Coroane de portelan - Intrebari frecvente despre puntile dentare

Ce este o punte dentara?

O punte dentara este un dinte fals, cunoscut si ca un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa.

Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa.

Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara. Puntile dentare pot reduce riscul de imbolnavire a gingiei, corecteaza problemele legate de muscare si chiar imbunatatesc vorbirea. Puntile dentare implica o igiena orala foarte riguroasa si pot dura in jur de 7 ani sau mai mult.

Este posibil sa ai punti dentare de portelan fixate de dinti fara ajutorul clemelor sau material metalic?

Da. Daca sunteti un candidat potrivit, o punte dentara de portelan poate sa arate la fel de natural ca si dintii dumneavoastra (in unele cazuri chiar mai bine), in privinta culorii, a formei, a proportiei si alinierea dintilor. Toate reconstructiile care folosesc punte dentara de portelan sunt ceea ce alegem sa fie, doar daca nu exista un motiv care constrange. Revenim prin a spune ca daca sunt amplasati corect, sunt la fel de rezistenti sau chiar mai rezistenti decat dintii naturali. Infatisarea poate fi identica cu a unui dinte natural permitand luminii sa treaca prin el (ne referim la transparenta).

Care este candidatul potrivit pentru o punte dentara?

Daca aveti unul sau mai multi dinti lipsa si aveti o igiena orala buna ar trebui sa discutati cu stomatologul dumneavoastra aceste proceduri. Daca spatiile sunt lasate libere pot face ca dintii care il inconjoara sa isi modifice pozitia. In plus spatiul dintre dintii lipsa pot face ca ceilalti dinti si gingia sa ajunga mult mai sensibili la aparitia cariei dentare si bolilor gingivale.

Cum se pune o punte dentara?

Va pregatim dintii pentru a crea spatiul necesar pentru dintele de portelan. Va vom administra un anestezic usor pentru a amorti zona si apoi se indeparteaza o parte din fiecare suport (dintii care sustin lucrarea) pentru a se compensa cu grosimea coroanei. Atunci cand acesti dinti sunt deja slefuiti, folosesc ca suport pentru coroane. In laboratorul nostru dentar vi se va executa o punte dentara temporara pe care sa o purtati pana cand puntea dentara va fi executata, adica pana la urmatoarea sedinta. Aceasta punte dentara temporara va avea rolul de a proteja dintii si gingiile dumneavoastra. La a doua sedinta vi se va inlatura puntea dentara temporara. Noua punte dentara permanenta va fi introdusa, verificata si adaptata pentru a inlatura discrepantele la muscare. Noua punte dentara va fi apoi cimentata pe dintii dumneavoastra.

Exista diferite tipuri de punti dentare?

Da. Exista mai multe tipuri de punti dentare din care cele mai uzitate sunt:
- Puntea dentara fixa traditionala – O punte dentara este un dinte fals, cunoscut ca si un dinte artificial, care este de obicei imbinat intre doua coroane de portelan pentru a umple zona lasata libera de dintele lipsa. Cele doua coroane care il sustin sunt atasate de dinti pe fiecare parte a dintelui fals. Aceasta este cunoscuta ca o punte dentara fixa. Aceasta metoda cosmetica este folosita pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Puntile dentare fixe nu pot fi scoase din cavitatea bucala asa cum puteti face cu proteza dentara.
- Punti dentare cu extensie — In zonele cavitatii bucale care sunt supuse unei intensitati mai mici, cum ar dintii frontali se poate folosi punte dentara cu extensie. Puntile dentare cu extensie sunt folosite cand exista dinti doar pe o parte a spatiului deschis. Aceasta procedura implica ancorarea dintelui fals pe o parte a unuia sau a mai multor dinti naturali sau adiacenti.

Care sunt parerile pro si contra in legatura cu puntea dentara?

Printre avantaje se numara faptul ca puntile dentare au un aspect natural si de obicei sunt necesare doua sedinte. Daca mentineti o igiena orala corespunzatoare, puntile dentare fixe ar trebui sa dureze aproximativ 7-10 ani sau mai mult. Unele dintre dezavantajele de a avea o punte dentara este ca timp de cateva saptamani dupa tratament dintii dumneavoastra vor fi sensibili la diferente de temperatura. Bacteriile formate de la acizii din alimente pe dinti si pe gingii pot determina infectii daca nu este respectata oigiena orala potrivita.