Bebelusul meu nu adoarme. Unde gresesc?

Sfaturi practice

Tot ce aveti nevoie pentru a identifica cauzele care nu-l lasa pe micut sa adoarma este abilitatea de a analiza obiectiv situatia in care va aflati.

Odata identificate, majoritatea problemelor por fi rezolvate doar cu cateva modificari. Iti prezentam o lista cu cele mai comune greseli si solutiile acestora.

1. Capcana suzetei

Problema:
Suzeta e ca un cutit cu doua taisuri, pe de o parte il ajuta pe bebelus sa se relaxeze si sa adoarma, dar pe de alta parte devine o povara atunci cand un bebe devine dependent de aceasta pentru a adormi.

Daca isi pierde suzeta in timpul somnului atunci se va trezi plangand si va va chema sa i-o inapoiati - o data la cateva ore.

Solutia: Ultimele cercetari au aratat ca suzeta reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite.

Expertii nu sunt prea siguri de modul in care aceasta ajuta, dar unii sunt de acord ca suzeta il face pe bebelus sa fie mult mai sensibil la trezire, daca intampina probleme de respiratie in timpul noptii.

Iata cum sa profitati de avantaje in timp ce eliminati dezavantajele: oferitii bebelusului o suzeta la ora de culcare. Daca o scapa, nu i-o dati inapoi. De asemenea, nu ii dati bebelusului o suzeta atunci cand se trezeste pe timp de noapte.

2. Ora de culcare

Problema: Daca il puneti pe bebe sa adoarma atunci cand este epuizat sau cand nu ii este somn deloc, veti avea mari probleme. Un bebelus epuizat nu are rezervele necesare pentru a se linisti si a adormi si va scanci imediat ce l-ati asezat in pat.

Pe de alta parte, daca asezati bebelusul in patut cand acesta nu e obosit, este evident ca acesta nu va adormi, ci va protesta si va plange pana cand il veti ridica din patut.

Solutia: Potriviti ora de culcare. Bebelusii au nevoie de un pui de somn cam spre mijlocul zilei si apoi inca unul dupa-amiaza, si vor dormi noaptea aproape 12 ore. Fiti atenti la semnele de oboseala si asezati-l in patut inainte sa fie prea tarziu!

3. Dileme legate de suptul degetelului
Problema: Cand bebelusul nu isi gaseste degetelul, nu va putea dormi.

Solutia: Suptul degetelului are o contributie foarte mare asupra relaxarii bebelusului si, in plus, este si la indemana de fiecare data cand acesta trebuie sa se linisteasca.

In urma unui studiu neoficial un bebelus care isi suge degetelul are de doua ori mai multe sanse sa doarma toata noaptea decat un bebelus care este dependent de suzeta. Unii bebelusi se nasc sugand degetelul in timp ce altii se obisnuiesc foarte greu.

Nu ii puneti manusi pe manute pentru ca astfel il impiedicati sa se obisnuiasca sa isi suga degetelul. Daca sunteti ingrijorati ca se va zgaria, taiati-i unghiutele astfel incat sa nu aiba niciun varf ascutit.

4. Enigmele infasatului

Problema: Unii parinti continua sa isi infese copilasul chiar si dupa ce acestuia nu ii mai place.

Solutia: Opriti-va din infasat daca bebelusul dvs. s-a obisnuit deja sa isi suga degetelul; in cel mai rau caz, infasati-l, dar lasati-i libera o manuta. Majoritatea bebelusilor sunt gata sa renunte la infasat in special la varsta de 3 - 4 luni.

5. Dormitul in aceeasi camera
Problema: Atunci cand impartiti camera cu bebelusul dvs. va simtiti mai in siguranta, gandindu-va ca il protejati de sindromul mortii subite, insa acest fapt conduce la mai multe treziri pe timp de noapte.

Bebelusii mormaie, gem si chiar tipa prin somn atunci cand au un somn usor.Daca ridicati bebelusul din patut atunci cand se afla intr-o stare de somn usor, nu va reusi sa invete cum sa readoarma intr-un somn, adanc.

Solutia: Nu sariti din pat pentru a-l lua pe bebe din patut la auzul oricarui scancet.
Folositi zgomotul de fond pentru a acoperi sunetele care pot sa il distraga pe bebelus, atunci cand se afla in aceeasi camera cu dvs. La varsta de 6 luni mutati-l in camera sa!

6. Prea Cald

Problema: Multi bebelusi sunt prea infofoliti atunci cand este ora de culcare. Este mai greu sa adormi atunci cand iti este cald; in plus, infofolirea exagerata poate influenta negativ rolul pe care il are temperatura organismului in ciclul trezire/dormire.

Solutia: Este mai bine daca ii este ceva mai frig decat mult prea cald. Mentineti camera la o temperatura care sa va faca sa va simtiti bine cand sunteti imbracati subtire.

7. Adormit in pat

Problema: Bebelusul dvs. nu merge la culcare cat este inca treaz si nici nu invata cum sa adoarma de unul singur, asa ca se trezeste foarte des pe timp de noapte ori de cate ori are un somn usor.

Solutia: Asezati bebelusul in patut cat inca este treaz, dar somnoros si astfel poate sa deprinda cu usurinta abilitatea de a adormi. Acest pas este vital pentru succes.

8. Adormind la san sau a la biberonul

Problema: Suptul este atat de relaxant incat il adoarme imediat pe bebe - dar din pacate acest lucru se intampla inainte de a-l aseza in patut.

Solutia: Hraniti bebelusul dupa-amiaza, ceva mai devreme, astfel nu va mai adormi in timp ce suge.

9. Plansul

Problema: Nimic nu este mai rau decat sa stati si sa ascultati cum bebelusul dvs. plange.

Solutia: Unii bebelusi nu reusesc sa isi dezvolte abilitatea de a se calma singuri decat daca primesc un impuls sa o faca. Oferiti-i oportunitatea de a se linisti inainte de a interveni dvs. In mod normal, daca bebelusul nu se poate linisti singur ar trebui sa interveniti dvs. si sa il calmati, dar inainte, opriti-va, analizati si ascultati!

Material Preluat si adaptat din cartea “Copilul tau trebuie sa doarma – Un plan perfect pentru a reusi”, de Cathryn Tobin, medic primar, Colectia Familia, editura House of Guides,.