Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni

Cum creste si se dezvolta sugarul in primul an de viata?

Primele 12 luni pot reprezenta perioada cea mai dinamica din viata. Modificarile radicale au loc in toate domeniile de crestere si dezvoltare, acestea cuprind:

- dezvoltarea fizica – este important de consultat medicul daca sugarul prezinta o rata de crestere incetinita semnificativ sau daca acesta are un apetit alimentar redus in mod consecvent

- dezvoltarea cognitiva – functia cognitiva reprezinta abilitatea de a invata si a memora. Daca sugarul nu este suficient de agil si activ, se recomanda consultul medicului.

- dezvoltarea emotionala si sociala – sa se consulte medicul daca apar preocupari legate de modul in care copilul interactioneaza cu ceea ce-l inconjoara sau parintele se simte incapabil sa stabileasca o conexiune afectiva sau emotionala cu propriul copil

- dezvoltarea limbajului – daca sugarul nu bolboroseste pe masura asteptarilor sau nu raspunde la vocea membrilor familiei, sa se consulte medicul. Aceasta ar putea indica tulburari de auz

- dezvoltarea senzoriala si motorie – daca sugarul nu-si dezvolta in mod consecvent abilitatile motorii, ca de exemplu incercarile de a se rostogoli peste sau de a se tari, sa se adreseze medicului.

Consultul de specialitate

Controalele medicale repetate ar trebui sa aiba loc dupa prima luna de viata la 2, 4, 6, 9 si 12 luni. In timpul acestor vizite, medicul curant ar trebui sa examineze copilul pentru evaluarea cresterii si dezvoltarii normale. Se chestioneaza parintele daca copilul s-a dezvoltat conform asteptarilor. Vaccinarile sunt administrate conform orarului standard de imunizare.

Cand ar trebui sa apara motive de ingrijorare pentru cresterea si dezvoltarea sugarului?

Sa se adreseze medicului daca copilul nu creste in greutate si nu se dezvolta conform asteptarilor corespunzatoare varstei. Totusi, sa se ia in considerare ca fiecare copil se dezvolta intr-un ritm diferit. Un copil care castiga incet anumite deprinderi, ca de exemplu ganguritul interactiv, poate avea o dezvoltare inaintata in coordonarea senzoriala si motorie. De obicei este mai ingrijorator cand un copil castiga diferite deprinderi, dar apoi si le pierde.

De asemenea, sa se adreseze medicului daca copilul prezinta tulburari ale auzului, de exemplu daca nu raspunde la vocea parintelui sau la zgomote puternice. Sa nu se ezite consultarea medicului de fiecare data cand apar motive de ingrijorare legate de starea de sanatate a copilului, chiar daca nu este clarificata cauza.

Cum poate fi ajutat copilul in timpul primului an de viata?

Se poate ajuta promovarea unei dezvoltari sanatoase prin interactiunea cu copilul si asigurarea unui mediu stimulant si plin de afectiune. De asemenea, trebuie studiate modele de dezvoltare normale. Aceste informatii vor ajuta parintii sa inteleaga schimbarile din viata copilului si sa gaseasca solutii corespunzatoare ca raspuns la aceste modificari.

Provocari zilnice

Satisfacerea nevoilor unui sugar este o slujba grea. Muti parinti se simt coplesiti de resposabilitatile care decurg la un moment dat din ingrijirea sugarului. Cateodata parintii au senzatia ca au descoperit secretele prin care sa inveseleasca sugarul, apoi brusc se pare ca nimic nu mai functioneaza. Intelegerea modului de dezvoltare si pregatirea anticipata pentru schimbari, ca de exemplu fluctuatiile progamului de somn, poate fi de un real ajutor.

Copilul se dezvolta si prezinta schimbari inregistrate intr-un ritm foarte rapid ceea ce da impresia ca e o persoana diferita in fiecare etapa de dezvoltare.

Promovarea unei cresteri si dezvoltari sanatoase

Sugarii se dezvolta bine cand toate necesitatile sunt satisfacute pe deplin si cu afectiune.
Sa se promoveze o dezvoltare fizica sanatoasa.

