Consumul de cannabis si ecstasy a devenit o obisnuinta in randul adolescentilor, potrivit ANA

Aproximativ 300.000 de romani au consumat droguri de-a lungul vietii, iar copiii sunt familiarizati cu consumul de cannabis si ecstasy inca de la varsta de 11 ani, potrivit unui studiu privind prevalenta consumului de droguri in Romania pe 2007, prezentat, joi, de Agentia Nationala Antidrog (ANA).

Studiul a fost realizat de catre Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS - pe un esantion de 7497 de respondenti, cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani si are o marja de eroare de +/- 1, 2 la suta.

Rezultatele studiului au fost date publicitatii, joi, de catre presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta cu ocazia implinirii a cinci ani de functionare a institutiei.

Potrivit studiului, la nivel national, aproximativ 1,7 la suta din populatia cu varsta cuprinsa intre 15-64 de ani au consumat substante interzise, prin extrapolare putandu-se aprecia ca aproximativ 300.000 de persoane au consumat cel putin o data astfel de droguri.

"Daca se iau in considerare si medicamentele (tranchilizante, sedative, antidepresive) acest procent ajunge la 8,6 la suta, iar prin extrapolare rezulta aproximativ 1.300.000 de persoane", se arata in cercetarea ANA.

Totodata, din datele studiului reiese ca cea mai mica varsta declarata de un respondent pentru debutul in consumul de cannabis a fost de 11 ani, iar in cazul ecstasy, de 14 ani.

In general, romanii se apuca de droguri in jurul varstei de 24 de ani (76,6 la suta), iar cannabisul este preferatul dintre stupefiante, intr-un procent de 1,5 la suta, urmat de ecstasy (0,4 la suta), heroina (0,1 la suta), halucinogene ( 0,1 la suta) si cocaina ( 0,1 la suta).

In plus, in functie de nivelul de educatie, s-a determinat ca cei care consuma cel mai frecvent droguri au absolvit cursurile liceale (0,6 la suta) si universitare (0,3 la suta).

Potrivit datelor, circa 37.000 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 ani, dintre cei 350.000 inregistrati in Bucuresti si 25.700 de tineri cu varsta cuprinsa in intervalul 15-24 ani, dintre cei 265.000 inregistrati au incercat cel putin o data in viata cannabis.

Comparativ cu cannabisul, pentru consumul de ecstasy, din ultimele 12 luni, a fost inregistrat, la nivel national, un procent de doar 0,1%, regiunile in care respondentii au recunoscut un astfel de comportament de consum fiind: Bucuresti, Transilvania, Banat-Crisana-Maramures.

In acelasi timp, studiul mai scoate la iveala faptul ca aproximativ 20 la suta dintre romani stiu de unde sa isi procure rapid drogurile, in termen de 24 de ore, iar in cazurile tinerilor cu varste cuprinse intre 15-24 de ani, acest procent ajunge pana la 30 la suta.

"Cel mai facil acces a fost declarat de catre bucuresteni (procente pentru raspunsul “usor de obtinut in 24 ore” in functie de drog - intre 30 la suta si 40 la suta), comparativ cu celelalte regiuni in care procentele s-au situat intre 20-30 la suta", se arata in cercetarea ANA.

Pe de alta parte, aproximativ 85 dintre populatie este informata cu privire la riscurile asociate consumului de droguri.

Conform declaratiilor, cea mai mare problema este determinata de consumul de heroina o data pe luna sau mai rar/ o data pe saptamana sau mai des (90,2 la suta, respectiv 90,7 la suta) si de cocaina (90 la suta, respectiv 90,7 la suta).