Atropina

Descriere

Atropina este un alcaloid de tropan extras din Atropa belladonna sau din alte plante din familia Solanaceae. Atropa belladonna este o planta originara din Europa, Africa de Nord si vestul Asiei.
Belladonna este una din cele mai toxice plante din emisfera vestica. Ingestia frunzelor poate fi fatala adultilor, radacinile plantei fiind cele mai toxice. Toate partile plantei contin alcaloizi de tropan.
Atropina se folosea in cosmetica pentru a produce midriaza (marind astfel pupilele doamnelor - "Bella Donna").

Este un antagonist competitiv pentru receptorul muscarinic (M2) al acetilcolinei (neurotransmitatorul principal al sistemului nervos parasimpatic).

Se foloseste in:
- oftalmologie ca topic cicloplegic, midriatic (efectele acestuia putand dura pana la 2 saptamani);
- cardiologie in caz de bradicardie, asistolie, blocuri AV de grad I, II (Mobitz I, Mobitz II), III (cu "ritm de scapare" inalt);
- inhiba glandele salivare, sudoripare;
- ca antidot in intoxicatiile cu insecticide organofosforice.

Intoxicatia acuta

Simptomele intoxicatiei acute cu atropina sunt:
- midriaza, tulburari vizuale;
- tahicardie;
- halucinatii;
- confuzie, senzatie de plutire;
- senzatie de sufocare, de uscaciune a gatului;
- paloare urmata de inrosirea fetei;
- piele uscata;
- constipatie, retentie urinara.

Intoxicatia cronica

Atropina are efecte halucinogene si de aceea unele persoane o folosesc in scop recreational. Aceasta se asociaza uneori altor droguri cu potential adictiv (in mod particular opioidelor antidiareice - difenoxilat sau difenoxin). Combinatiile cu opioide sunt mult mai periculoase decat atunci cand este administrata singura.

Efectele neplacute produse de atropina (tahicardie supraventriculara, vertij, greata, vedere incetosata, tulburari de echilibru, midriaza, fotofobie) pot descuraja consumul acesteia, insa nu sunt suficiente pentru a-l stopa.