Zaharul ca drog

Specialistii americani au constatat ca zaharul actioneaza asupra creierului ca un drog, iar lipsa lui provoaca adevarate angoase care solicita o compensatie.

Profesorul Bart Hoebel impreuna cu o echipa de la departamentul de psihologie din cadrul Institutului de Neuro-stiinta din Princeton au studiat semnele de dependensa ale zaharului asupra soarecilor. Obiectivul: intelegerea mecanismelor creierului care controleaza apetitul si cresterea in greutate. Cercetatorii au administrat soarecilor apa, apa indulcita si alcool timp de mai multe saptamani.

Echipa a constatat ca soarecii sunt foarte atrasi de apa indulcita pe care o pot consuma in cantitati foarte mari. Daca li se opreste administrarea de apa indulcita, animalele incep sa consume alcool, mult mai mult decat in mod normal. „Ca sa compenseze lipsa zaharului”, sustine studiul.

De fapt, consumul puternic de zahar antreneaza modificari neurochimice la nivelul creierului rozatoarelor, implicand tulburari de comportament. Aceste modificari sunt similare celor care sunt produse de consumul regulat si abuziv de substante precum cocaina, morfina sau nicotina, se mai arata in studiu.

Sursa www.fitclub.ro