Mai multe femei din Arad se simt rau dupa ce ar fi participat la teste pentru un medicament nou

Autoritatile sanitare din Arad incearca se identifice o clinica din municipiu unde mai multe femei ar fi participat la teste pentru un medicament nou, produs de o companie de profil, dupa ce mai multe persoane au spus ca se simt rau dupa ce au acceptat sa participe la aceste teste.

Mai multe aradence sustin ca ar fi acceptat sa participe la testele companiei pentru un medicament aflat in faza de testare, urmand sa fie platite cu cate 700 de euro, pentru patru saptamani, cat dureaza testarea. Una dintre femei a afirmat ca produsul combina doua medicamente, care le-ar fi administrate in doze mai mari decat cele premise de legislatia in domeniu.

Participantele la teste au mai sustinut ca in programul de testare a medicamentului sunt admise doar femei tinere si perfect sanatoase. Femeile care au acceptat testul au afirmat ca, dupa administrarea medicamentului, au avut stari de ameteli, greata, eruptii pe piele sau diferite alergii.

Unitatea unde isi desfasoara activitatea clinica care realizeaza testele nu are afisat in exteriorul cladirii niciun fel de firma care sa indice prezenta laboratorului de testare in interior, iar personalul nu a dorit sa dea declaratii din cauza unor clauze speciale de confidentialitate.

Contactati de jurnalisti, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Arad au afirmat ca nu stiau nimic despre desfasurarea acestor experimente. Totodata, reprezentantii ASP Arad sustin ca substantele din compozitia medicamentului pot avea efecte secundare extrem de grave, iar femeile supuse la o astfel de testare pot naste copii cu malformatii sau pot aparea efecte secundare necunoscute.

"O sa incercam sa identificam unde exact isi are locatia respectiva clinica. Nu aveam cunostinta despre existenta ei. Imediat ce vom reusi sa aflam, vom trimite o echipa de control sa vedem ce se intampla acolo“, a declarat, miercuri, Mihai Tarcus, director interimar la ASP Arad.

Femeile care ar fi semnat contracte cu aceasta clinica sustin ca au inceput sa fie amenintate, deoarece una dintre clauzele prevazute in contract prevede confidentialitatea acestor testari.