Ce este psoriazisul sever?

Cand se stabileste severitatea afectiunii, este mai important impactul asupra calitatii vietii pacientului decat suprafata tegumentara afectata de psoriazis.

Toti pacientii cu psoriazis isi doresc sa scape de aceasta afectiune. Unii au o forma extinsa de psoriazis atii insa au leziuni psoriazice numai la nivelul scalpului sau numai la nivelul genunchilor sau coatelor. Unii pacienti au o singura placa pe penis.

Care dintre acestia are cea mai severa forma de psoriazis?
Conform FDA, forma severa de psoriazis este definita atunci cand placile psoriazice afecteaza mai mult de 20% din suprafata corporala totala.

Dar cine este cel mai sever afectat – un pacient cu placi psoriazice pe 25% din suprafata corporala care reuseste sa-si mascheze leziunile sub haine sau un pacient care are placi psoriazice pe numai 1% din suprafata corporala dar care se ascunde in casa si refuza invitatiile in societate de rusine?
In practica clinica, atunci cand stabilesc severitatea afectiunii, dermatologii iau intotdeauna in calcul impactul psoriazisului asupra calitatii vietii.

Acum, un grup de experti a validat acest concept. Intr-un raport de consens, acestia au concluzionat ca dizabilitatile fizice si psihice ar trebui luate in considerare atunci cand se evalueaza severitatea psoriazisului. Psoriazisul afecteaza viata pacientilor in toate aspectele: fizic, emotional, social, sexual si financiar.

Pacientii afectati de psoriazis au probleme legate de somn, de mers sau in utilizarea bratelor. Acestia sunt de obicei tristi, stanjeniti si rusinati de situatia lor. Ei pierd mult timp si resurse financiare pentru diverse tratamente mai mult sau mai putin eficiente.Ei sunt izolati social si in general evita sa se intalneasca cu alte persoane in public.

Acest tip de pacienti au nevoie de “terapii agresive” chiar si atunci cand tegumentul este afectat pe portiuni mici. Astfel, grupul de consens a impartit pacientii cu psoriazis in doua grupuri in functie de necesitatea terapiei locale comparativ cu cei care au nevoie de tratament sistemic si fototerapie.

Candidatii pentru terapie locala au de obicei psoriazis pe mai putin de 5% din suprafata corporala. Cu toate acestea unii dintre pacientii cu psoriazis pe mai putin de 5% din suprafata corporala ar trebui sa fie candidati pentru terapie sistemica, fototerapie sau ambele datorita dificultatilor legate de localizare, coexistenta artritei psoriazice sau a afectarii functiilor fizice sau psihice.