Depresia dupa nastere

Un studiu desfasurat in Iowa USA, a aratat ca femeile cu venituri reduse sunt predispuse sa sufere depresii dupa nastere (depresie postpartum). Studiul a adunat date sociodemografice incepand cu sfarsitul anilor 90, au fost incluse 4332 de femei, fiecare nascuse cu 4 - 6 luni inainte de a participa la studiu.
Simptome importante de, depresie postpartum au fost intalnite la 40 la suta din femeile cu venituri mici si doar la 13 la suta din femeile cu venituri medii sau peste medie.
Autorii studiului au aratat ca femeile cu venituri mici sufera deja de stress, iar nasterea unui copil poate reprezenta un stress in plus. O alta concluzie a fost aceea ca femeile de culoare sufera depresii postpartum mai frecvent decat femeile albe sau cele de origine latina.
De asemenea in cadrul comunitatilor cu venituri mici, se inregistreaza si o crestere a mortalitatii infantile.
Astfel autorii studiului au pus la punct un program care sa ajute mamele susceptibile de, depresie postpartum, program numit ''vizite la domiciliu''. In acest scop au fost instruiti special 31 de asistenti sociali si asistenti medicali.
Acestia viziteaza noile mame, la ele acasa si discuta cu ele probleme legate de cresterea si ingrijirea bebelusilor.
Persoanele implicate in acest program nu au pregatire psihologica, nici programul vizitelor la domiciliu nu reprezinta rezolvarea tuturor problemelor, dar vine in ajutorul noilor mame in lupta cu depresia pospartum.