Efectul Placebo in tratamente

Generalitati

Una dintre cauzele psihice ale vindecarii este si efectul placebo. Experimentele care se fac, inclusiv de catre autorii romani, pentru stabilirea valorii unui medicament, includ obligatoriu si aceasta componenta psihologica. Tehnica consta in a-i administra bolnavului asa-numitul preparat placebo care, de fapt, este o capsula frumoasa, cu aspect identic de medicament activ si care inauntru are o pulbere inerta, vitamina C, calciu carbonic sau o alta substanta neutra. Acest efect placebo uneori apare surprinzator, de exemplu la unii bolnavi cu urticarie, carora dupa ce iau acest "medicament" le dispare urticaria... Deci, este buna.

Dar, din nefericire, nu toti pacientii reactioneaza in felul acesta. Doar aproximativ 30% dintre oameni se vindeca fara sa aiba nevoie de un efect farmacologic, prin utilizarea doar a aceastei pilule cu valoare inerta. Totusi, efectul placebo uneori poate sa fie si 35% si 60%, la un anumit doctor, deoarece daca doctorul respectiv are un prestigiu mare. De aceea, vindecatorii acestia spectaculosi cu extract de "corocopercarita" si cu energie de nu stiu ce fel, au succes pentru ca au intr-adevar calitati de psihologi foarte bune, o putere de sugestie foarte buna si este efectul de prestigiu pentru ca au multe cazuri vindecate, pentru ca vindeca in continuare si prestigiul se extinde si asupra metodei. Acesti oameni pot sa ajunga la efecte placebo foarte mari, in detrimentul unui medicament activ.

Vindecarile prin Placebo

Vindecarile 100% prin placebo nu sunt de durata. Un efect placebo poate fi obtinut in prima, a doua zi, a treia zi de tratament, dar cu cat trece mai mult termenul de tratament, se da de gol bolnavul ca incepe sa nu se mai simta asa de bine. Recomand, deci, doctorilor sa nu faca un meci, o intrecere intre efectul placebo si efectul medicamentos, ci sa dam medicamentul aureolandu-l cu o serie de elemente psihologice care sa-i creasca prin puterea sugestiei valoarea. Deci, sa-i aditionam un adevarat efect placebo, printr-o atitudine optimista fata de oameni, printr-o atitudine mai ales optimista fata de medicament, prin discutarea unor cazuri asemanatoare care au beneficiat cu succes de medicamentul respectiv.

Toata aceasta conduita optimista, toata aceasta reclama pe care e bine sa i-o faci medicamentului conteaza foarte mult. Acelasi medicament va putea in doze mai mici sa aiba acelasi efect sau sa aiba efect mult mai repede. De exemplu, daca ii administrez un diazepam unei bolnave care se plange de insomnie, ea va adormi in 30-40 minute de la injectie, pana isi face efectul respectiv. Dar, daca ii dau un diazepam, si vin si cu efect placebo si ii spun ca o va adormi imediat, ea adoarme la 10-15 minute, deci mult mai devreme si rezultatul medicamentului este mult mai bun. La un antibiotic, daca il dai tot timpul sub o ploaie de recomandari favorabile medicamentului, deci intr-o atmosfera de optimism terapeutic, intr-o stare buna a bolnavului, cu emotii pozitive, el va actiona mai rapid si va avea nevoie de doze mai mici, de o durata mai mica. Acestea sunt lucruri care pe medici nu-i costa nimic. De multe ori medicul, fara sa stie ca adauga un efect placebo la tratamentul medicamentos, inregistreaza succese pentru ca este un medic cu calitati relationale, un om cu calitati empatice, un om optimist si lucrurile acestea se vad si in vindecarile pacientilor.

Concluzii

Ar fi foarte interesant de facut un experiment care sa inregistreze efectele favorabile tratamentului, dar pe un numar foarte mare de bolnavi, ca sa se valideze statistic, in functie si de temperamentul medicului curant. Dar, ramane in esenta concluzia mea ca o abordare psihosomatica a unui bolnav inseamna considerarea obligatorie a factorului psihic, atat drept cauza a imbolnavirii cat si ca element favorizant al imbolnavirii, in sensul ca anumiti bolnavi sunt mai vulnerabili la stres si, in acelasi timp, factorii psihologici sunt un element foarte important in vindecarea bolnavului.

Efectul placebo se adauga medicamentului cand relatia dintre medic si pacient este foarte buna, cand medicul este un tip optimist si induce si un optimism terapeutic pacientului. Un alt element prin care factorul psihologic va actiona este cel prin care reusim dincolo de niste recomandari seci, automate, sa modificam comportamentul bolnavului fata de propria lui sanatate, pentru ca 80% din bolile din care se moare in ziua de astazi, sunt boli generate de comportamente nocive fata de sanatate: fumatul, alcoolul, sedentarismul, tulburarea somnului, alimentatia defectuoasa...

”Omul isi mananca zilele cu dintii”, e un proverb al unui clinician.


Eu vreau, in esenta, ca in fiecare domeniu al medicinei sa se tina cont de efectele psihosomatice si de efectul placebo. Toata medicina este psihosomatica, dar sunt niste boli mai psihosomatice decat altele. Avand in vedere cele prezentate mai sus, recomand tuturor cititorilor sa tina cont ca o abordare psihologica pozitiva a tratamentului poate accelera foarte mult vindecarea. Mintea eare o putere foarte mare si e bine sa ne folosim de ea pentru reechilibrarea fizica si psihica.

De Ioan-Bradu Iamandescu, Profesor Universitar
Sursa: Revista Psihosomatica