Testare la limba engleza pentru medicii din Arad care vor sa profeseze in strainatate

Mai multi medici din Arad, care doresc sa profeseze in strainatate, unde se impune cunoasterea limbii engleze, au participat la o testare privind abilitatile lingvistice, fiind prima de acest gen din tara, transmite corespodentul NewsIn.

Testarea a fost organizata la Centrul International de Testare Lingvistica, Evaluare si Consiliere Academica din cadrul Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative a Universitatii de Vest „Vasile Goldis“ Arad. Simularea a fost efectuata de prof. univ. dr. Kevin Renfrew, de la Universitatea „Bath“ din Marea Britanie si s-a facut pentru limba engleza, verificandu-se toate cele patru abilitati: citire, scriere, vorbire si ascultare.

„Testarea medicilor este prima de acest gen din tara si se doreste sa vina in sprijinul cadrelor medicale din Romania, care vor sa imbratiseze o cariera internationala. Testul se bucura de un real succes in tarile membre UE“, a precizat, joi, Marius Grec, decan al Facultatii de stiinte Umaniste, Politice si Administrative.

Directorul Centrului International de Testare Lingvistica, Evaluare si Consiliere Academica, Vanda Stan, a precizat ca, in mod normal, testarea unui singur candidat costa 165 de lire sterline. „De data aceasta cei inscrisi au beneficiat de gratuitate, totul fiind suportat de catre universitatea britanica. Universitatea Bath administreaza acest test, dar totodata contacteaza angajatorii si ii recomanda. Este singurul test din lume asigurat cu 10.000 de lire sterline per specialist. Universitatea din Marea Britanie il recomanda pe specialist si garanteaza pentru el ca este foarte bine pregatit din punct de vedere lingvistic“, a declarat Vanda Stan.

La cursurile de limba engleza organizate la Arad s-au inscris zeci de medici tineri, rezidenti sau studenti, care au spus ca la absolvirea cursurilor spera sa-si gaseasca locuri de munca in unitati medicale din Vestul Europei. „Daca ar fi sa plec sa profesez in alta tara ar fi numai pentru un salariu mai bun“, a declarat Bogdan Miutesc, medic. Un alt participant la testare a spus ca in strainatate medicii sunt apreciati, au acces la ultimele descoperiri in domeniu medical si la informatii de specialiate. „Ma intereseaza o practica buna. Ma intereseaza acest test pentru ca trebuie sa cunoastem termenii medicali si un limbaj adecvat, iar revistele de specialitate sunt, majoritatea, in limba engleza“, a sustinut Patricia Popa, studenta la Medicina.

Teodora Olariu, directorul medical al Spitalului municipal Arad, a declarat ca medicii tineri sunt solicitati in special in Anglia, Germania, Elvetia si Italia. „in Anglia avem solicitari sa efectuam garzi la sfarsit de saptamana si suntem foarte bine salarizati“, a afirmat Teodora Olariu.