Grasimea acunsa identificata prin RMN este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare la

Conform unui studiu recent, grasimea abdominala masurata prin tehnica RMN (o tehnica rapida, neinvaziva) cand este prezenta in exces poate pune in pericol copii si tinerii datorita riscului de a determina boli cardiovasculare, diabet si alte afectiuni. Spre deosebire de grasimea situata chiar sub peretele abdominal, care formeaza faldurile cutanate, grasimea interna localizata in interiorul si in jurul organelor interne este mai periculoasa pentru ca predispune copii la aparitia multor afectiuni la varsta adulta.
Pentru ca dereglarile metabolice par a fi asociate cu dispunerea intraabdominala a tesutului adipos, este foarte important sa poata fi detectat cu precizie tesutul adipos pentru a identifica acei copii care au risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Metodele curente prin care se estimeaza tesutul adipos din organism includ antropometria care implica masuratori fizice ale circumferintei abdominale si taliei si IMC (indicele de masa corporala) alaturi de DEXA insa antropometria este imprecisa iar DEXA presupune expunerea la radiatii.
Determinarile RMN au fost comparate pentru a se testa corelatia dintre masuratorile antropometrice si DEXA. Printre participantii la studiu masa totala de tesut adipos a fost depistata predominant la nivelul peretelui abdominal insa per total masa de tesut adipos a fost cea mai mare la diabetici si adolescentii supraponderali.
Estimarea tesutului adipos prin RMN este simplu de efectuat, rapida si poate fi utilizata in studiile clinice si diverse cercetarii, inclusiv managementul pacientilor, monitorizarea interventiilor si studii epidemiologice.