Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile

Copiii care sunt alimentati cu peste, rosii si anumite tipuri de legume sunt mai putin susceptibili de a avea simptomatologie astmatica, potrivit ultimelor cercetari.

Aceste date provin dintr-un studiu efectuat pe un lot de 460 de copii care traiesc in Minorca, o insula spaniola din Bazinul Mediteranean. Copiii erau de varsta mica, pana la 7 ani si nu au urmat o dieta speciala potrivit cercetatorilor, incluzand-o si pe Leda Chantzi, medic la Universitatea din Creta, departamentul de medicina sociala.

Chatzi a instruit mamele copiilor in vederea supravegherii copiilor in ceea ce priveste dieta si existenta wheezing-ului, unul dintre simptomele astmului. Aproximativ 90% dintre copii au efectuat teste alergologice. Majoritatea copiilor nu au prezentat wheezing sau alergii, iar dieta lor obisnuita a fost una sanatoasa, potrivit celor care ii supravegheau.

Copii care mancau mai ales rosii, oua fierte, castraveti, fasole verde si dovlecel - mai mult de 40 grame pe zi - prezentau cu cel putin 62% mai putine simptome de tipul wheezing-ului, comparativ cu cei care nu obisnuiau sa se alimenteze astfel.

Chatzi si colegii denumeau aceste tipuri de legume “cu pulpa”, pentru a le diferentia de legumele radacinoasa sau cu frunze. Numai legumele cu pulpa, nu fructele, legumele radacinoase sau cu frunze, erau cele care ameliorau simptomatologia de tip wheezing.
Studiul a aratat ca acei copii care consumau peste 60 grame de peste pe zi erau cu 57% mai susceptibili de a pozitiva testele alergologice comparativ cu cei care consumau mult mai putin peste (aproximativ 39 grame pe zi).

Descoperirile nu au suferit modificari in cazul in care cercetatorii au luat in considerare factori suplimentari ca: alimentatie la san sau artificiala, mame fumatoare sau daca parintii proveneau din medii sociale defavorizate sau cu un nivel de educatie scazut.
Cu toate acestea, studiul nu a testat direct pestele si legumele in ceea ce priveste preventia astmului sau alergiilor. Descoperirile au fost publicate in jurnalul de Alergologie si Imunologie Pediatrica.