Medicii veterinari clujeni sustin ca nu pot preveni aparitia unor boli la animale

Presedintele Consiliului Judetean Cluj al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Adrian Oros, a declarat, miercuri, ca din cauza lipsei unor reglementari, medicii veterinari clujeni nu pot preveni aparitia unor boli la animale, transmite corespondentul NewsIn.

Oros a acuzat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Zlotea, ca nu a semnat ordinul privind normele metodologice de aplicare a „Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009”.

„In aceste conditii, medicii veterinari din judetul Cluj nu isi pot asuma responsabilitatea in cazul aparitiei unor boli majore la animale sau a bolilor transmisibile la om. Prin lipsa acestui act normativ, pana la aceasta data nu s-au putut realiza actiunile sanitar veterinare de imunoprofilaxie. Totodata, din cauza acestui fapt, directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor nu au putut demara licitatiile privind achizitionarea de materiale, produse biologice si reactivi necesare efectuarii activitatilor sanitar-veterinare specifice”, arata Adrian Oros intr-o scrisoare deschisa adresata lui Zlotea.

Totodata, Oros atrage atentia ca, la finele lunii aprilie, expira contractele cu medicii veterinari privind identificarea si inregistrarea animalelor. in general, aceasta lipsa a performantei manageriale poate afecta si raspunsul autoritatilor la aparitia unor boli, cum ar fi gripa porcina.

„Cum vor putea aplica autoritatile sanitar-veterinare masurile pe care le-au anuntat ca le vor lua, masuri care vizeaza exact acesti medici veterinari cu care dansii nu au facut contracte, pe care dansii nu i-au platit si a caror activitate nici nu a fost reglementata pentru acest an? Eu vreau sa atrag atentia domnului presedinte, de acea ii voi trimite aceasta scrisoare, ca aceste grave deficiente de management al activitatii ANSVSA vor avea consecinte nefaste asupra sanatatii animalelor, asupra sigurantei alimentare, asupra sanatatii publice, asupra exporturilor si importurilor pe care Romania le face”, a afirmat Oros, Oros a adaugat ca lipsa masurilor legislative poate afecta inclusiv subventia pentru animale acordata fermierilor, prin faptul ca nu s-a facut inregistrarea lor.