Apel la echilibru

Despre conceptul de echilibru

Va invit sa pasim impreuna spre starea de liniste, de armonie, de stabilitate launtrica.

Viata insasi este o proba de echilibru, pe care cu totii trebuie sa o gestionam sau poate ar trebui sa vorbim mai degraba despre un "echilibru pe sarma inrosita a vietii".

De obicei cautam echilibrul intre viata personala si cea profesionala, intre sot si copii, intre activitate si alimentatie, intre noi si ceilalalti. Dar adevaratul echilibru trebuie sa existe intre trup, suflet, spirit si lumea inconjuratoare (univers).

Imbinarea echilibrata a celor patru este un indiciu al starii de sanatate. Insa echilibrul lor este extrem de labil si se modifica necontenit. Daca una, doua sau toate sunt tulburate, consecinta este boala. Terapia psihologica consta in diminuarea acelor parti care sunt prea puternice si intarirea celor prea slabe, cu scopul de a restabili echilibrul.

Cand ai ajuns sa gasesti cheia potrivita celor patru dimensiuni trup, suflet, spirit si univers, te poti considera un om echilibrat.

Echilibrul, stabilitatea sunt singurele coordonate care pot mentine coloana vertebrala a unui individ. Dezechilibrele conduc spre esec, nesiguranta, vulnerabilitate, frustrari dar si spre dorinta de eliberare, fuga.

Conceptul de echilibru este unul personal, nefiind ceva universal valabil, palpabil, care sa poata fi masurat, corectat sau pastrat la un nivel optim dupa ce a fost atins. El variaza in functie de sanatatea trupului, a sufletului, a spiritului si de lumea inconjuratoare (univers).

Chiar daca uneori nu poti controla evenimentele care ti se intampla, poti, in schimb, sa controlezi intotdeauna impactul pe care acestea il au asupra ta, intrucat nimeni nu iti poate impune cum trebuie sa reactionezi sau ce trebuie sa simti intr-un anumit context.
Intelegerea cauzelor care iti induc senzatia de dezechilibru si capacitatea de a-ti controla reactiile si actiunile sunt doar cateva dintre resursele importante care ne sunt accesibile oricand, pentru a fi cat mai mult timp in echilibru.

Sanatatea trupului, a sufletului, a spiritului trebuie ingrijite zi de zi, acordandu-le timp suficient si respect pe masura. Cand neglijam aceste lucruri sau le tratam necorespunzator (prin alimentatie defectuoasa, lipsa activitatii fizice, aerisire si iluminare insuficienta acasa si la birou, program de lucru prelungit, stari tensionate la locul de munca, somnul insuficient), ele ne trimit semnale de alarma ca ceva nu este in regula.

Cine n-a trait clipe de oboseala, de acumulari tensionale, nemultumiri, de nervozitate, de deprimare?

Incet-incet apar diverse probleme: migrene, insomnii, tulburari digestive, dureri de spate, proasta dispozitie, stari depresive, agresivitate, apatie...Puteti cauta echilibrul in foarte multe feluri, in functie de individualitatea fiecaruia.

Solutii?

1. Sa te deschizi afectiv si sa iti exprimi sentimentele intr-un mod armonios.

2. Sa iti intelegi sentimentele, sa iti deschizi inima si sa ai incredere in trairile proprii si in impartasirea lor.
Sentimentele au o forta foarte mare si, de aceea, daca nu sunt pozitive sau scapa de sub control, pot dezlantui mari furtuni emotionale. Cand nu sunt exteriorizate, datorita refularii, ele “fermenteaza”, acumuland o mare energie, care la un moment dat trebuie sa se manifeste intr-un anumit mod. Atunci, insa, cand suntem deschisi sa intelegem aceste sentimente ascunse, ele pot fi transformate intr-un mod superior, astfel incat sa ne pastram mereu o stare de echilibru.
3. Sa constientizezi aceste trairi, sa le poti controla si transforma pe cele negative chiar in opusul lor, indrumandu-te sa gasesti solutii.

4. Te putem ghida catre maturizarea emotionala, deschizandu-ti cai directe si creative pentru a o atinge.

5. Iti putem oferi sustinerea si ajutorul necesare pentru a te putea exprima si trai cu adevarat sentimentele.
Prin aceasta stare de libertate interioara, oamenii devin un adevarat izvor viu al vietii. Atunci cand ne daruim noua insine libertate, devenim mai puternici, traim din plin adevaratul nostru Eu. Cu fiecare depasire a problemelor pe care reusim sa le intelegem si sa le constientizam, “crestem” spiritual. Cu orice revarsare a bucuriilor devenim mai umani, mai comunicativi si mai apropiati de starea noastra fireasca de fericire. Adevarata putere interioara consta in sansa oferita sentimentelor noastre de a se manifesta intr-un mod cat mai armonios.
6. Sa realizezi echilibrul intre functia suprasolicitata a mentalului si celelalte functii ale psihicului uman.

7. Sa gandesti pozitiv, fapt ce determina in viata ta claritate si precizie mentala, astfel incat sa poti atrage in viata ta tot ceea ce este benefic si sublim.
Puterea gandirii pozitive este extrem de mare. Cu ajutorul unei astfel de atitudini mentale, precum si prin intelegere justa, fiinta umana isi poate exprima in mod armonios individualitatea, intr-o stare de mare libertate interioara.
8. Sa iti impartasesti cu claritate ideile fata de ceilalti si sa iti formulezi un plan de viata rational, bazat pe principii sanatoase.
Prin aceasta claritate superioara a gandirii, putem sa folosim in mod inteligent energia de care dispunem si, mai mult chiar sa actionam intelept.

9. Te putem sustine sa ramai intr-o atitudine de deschidere mentala si sa iti imbunatatesti permanent viziunea despre viata si Univers.

10. sa gasesti mereu solutiile optime ale problemelor tale sau ale situatiilor care iti par fara iesire.


Si nu in ultimul rand….sa traiesti in echilibru cu tine insuti si cu lumea care ne inconjoara.

Sursa: Revista PsihoLife