Se recomanda consultul medicului curant, ori de cate ori apar preocupari legate de starea de sanatate a sugarului:

Controalele periodice

Sugarii cu varste cuprinse intre 1 luna si 1 an ar trebui sa fie examinati periodic la 2, 4, 6, 9 si 12 luni. In timpul consultului sunt evaluate cresterea si dezvoltarea sugarului pentru a observa daca acesta a dobandit deprinderile corespunzatoare varstei.

La fiecare control, medicul:
- evalueaza cresterea sugarului prin masurarea greutatii, lungimii si circumferintei craniene. Aceste masuratori sunt reprezentate pe un grafic al cresterii si sunt comparate cu insemnarile anterioare si ulterioare pentru a se asigura ca copilul creste conform asteptarilor

- va fi consultat in legatura cu dezvoltarea motorie si senzoriala, vizuala si auditiva. Copilul este examinat atent si este si vaccinat

- va aprecia dezvoltarea emotionala si sociala a sugarului prin observarea interactiunii cu persoanele din jur. Anamneza va contine intrebari despre programul intregii familii, despre alimentatia si somnul sugarului si despre prezenta oricaror modificari de comportament.

Suplimentar aprecierilor de mai sus, medicul va fi interesat in mod special in verificarea specifica a dezvoltarii sugarului:

- consultul de la 2 luni – cuprinde urmatoarele intrebari: Copilul zambeste? Exista un program de alimentare? S-a creat o legatura stransa cu copilul? Se adapteaza restul familiei cu sugarul?

- controlul de la 4 luni – Sugarul se intinde si se catara (agata)? Incearca copilul sa duca obiectele la gura? Perioadele de plans se scurteaza? S-a incadrat sugarul in cadrul familiei si familia se bucura de prezenta copilului?

- controlul de la 6 luni – Este copilul capabil sa stea in sezut? Cum este dezvoltarea senzoriala a copilului si coordonarea mana-ochi?

- controlul de la 9 luni – Cum mananca copilul? Este capabil copilul sa ridice obiecte? Raspunde copilul cand este strigat pe nume?

- controlul de la 12 luni – Copilul merge tinandu-se de mobila? Copilului ii place sa se joace de-a "ascunzisul" sau cu diferite jucarii.

Controalele de rutina reprezinta un bun prilej pentru parinti sa puna intrebari despre schimbarile care sunt de asteptat sa survina in saptamanile urmatoare.

Ce pot face parintii?

Sa se consulte medicul daca deprinderile insusite anterior de sugar au regresat.

Sa se retina ca sugarii isi insusesc deprinderile fiecare in ritm diferit. Doar pentru ca copilul achizitioneaza mai incet deprinderi intr-un domeniu nu inseamna ca prezinta anumite afectiuni sau intarziere in dezvoltare. Totusi, este important de consultat medicul de fiecare data cand apar motive de ingrijorare. Identificarea precoce a problemelor, de obicei ofera cele mai bune oportunitati pentru un tratament de succes. Sa se cerceteze alte surse de informatii daca preocuparile nu sunt elucidate sau daca apar probleme de comunicare cu medicul.

Sanatatea fizica si mentala este de asemenea importanta in ajutarea copilului de a-si dobandi propriul lui potential. Se recomanda consultul medical daca apar simptome de depresie sau de detasare care fac imposibila ingrijirea copilului in mod adecvat.

- alaptarea – pentru cel putin un an. Sa se introduca alimentatia solida la momentul oportun, ideal dupa o perioada de alaptare exclusiva de 6 luni

- sa se acomodeze dupa ritmul sugarului – parintele va da treptat un sens programului de somn si de alimentare al sugarului si va fi capabil sa stabileasca programul zilnic pe la 3 luni. Totusi, parintii ar trebui sa fie pregatiti sa se adapteze daca este nevoie

- intotdeauna sa se puna sugarul sa doarma in decubit dorsal (pe spate). Aceasta pozitie de dormit reduce riscul mortii subite la sugar (deces instalat brusc fara o cauza cunoscuta)

- sa se puna sugarul in decubit ventral (sa stea pe burta) cand este treaz si cand este supravegheat indeaproape

- sa se fereasca sugarul de leziuni, inec, arsuri, otravire si de alte pericole

- sa se utilizeze echipamentul sugarului in mod corespunzator.

