Alimentatia sanatoasa si obezitatea la scolari

Educatia copiilor privind alimentatia sanatoasa si descurajarea consumului de bauturi carbogazoase are efecte doar pe termen scurt si mediu asupra obezitatii la copiii de varsta scolara, fara a avea un impact major pe termen lung. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca la trei ani dupa incheierea programului de educatie privind alimentatia sanatoasa, impactul acesteia a disparut total.

Autorii studiului au explicat ca interventiile simple sunt cu adevarat eficiente daca sunt respectate o perioada lunga de timp. Aproximativ 10% dintre copiii cu varste scolare din intreaga lume sunt supraponderali. Previziunile indica pentru anul 2010 ca un procent de 20% dintre baieti si 25% dintre fete vor fi obezi.
Cercetatorii au realizat acest studiu pe un lot de 644 copii, cu varsta intre 7 si 11 ani, care au fost urmariti pentru o perioada de 1 an. Lotul a fost impartit in doua grupuri: unul care a beneficiat de un program educational ce incuraja alimentatia sanatoasa si evitarea consumului de bauturi carbogazoase si altul care nu a beneficiat de acest program (lotul control). La sfarsitul anului s-a observat ca procentul de copii obezi a fost mai mic in lotul care a beneficiat de programul educational comparativ cu lotul control.

La doi ani de la incheierea studiului, cercetatorii au reinvestigat cele doua grupuri de copii depistand ca numarul copiilor obezi a crescut in ambele grupuri, cu toate ca in lotul control erau in continuare mai multi copii obezi. La trei ani de la incheierea studiului prevalenta obezitatii era identica in cele doua grupuri.
Asadar eficienta oricarui program educational in randul copiilor este mare doar daca aceste programe educationale se desfasoara pe perioade indelungate sau chiar continuu.