Ce nu stim sau stim despre orgasm?

Ce este orgasmul?

Orgasmul este o perceptie subiectiva a intensitatii maxime a stimularii sexuale, exprimata printr-o senzatie paroxistica de placere.

O perceptie subiectiva, ceea ce inseamna ca, de cele mai multe ori, aceste trairi asociate orgasmului sunt percepute in mod particular, specific fiecaruia dintre noi.

Orgasmul este o senzualitate traita de intreg corpul cu o voluptate coplesitoare, expresia unei placeri incomparabile in care timpul pare sa se fi oprit din scurgerea lui. El nu are nicio legatura cu functia de reproducere a organelor genitale, perpetuarea speciei putand fi posibila si in cazul unei copulari anorgasmice.

Orgasmul face ca partenerii care se iubesc reciproc sa experimenteze un tip nou, aparte de comunicare si fuziune, contopire trupeasca si sufleteasca.

In extazul acelei trairi, cei doi isi pierd identitatea de sine; contopindu-se, ei devin, mai mult ca oricand, un intreg, un tot, o singura fiinta. Ei emana in jurul lor o energie si, totodata, sunt cuprinsi de acea energie.

Starea experimentata este una in afara somaticului, asemanatoare unei „transe lucide” pentru multi. Altii se lasa prada acestei stari, neconstientizand ce se intampla, doar simt si se bucura de fiecare moment.

Rasul sau plansul care cuprind uneori unele femei in momentele orgasmului sunt doar reactii personale in fata extazului trait. Spasmele, gemetele, crisparea psiho-somatica orgasmica se aseamana cu manifestarile din agonie.

Experienta orgasmica difera de la o persoana la alta; in acelasi timp, la aceeasi persoana, intensitatea orgasmului poate fi diferita in functie de imprejurari, context si, mai ales, in functie de etapele vietii.

Orgasmul apare atat la barbat, cat si la femei si este expresia trairii unei placeri fizice intense. Acesta ia forma unei descarcari psihosomatice a „tensiunii” aparute in urma excitatiei sexuale.

Durata orgasmului poate varia intre 3-10 secunde in timp real; in timp psihic, poate dura o vesnicie sau doar pret de o clipa.

Orgasmul la barbati

La barbati, prin orgasm se inteleg contractiile care se produc in urma stimulilor sexuali, insotite de congestie sanguina, urmata de ejaculare.

Se considera ca exista mai multe tipuri de contractii diferite prin regularitate si durata, masurate si descrise. Senzatiile de orgasm sunt asociate cu senzatia de ejaculare, care nu mai este sub control si este produsa la scurt timp dupa.

Totusi, exista oameni care reusesc sa controleze ejacularea si sa continue actul sexual, chiar si dupa obtinerea unui orgasm, astfel putand obtine mai multe orgasme.

Studiile de specialitate au aratat ca orgasmul si ejacularea sunt doua procese diferite si exista oameni care, prin antrenament, reusec sa scurteze faza refractara de dupa orgasm sau sa controleze ejacularea. Acestea au subliniat faptul ca orgasmul la barbat nu este un proces atat de simplu si de inevitabil precum se credea.

Orgasmul la femei

Si la femei, ca si la barbat, orgasmul este tradus prin contractii musculare si congestie sanguina produse in urma stimulilor sexuali.

Orgasmul feminin poate fi declansat spontan in momentul orgasmului masculin, insa adesea cele doua fenomene nu coincid. In timp ce, la barbat, orgasmul deja declansat nu mai poate fi intrerupt nici prin interventie externa, nici prin vointa proprie, femeia poate „rata” orgasmul.

Un zgomot neasteptat, o stare de tensiune, de anxietate, schimbarea ritmului de catre partener sau a pozitiei acestuia, ejacularea pe neasteptate a barbatului etc. sunt cativa dintre factorii ce pot interveni.

Femeile au orgasm fie prin stimularea clitoridiana, fie in urma penetrarii si miscarilor copulatorii; in prima situatie se obtine un orgasm intens, acut, „electric”, in cea de-a doua situatie se produce un orgasm „intern”, mult mai profund, cald, subtil, difuz, bland. Majoritatea femeilor pot realiza orgasmul atat clitoridian, cat si vaginal.

Exista femei la care, prin stimulare, se obtin doar senzatii voluptoase la nivelul clitorisului, orgasmul propriu-zis realizandu-se numai prin stimulare vaginala.

In acest sens se face deosebirea intre juisare si orgasmul propriu-zis. Adesea, barbatii se gandesc ca este suficient sa-si penetreze in forta iubita, iar daca ea nu reactioneaza cu senzualitate, ei cred in mod implacabil ca este frigida.

De retinut!

Daca femeia este total frigida, in mod sigur si iubitul sau este vinovat. In asemenea cazuri lui ii revine sarcina de a gasi cuvintele calde si gesturile tandre care o pot deschide, mangaierile care o emotioneaza. Putine femei ajung la orgasm doar datorita miscarilor coitale!