Se poate promova o dezvoltare emotionala normala a sugarului prin:
- incurajarea relationarii – se realizeaza prin interactiunea consecventa si furnizarea afectiunii sugarului
- recunosterea si consolidarea comportamentului. De exemplu, cand se interactioneaza cu sugarul, sa se incurajeze zambetul si contactul vizual
- sa se raspunda adecvat cand sugarul plange. Copilul plange pentru a-si comunica nevoile, ca de exemplu senzatiile de foame si de disconfort. Nu se rasfata copilul prin raspunsul prompt la aceste semnale. Unii copii prezinta colici, care sunt cauza perioadelor de plans prelungit, al carui varf se inregistreaza in jurul varstei de 8 saptamani.

Folosirea de masuri confortabile, ca de exemplu purtarea sugarului intr-un ham poate fi folositoare:
- controlul anxietatii de despartire – incepand cu varsta de 6 luni este normal ca sugarul sa simta o anumita anxietate cand parintele nu este langa el. Se poate ajuta copilul sa controleze aceste emotii prin asigurarea ca sugarul este bine odihnit si hranit inainte de a fi lasat pe mana altcuiva. Este de asemenea utila distragerea sugarului ca de exemplu cu o jucarie favorita.

Se recomanda ajutorul sugarului sa dobandeasca noi abilitati prin:

- stimularea invatarii – parintii ajuta la avansarea dezvoltarii cognitive prin legatura emotionala stransa, interactiune si joc si prin acordarea neconditionata a afectiunii
- dezvoltarea vorbirii si limbajului – vorbirea, interactiunea si citirea sugarului sunt toate modalitati obisnuite de a promova dezvoltarea limbajului.

Permiteti copilului sa exploreze in siguranta. Oferiti-i coordonare si limite, dar sa se respecte curiozitatea copilului si abilitatile dobandite. Aceasta va ajuta la dezvoltarea increderii necesare pentru descoperirea noilor aptitudini si pentru o crestere si dezvoltare normala.

Sugarii de obicei progreseaza intr-un mod natural, de la o secventa a unei trepte de dezvoltare la alta, ca de exemplu de la zambit la chicotit. In timpul primului an se vor observa castiguri in 5 domenii majore:

- dezvoltarea fizica – este in mod special mai pronuntata in primul an de viata. Majoritatea sugarilor aproape isi tripleaza greutatea pana la aniversarea primului an de viata

- dezvoltarea cognitiva – sau dezvoltarea abilitatilor de invatare si memorare progreseaza rapid. Sugarii incep devreme sa recunoasca persoanele familiare. Pe masura ce memoria lor se dezvolta, ei realizeaza gradual ca persoanele si obiectele persista chiar daca acestea se afla situate in afara campului vizual, o aptitudine cognitiva denumita permanenta obiectelor. Integrarea senzoriala evolueaza de-a lungul primului an, ceea ce reprezinta procesul prin care creierul copilului incepe sa faca conexiuni intre senzatiile vizuale, gustative, auditive si tactile

- dezvoltarea emotionala si sociala – incepe prin stabilirea de legaturi stranse intre sugar si parinti si intre sugar si dadaca. Cand este ingrijit intr-un mod afectuos si corespunzator, majoritatea sugarilor incep sa se angreneze si sa comunice cu altii. La 12 luni majoritatea copiilor sunt expresivi si s-au atasat puternic de parinti. Ei experimenteaza de asemenea un anumit grad de "anxietate de separare" cand parintele este plecat

- dezvoltarea limbajului – apare impreuna cu dezvoltarea creierului si a sinapselor neuronale. Copiii incep sa comunice prin intermediul diferitelor tipuri de tipete, apoi progreseaza prin bolborosire. La 1 an, copiii sunt capabili sa pronunte cateva cuvinte. Multi copii inteleg cateva cuvinte pana la aceasta varsta si incep sa deduca sensul multor altor cuvinte

- dezvoltarea senzoriala si motorie – progreseaza prin continuarea cresterii si dezvoltarii creierului, nervilor si muschilor. Pe masura ce miscarile controlate devin mai fine, reflexele arhaice dispar gradual (reflexe prezente la nastere).

