Studiul celulelor stem da sperante pentru tratarea bolilor neurodegenerative


Celulele stem embrionare umane par foarte promitatoare in ceea ce priveste beneficiile in cazul bolilor degenerative. Aceste celule pot fi crescute intr-o maniera compatibila cu utilizarea clinica (fara straturi nutritive de origine animala) si chiar fara necesitatea imunosupresiei. Acestea au fost cateva dintre concluziile rezultate in urma unei colaborari internationale condusa de Prof. Evan Snyder de la Institutul Burnham pentru Cercetare Medicala.
Pentru a determina daca biologia celulei stem poate juca un rol benefic in bolile degenerative, cercetatorii au ales mai intai sa abordeze ca model experimental, un model de soarece al unei boli neurodegenerative letale reprezentative. In continuare acestia au utilizat celule stem neurale de soarece – un tip de celula stem adulta - pentru a stabili parametrii a ceea ce poate sau nu poate fi obtinut in aceasta boala.
Ulterior, avand demonstrat succesul cu celulele stem de soarece, au extins aceasta cercetare la celulele stem de origine umana, atat celule stem neurale umane cat si celule stem embrionare umane si practic, au avut pentru prima data oportunitatea de a compara direct aceste doua tipuri de celule stem controversate utilizand acelasi model.
Rezultatele au demonstrat ca aceasta este prima utilizare cu succes a celulelor stem embrionare umane in tratamentul unei boli degenerative, conservand in mod semnificativ functia si prelungind durata de viata.