Incidenta fracturilor de sold cauzate de osteoporoza va creste de patru ori, pana in 2050

Incidenta fracturilor de sold cauzate de osteoporoza este estimata sa creasca cu peste 300% la barbati si cu 240% la femei, la nivel mondial, pana in anul 2050, potrivit directorului Centrului Metodologic de Reumatologie, prof. dr. Catalin Codreanu.

"Osteoporoza este o boala a oaselor care afecteaza in principal persoanele in varsta. Pana in anul 2050, se estimeaza ca numarul persoanelor cu varste peste 60 de ani va fi mai mare, iar principala afectiune cu care se vor confrunta acestia va fi osteoporoza", a mai spus prof.dr. Codreanu, cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei.

Uniunea Europeana va lansa o campanie pe o perioada de doi ani care urmareste modificarea politicilor de sanatate in domeniul osteoporozei. Astfel, responsabililor guvernamentali pentru sisteme de sanatate li se va sugera sa recunoasca osteoporoza ca prioritate a sanatatii publice.

Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.

In Europa, numarul fracturilor osteoporotice a fost estimat la peste aproape patru milioane, anual, iar costurile totale de tratament la peste 31 de miliarde de euro. in Romania, una din trei femei sufera de-a lungul vietii o fractura osteoporotica.

Daca osteoporoza este diagnosticata in faza incipienta, ea poate fi tratata prin cure de calciu si vitamina D si prin exercitii fizice.

Aportul suficient de calciu, vitamina D si proteine nu numai ca ajuta la prevenirea osteoporozei, ci este important in mentinerea densitatii minerale osoase si functiei musculare la pacientii diagnosticati cu osteoporoza.