Un test de urina ar putea determina riscul unui fumator de a face cancer pulmonar

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota sustin ca prezenta in urina a unui metabolit carcinogen (NNAL) care se gaseste, de obicei, in fumul de tigara, poate determina riscul unui pacient de a face cancer pulmonar.

Pentru a evalua impactul metabolitului NNAL, cercetatorii au cuprins in studiu 246 de fumatori cu cancer pulmonar si 245 de fumatori sanatosi, pe o perioada de 10 ani. in urma cercetarilor, s-a dovedit ca fumatorii care aveau un nivel mediu de NNAL erau supusi unui risc cu 43% mai mare de a face cancer pulmonar, fata de cei cu un nivel scazut de NNAL in urina.

Potrivit medicilor de la Universitatea din Minnesota, fumatorii care aveau o concentratie mare de nicotina si de NNAL in urina erau supusi unui risc de 8,5 ori mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de fumatorii care aveau concentratii mici.

"Fumatul a fost dintotdeauna considerat un factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar nu am stiut niciodata de ce unii fumatori dezvolta, de-a lungul timpului aceasta boala si altii nu", a spus specialistul in sanatate publica de la Universitatea din Minnesota, Jian-Min Yuan, in cadrul celei de-a 100-a editii a Conferintei Anuale a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului. Yuan a adaugat ca, desi fumatul poate provoca aparitia cancerului pulmonar, exista peste 60 de substante carcinogene in fumul de tigara si identificarea cu acuratete a acelor carcinogeni este importanta pentru determinarea exacta a riscurilor la care se supun fumatorii.