Dermatita atopica la copii

Generalitati

„Razvanel are 6 luni si 3 saptamani si are dermatita atopica. Se manifesta numai pe fata, la obrajori si la barbie - sunt zone rosii si aspre. Ca sa nu mai vorbim de mancarimi", se plange o mamica.

Dar acest caz nu este unicul, dermatita atopica fiind cea mai frecventa boala cutanata in randul copiilor.

Aceasta afecteaza fiecare copil, insa in mod diferit, atat in privinta debutului, cat si a gradului de severitate al simptomelor.

In general, debuteaza la varsta de 6-12 saptamani, majoritatea copiilor afectati revenindu-si in jurul varstei de 18 luni, cu toate ca vor prezenta ulterior un risc mai mare de a avea pielea uscata sau eczeme pe maini.

Dermatita este o boala cronica, manifestandu-se prin afectiuni ale pielii. Cercetatorii au estimat ca 65% dintre pacienti dezvolta simptomele in primul an de viata, in timp ce 90% dezvolta simptome inainte de varsta de cinci ani.

Ce anume determina dermatita atopica?

In primul rand sunt enumerati factorii genetici, care interfereaza cu factorii de mediu, diverse alimente (oua, lapte de vaca, alune, nuci), sau anumite substante care irita pielea (sapunuri, cosmetice, lana, fibrele sintetice din imbracaminte, apa fierbinte, chiar si temperatura din camera) si diversi alergeni (polenul, acarienii). Anumiti factori emotionali, precum stresul, pot inrautati conditiile. De retinut este faptul ca puteti sa va lasati copiii sa se joace cu cei care au dermatita atopica, deoarece nu este contagioasa.

Se poate trata dermatita atopica?

Ca in cazul tuturor bolilor nevindecabile, dermatita atopica poate fi ameliorata. Tratamentul trebuie sa ii implice atat pe copil cat si pe membrii familiei, impreuna cu doctorul alergolog si dermatolog, iar tratamentul va tine cont de varsta, simptomele si starea generala de sanatate a copilului.
- Cel mai frecvent tratament il reprezinta cremele si uleiurile cu corticosteroizi, aplicat numai la indicatia si in dozele recomandate de doctor (se au in vedere: varsta, locatia pe piele, severitatea simptomelor si tipul preparatului-crema sau ulei).
- Tratamentul cu histaminice orale este benefic pentru copiii care se scarpina noaptea, agravand afectiunea.
- Fototerapia este o metoda de tratament care utilizeaza undele ultraviolete A si B fiind indicata la copiii mai mari (peste 12 ani) si la adulti.
- Ciclosporina este de asemenea folosita pentru a trata cazurile severe ale dermatitei atopice care nu a raspuns la alte forme de terapie.
- Evitarea fumului de tigareta care creste riscul dezvoltarii simptomelor respiratorii alergice, cum ar fi rinita si astmul.
- Imbaierea trebuie sa fie de scurta durata, in apa calduta. Atentie la produsele pentru imbaiere. Folositi-le pe cele recomandate pentru copii, care nu contin parfumuri.
- Imediat dupa baie, se va hidrata pielea cu unguente grase.
- Taiati unghiile copiilor si piliti-le bine.
- Alegeti imbracaminte din bumbac.
- Imbracati-va copilul dupa temperatura ambientala evitand situatiile de supraincalzire, care favorizeaza pruritul.
- Folositi detergenti pentru spalarea rufelor copilului a caror formula exclude ingredientii cu efect alergenic sau agresiv cutanat, parfumul, inalbitorii optici.
- Incercati sa-i distrageti atentia copilului cand il vedeti ca incepe sa se scarpine.

Tratamente naturiste

Daca sunteti adeptii tratamentelor naturiste, incercati urmatoarele variante:
- Crema de galbenele, dar fabricata in casa (deoarece cea din comert contine coloranti si parfum, care au efecte negative in cazul dermatitelor): doi pumni de flori de galbenele se fierb in 250 ml. ulei (indicat este uleiul de masline) la bain-marin timp de 45 minute. Apoi, se strecoara printr-o strecuratoare deasa. In acelasi timp se topeste ceara de albine (aproximativ cat o nuca mai mare) cu rasina de brad sau molid (aproximativ o lingurita) pe foc mic si se amesteca repede cu uleiul strecurat. Compozitia se omogenizeaza cu doua linguri de alcool dublu rafinat. Se pastreaza intr-un recipient cu capac, la temperatura scazuta. Se hidrateaza pielea copilului cu aceasta crema.
- Imbaierea cu tarate de grau: se inveleste intr-o fasa sterila un kilogram de tarate de grau, apoi se pune la fiert aproximativ doua ore, dupa care la foc mic pana tarata se patrunde cu apa. Faceti-i copilului baie in fiecare seara cu aceasta apa fiarta cu tarate.

Autor Dana Tudor
Sursa: Revista Alergiile