabile in conditii de maxima securitate.

Domenii de aplicare a fizioterapiei

Fizioterapia este indicata in recuperarea:

1. Ortopedica - beneficiaza cu eficienta musculatura slabita a spatelui, scolioze si cifoze incipiente in care se realizeaza cu adevarat antrenamentul muscular - entorse, luxatii, contuzii, sindrom algomerodistrofic post-fracturi, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate.

2. Manifestari abarticulare - stiloidite, epicondilite, periartrite scapulohumerale (PSH).

3. Reumatologica - degenerativa - artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloze), inflamatorii cronice - artrite, spondilite anchilopoetice.

4. Neurologica - nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii,nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale.

5. Dermatologica - nevralgii postherpetice, dureri reminiscente dupa zona zoster.