Probleme medicale frecvente ale copiilor de la 0 la 2 ani

Acneea la sugari

La nou-nascuti, acele mici puncte albe apar in special pe nas si pe obrajori, uneori chiar din primele zile.
De fapt, hormonii maternali provoaca aceasta "mini-criza de adolescenta" la sugarii de 3-4 saptamani.
In schimb, dupa prima luna de viata, unii sugari au o adevarata eruptie de acnee cu puncte negre, pustule sau mini-chisturi (pline de grasime). Acestea pot fi provocate de anumite produse cosmetice sau de ingirjire.
Prea mult fluor (suplimente si apa minerala in biberon) poate, de asemenea, facilita aparitia punctelor albe.

Tratament
In multe cazuri aceasta acnee dispare in cateva luni.Medicul Dumneavoastra va poate prescrie, daca este cazul, un antibiotic local.
In cazurile mai severe, pot fi necesare antiacneice locale, foarte bine dozate.
Daca acneea este cu adevarat grava, va fi nevoie uneori sa recurgeti la un antibiotic local.

In orice caz, nu incercati niciodata sa apasati punctele negre sau sa rupeti negii.

Bronsita

Este o "mica" boala, foarte frecventa la copii.

Cum apare?
Incepe printr-un simplu guturai. Apar apoi din ce in ce mai multe secretii nazale care se scurg spre gat si ajung pana la bronhii.

Semnele
Tusea este expectoranta si febra depaseste 38 de grade C. Faza acuta nu dureaza mai mult de 2-3 zile, dar tusea persista pana la o saptamana.

Cum se trateaza?
Medicii recomanda un mucosolvant pentru a usura evacuarea secretiilor. Daca acesta nu este suficient, pot fi prescrise sedinte de kinetoterapie respiratorie.

Atentie!
In absenta unei suprainfectii, tratamentul cu antibiotice nu este numai inutil, ci chiar periculos, pentru ca favorizeaza cresterea rezistentei bacteriilor. Nu dati niciodata copilului antibiotice sau sirop pentru tuse fara avizul medicului, pentru ca i-ati putea agrava starea.

Diareea

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti in aceasta situatie este sa chemati pediatrul, mai ales daca micutul Dumneavoastra nu are decat 2 saptamani.

Diareea poate fi semnul unei gastroenterite si copilul risca sa se dezhidrateze foarte repede. Medicul va va prescrie un tratament specific ( de rehidratare).

In acelasi timp, trebuie sa luati, fara intarziere, masuri alimentare, imediat cum observati ca scaunele bebelusului sunt moi sau, mai ales, lichide.
Nu-i mai dati laptele obisnuit si procurati din farmacie un lapte special antidiareic.

Daca bebelusul mananca deja cu lingurita, cateva zile dati-i alimente ca:
- orez;
- morcov;
- cartofi;
- pui;
- peste;
- iaurt natural;
- mere crude sau coapte;
- gutui, afine.

Mai puteti sa-i dati apa in care ati fiert orezul sau morcovii: este un excelent remediu de pe vremea bunicii!

Si mai ales, indiferent de varsta copilului, dati-i sa bea frecvent apa sau o solutie rehidratanta.

Laringita

Este o inflamatie a laringelui, care apare adesea in urma unei raceli sau a unei rinito-faringite. Poate duce la angina sau bronsita. Trebuie urmarita in special la copiii mici.
Cum apare?
Este cauzata adesea de o raceala netratata; agentii microbieni care provoaca rinito-faringita provoaca si laringita.

Simptome
Laringita antreneaza o febra mica si o raguseala.
Noaptea, copilul are accese bruste si brutale de tuse ragusita si pare sa aiba si o jena respiratorie.
Atentie: cand copilul are febra mare (39-40 grade C), adevarate dificultati respiratorii si pare foarte abatut, este vorba despre epiglotita (inflamatia epiglotei), cea mai grava forma de laringita.
Chemati imediat salvarea, si, in asteptare, dati-i micutului un antipiretic (in alternanta ibuprofen si paracetamol) pentru a-i scadea febra.
Pentru a-l ajuta sa respire, trebuie sa mariti umezeala din aer in camera ( cu un umidificator, cu o oala cu apa foarte ferbinte...) sau duceti copilul in baie si lasati deschis robinetul de apa calda.
Cum se trateaza?
In caz de laringita simpla, calmati-va copilul si dati-i un antipiretic, daca are febra. Apoi chemati medicul: doar un corticoid (se elibereaza doar pe baza de reteta) va diminua rapid inflamatia laringelui.
Se vindeca foarte repede: in 2-3 zile.

Atentie!
Nu obligati un copil care are probleme respiratorii sa se intinda, sa stea culcat, pentru ca aceasta nu va face decat sa-i agraveze dificultatea de a respira.

Material preluat si adaptat din cartea Bebelusul dumneavoastra de la 0 la 2 ani, Autor: Copyright Marie Claire, editura House of Guides.