Starea de sanatate a cuplului Minculescu este buna, dupa operatie

Operatia prin care solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, i-a fost transplantata, marti, o parte din ficatul sotiei sale Rodica a decurs conform planului medicilor, iar starea de sanatate a celor doi este buna, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii clinicii din orasul german Regensburg.

Informatii detaliate despre operatie si despre starea pacientilor vor fi furnizate de medicii institutiei in cadrul unei conferinte de presa care va avea loc vineri.

Interventia chirurgicala, prin care lui Minculescu i-a fost transplanta o parte din ficatul sotiei sale, a inceput marti dimineata, in clinica universitara din Regensburg, langa Munchen, si a durat peste 10 ore. Din echipa de medici a facut parte si Dorel Sandesc, medicul timisorean care l-a consultat periodic pe Minculescu si este prieten cu acesta.

Minculescu sufera de o afectiune genetica, boala polichistica hepato-renala, iar sotia artistului si-a dat acordul sa doneze o parte din ficat. "Boala, care cauzeaza multe chisturi pe ficat si rinichi, a fost mostenita de la tatal sau si a evoluat in ultima perioada. Chisturile s-au marit si au inceput sa afecteze functiile hepatice", a explicat, in urma cu o luna, doctorul Dorin Sandesc.

Chirurgul Irinel Popescu este de parere ca dupa transplant, daca nu intervine nicio complicatie timp de trei luni, Cristi Minculescu ar putea reveni la activitatile sale obisnuite.

“Sansele de reusita intr-un astfel de transplant sunt de 90%. Exista, ca in orice operatie, anumite riscuri, dar ele sunt depasite de beneficiile transplantului, care, in cazul lui Cristi Minculescu, era singura solutie”, a precizat Irinel Popescu.

Potrivit Ministerului Sanatatii, costul interventiei chirurgicale se ridica la 47.000 de euro, suma acoperita din Fondul National de Asigurari de Sanatate.

Cristi Minculescu, in varsta de 50 de ani, canta in Iris din anul 1980 si este considerat unul dintre simbolurile rock-ului autohton. In 2007, la implinirea a 30 de ani de activitate a trupei, Minculescu si colegii sai au fost decorati de presedintele Traian Basescu.