SUA autorizeaza primul test clinic pe oameni care foloseste celule susa embrionare

Agentia americana pentru medicamente a autorizat primul test clinic al unei terapii pe celule susa embrionare, a anuntat vineri un purtator de cuvant, relateaza AFP.

"FDA a autorizat un test clinic de faza al societatii Geron Corporation, pentru tratarea pacientilor care sufera de grave afectiuni ale maduvei spinarii", a declarat Susan Cruz.

Geron, o societate cu sediul in California, a anuntat vineri dimineata ca a obtinut aprobarea FDA pentru un test clinic de faza 1 pentru tratamentul sau experimental, numit GRNOPC1. Un test de faza 1 este efectuat pe un numar mic de pacienti, pentru a fi evaluata toleranta la om a terapiei.

"Acordul permite Geron sa lanseze primul studiu din lume efectuat pe om, folosind o terapie bazata pe utilizarea celulelor susa embrionare umane", a spus societatea.

Obiectivul testului GRNOPC1 este injectarea pe voluntari care sufera de paralizie a unor celule derivate din celulele susa embrionare umane, in speranta ca ele pot regenera celulele nervoase afectate si, posibil, sa permita persoanei paralizate sa-si regaseasca functia motorie.

Societatea a spus ca a prezentat FDA un dosar de 21.000 de pagini pentru a-si sustine crerea, subliniid ca terapia si-a demonstrat eficienta pe soareci si sobolani.