Comisia Europeana gazduieste primul summit la nivel inalt UE–China–SUA despre securitatea produselor

Comisia Europeana (CE) organizeaza in cursul zilei de luni primul summit la nivel inalt UE–China–SUA referitor la securitatea produselor, la care sunt abordate teme precum aplicarea standardelor in domeniu, intensificarea cooperarii si schimbului de informatii, a anuntat institutia europeana.

Sistemul de alerta rapida pentru produse de consum periculoase al Comisiei Europene (RAPEX) a aratat in mod constant, in ultimii ani, ca aproximativ 50% dintre produsele retrase de pe piata statelor membre sunt de origine chineza. Procentul ridicat este o consecinta a fluxurilor comerciale imense de bunuri de consum care provin din China – de exemplu, aproape 85% dintre jucariile de pe piata europeana sunt fabricate in China.

La intrunire vor fi luate in considerare standarde din noua legislatie SUA in materie de securitate a produselor, care permite un schimb de informatii mai deschis privind retragerea produselor si date despre produsele periculoase.

Activitatile fac parte dintr-o serie mai ampla de evenimente care se vor derula in Saptamana securitatii produselor, organizata de Comisie in perioada 17–21 noiembrie. Printre acestea se numara o intalnire a organismelor de reglementare ale grupului international pentru securitatea produselor de consum, un simpozion de instruire, conferinta de inchidere a unui proiect Prosafe privind intensificarea supravegherii pietei cu ajutorul celor mai bune practici, un grup de lucru al organismelor de reglementare UE-China privind sistemul de alerta rapida pentru produsele de consum nesigure, precum si un seminar comun UE–China privind supravegherea pietei.

In septembrie, increderea in produsele chinezesti a scazut pe plan international odata cu descoperirea de lapte si produse lactate contaminate cu melamina, care au dus la moartea a patru bebelusi si spitalizarea a aproape 47.000 de copii. De pe piata au fost retrase in septembrie si octombrie numeroase produse la a carora fabricare a fost folosit lapte din China, inclusiv bomboane sau biscuiti.