Chiar daca majoritatea copiilor dobandesc anumite deprinderi la o varsta specifica, este important de amintit ca dezvoltarea se produce intr-un ritm individualizat. De asemenea, multi copii tind sa inregistreze un progres intr-un domeniu, ca de exemplu invata sa pronunte "ta-ta", in timp ce alte abilitati, ca de exemplu coordonare motorie nu inregistreaza progrese. Daca copilul prezinta o usoara intarziere in dezvoltarea abilitatilor dintr-un domeniu, aceasta nu constituie neaparat o problema. Totusi, sa se consulte medicul daca apar motive de ingrijorare.

Copiii nascuti prematuri in mod tipic dobandesc deprinderile mai tardiv decat alti copii de aceiasi varsta. Totusi, ei se incadreaza de obicei in graficul de dezvoltare preconizat pentru varsta lor. De exemplu un sugar nascut mai devreme cu 2 luni, va castiga deprinderile 2 luni mai tarziu decat un copil nascut la termen in aceiasi perioada.

- dezvoltarea fizica: majoritatea nou nascutilor isi dubleaza greutatea prin castigul in greutate in medie de (14,2g) pana la (28,4g) in fiecare zi in primele 6 luni de viata. Greutatea de la nastere se tripleaza intre 9-12 luni. Pana la varsta de 12 luni, majoritatea nou nascutilor au crescut cu 25,4 cm fata de lungimea de la nastere. Circumferinta craniana de obicei creste cu 0,6-1,3cm pe luna

- dezvoltarea cognitiva: aceasta reprezinta un proces prin care nou nascutii isi dezvolta abilitatile de invatare si memorare. Sugarii incep sa recunoasca si sa interactioneze cu persoanele dragi si incep sa inteleaga ca sunt inconjurati de persoane si obiecte

- dezvoltarea emotionala si sociala – intr-un mediu afectiv, sugarii se ataseaza usor de parintii lor. In prima luna, nou nascutii isi exprima emotiile in principal prin plans, grimase sau etaleaza o fata vioaie si vesela. In jurul varstei de 4 luni, sugarii invata sa zambeasca, sa gangureasca si imbratiseaza persoanele care ii iau in brate. La 5 luni, copii isi arata clar preferintele pentru persoanele dragi. In urmatoarele luni protestele la despartire si anxietatea ciudata reprezinta modalitati prin care sugarul isi demonstreaza atasamentul. O legatura stransa furnizeaza o baza pentru viitoarele relatii, copiii invata cum sa-si iubesca parintii si cum sa aiba incredere in ei

- dezvoltarea limbajului – creierul sugarului este foarte receptiv la invatare si absoarbe foarte repede limbajul din jurul lor. In jurul varstei de 3-6 saptamani copiii dezvolta diferite tipuri sonore de plans pentru a indica nevoile specifice (ca si foamea sau disconfortul), la 2 luni, incep sa interactioneze prin gangurit sau zambet, ulterior continuand sa bolboroseasca si sa chicoteasca pana la 6 luni. Pana la 6 luni, majoritatea sugarilor au invatat toate sunetele distincte si de baza ale limbajului lor nativ. In primul an majoritatea sugarilor pot sa pronunte diferite cuvinte, ca si mama sau tata si pot intelege mult mai multe

- dezvoltarea senzitiva si motorie – miscarile copilului devin mai controlate si intentionate pe masura ce reflexele arhaice dispar (reflexele cu care se naste copilul). Chiar daca aparent copilul devine din ce in ce mai puternic cu timpul, sugarul va fi suficient de flexibil si coordonabil la sase luni ca sa isi introduca in gura degetele de la picioare si suficient de puternic ca sa stea in pozitia sezut fara suport. La 10 luni multi copii pot sta in picioare, chiar daca ei au nevoie de suport.