Atingerea orgasmului

Exista diferite modalitati de traire subiectiva a orgasmului la femei. Sunt femei, mai ales in cazul celor neexperimentate, care traiesc o stare de excitatie crescuta, cu multiple senzatii placute, insa fara a atinge un orgasm intens.

De asemenea, exista femei la care actul sexual genereaza o crestere rapida a starii de excitabilitate, stare incununata cu un orgasm unic si intens si sunt femei care au orgasme multiple - pana la 6-7 orgasme succesive.

In cazul barbatului, pot exista, pe langa ejacularile tardive, precoce sau anejaculare, insotite sau nu de orgasm (situatii de care am mai vorbit intr-un alt articol), o stare de excitabilitate crescuta care se incheie cu un orgasm intens si ejaculare abundenta, situatie in care, de cele mai multe ori, nu se mai angajeaza in alt act sexual cu partenera in acea seara.

Sunt si barbati care pot diferentia ejacularea de orgasm, acestia pot avea uneori mai multe orgasme fara sa ejaculeze.

Exista si barbati cu raporturi sexuale repetate in cadrul aceleiasi intalniri. In cazul lor, primul orgasm este mai intens, celelalte sunt de intensitate mai mica. Totodata, si cantitatea de lichid seminal scade odata cu fiecare raport .

Atingerea orgasmului de catre femeie este puternic influentata de capacitatea acesteia de a se „lasa dusa” spre placere, de a se abandona voluptatii, sa raspunda barbatului in miscari, dandu-i de inteles verbal sau non-verbal ca actul sexual in sine ii face placere.

Tendinta unora dintre femei de a „forta in permanenta” obtinerea orgasmului, risca de cele mai multe ori sa le inhibe psiho-sexual. Acelasi rezultat apare si in cazul in care aceasta presiune vine din partea partenerului care „doreste cu orice” pret ca partenera sa ajunga la orgasm.

Nu durata penetrarii ii permite femeii sa ajunga la orgasm. De altfel, penetrarea nu este singura forma a sexualitatii, fiind adesea insuficienta pentru provocarea orgasmului. Trei femei din patru au nevoie de o stimulare directa a clitorisului, prin mangaieri orale sau prin masturbare, pentru a atinge orgasmul. Unele femei trebuie sa aiba o stimulare a sanilor: acest lucru mareste procentul hormanului ocitocina, raspunzator de contractia muschilor uterini.

Neatingerea orgasmului la fiecare raport sexual este departe de a insemna un esec. Conteaza adesea motivatia, trairea! Starea de presiune/obligativitatea orgasmului este de preferat sa nu se interpuna intre cei doi parteneri, intre femeie si atingerea orgasmului.

Orgasmul poate fi atins mult mai usor si mai repede de catre femeile care isi cunosc mai bine propriul corp si care nu se tem sau nu le este jena sa simta si sa-si traiasca placerea. Sa nu uitam ca exista femei pentru care este mai important „sa daruiasca” orgasmul decat sa il aiba.

Ideala este armonizarea totala si „complicitatea” celor doi parteneri in actul sexual.

Pozitii care favorizeaza atingerea orgasmului

Cum bine este stiut, anumite pozitii pot favoriza mai bine atingerea genului de stimulare “necesar” unei femei pentru a avea un orgasm. Acest lucru se intampla deoarece prin pozitii diferite se stimuleaza zone diferite de declansare a orgasmului.

Iata cele mai bune pozitii care pot fi incercate:

- Pozitia cu femeia deasupra, tinde sa stimuleze muschiul PC, punctul G, cervixul si fornixul vaginal (cul-de-sac).

- Pozitia de intrare pe la spate tinde sa stimuleze punctul G si cervixul.

- Pozitia misionarului stimuleaza, in general, numai muschiul PC.

- Pozitia de raport sexual recomandata cel mai mult de unii specialisti este aceea in care femeia se intinde pe spate cu genunchii indoiti si picioarele ridicate in aer, iar partenerul ingenuncheaza intre picioarele ei. Femeia isi poate sprijini picioarele pe umerii lui sau, daca are un corp flexibil, isi poate aseza gambele peste coapse.
Aceasta pozitie stimuleaza la femeie muschiul PC, punctul G, cervixul si fornixul vaginal (cul-de-sac) si permite partenerului ei sa isi retraga cu usurinta penisul pentru a-l folosi la stimularea clitorisului si uretrei. Aceasta pozitie permite, de asemenea, penetrarea cea mai adanca de catre barbat.

Adesea femeile gasesc stimulative anumite pozitii copulatorii din alte motive decat cele de ordin fiziologic.

Sa ne reamintim de importanta factorilor psihologici!

Anumite femei prefera pur si simplu sa se afle fata in fata cu partenerii lor atunci cand fac dragoste, altele prefera senzatia pur animalica a raportului vaginal pe la spate. Cunoasterea a ceea ce te excita este la fel de importanta ca si cunoasterea tipului de stimulare fizica de care ai nevoie.

Astfel, pot fi importante:

- natura intalnirii si sentimentelor celor doi, „calitatea” preludiului;

- capacitatea de „a se darui” a fiecaruia dintre cei doi parteneri.

Suntem atat de deosebiti si, totusi, atat de asemanatori!