Contractul cadru pe 2009 obliga spitalele sa faca publice toate cheltuielile

Prescrierea medicamentelor sub forma denumirii comune internationale (DCI), de la 1 aprilie, si obligatia managerilor de spital de a afisa, lunar, cheltuielile unitatii pe site-ul Ministerului Sanatatii, sunt cateva dintre prevederile din noul Contract-cadru, aprobat, miercuri, de Guvern.

Potrivit Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009, care va intra in vigoara la inceputul lunii aprilie, exceptie de la prescrierea medicamentelor sub forma DCI (specificand substanta activa) vor face doar cazurile justificate medical in fisa pacientului, in concordanta cu diagnosticul. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, este de parere ca prescrierea medicamentelor sub forma DCI va imbunatatii accesul asiguratilor la medicamente. In prezent, medicii de familie prescriu medicamentele sub denumirea comerciala.

O alta prevedere a contractului cadru obliga farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatatre sa elibereze numai medicamentele care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic. Pretul de referinta reprezinta pretul medicamentului cel mai ieftin inregistrat la Ministerul Sanatatii din categoria celor cu aceeasi substanta activa. Ministerul a decis stabilirirea pretului de referinta printr-o medie a celor mai mici preturi din 12 tari europene.

Cu acordul asiguratului, insa, se pot elibera si alte medicamente cu aceasi substanta activa, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala.

"Prin contractul-cadru aprobat vom imbunatati si accesul asiguratilor la servicii medicale si la medicamente gratuite si compensate in tratamentul ambulatoriu, in special din mediul rural", a declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, se introduce o noua obligatie a caselor de asigurari de sanatate, de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice numai daca medicii de familie sau medicii de specialitate din ambulatoriu au competenta legala necesara si au in dotarea cabinetului aparatura medicala corespunzatoare pentru realizarea acestor servicii.

Tot de la 1 aprilie, potrivit Contractului cadru, medicii de familie nou-veniti intr-un cabinet de medicina primara vor avea sase luni la dispozitie pentru a obtine numarul minim de asigurati pe lista sa, in loc de trei luni cum este prevazut in prezent.