Exercitiile fizice diminueaza simptomele astmului la copii

exercitii,fizice,fitness,aerobic,copil,astmConform unui nou studiu realizat de un grup de cercetatori brazilieni, copii bolnavi de astm pot respira mai usor, cu medicatie mai putina iar starea lor generala poate fi mai buna, prin imbunatatirea nivelului de exercitii fizice.

In cadrul acestui studiu, copii care urmau un tratament corespunzator pentru astm, au urmat un program supravegheat de fitness si aerobic, rezultatele fiind diminuarea senzatiei de insuficienta respiratorie indusa de activitatea fizica. In plus, in cursul acestui studiu, doza zilnica de steroizi inhalati a fost redusa cu pana la 52% la copii care au urmat programul de exercitii, in timp ce aceasta doza nu a sufert nici un fel de modificari la copii care nu au urmat acest program de antrenament, acestia reprezentand grupul de control.

Programul de antrenament, in paralel cu tratamentul medicamentos a dus la o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii (in special asupra reducerii simptomelor cauzate de astm) cat si a capacitatii de exercitiu.
Studiul a fost desfasurat pe un lot de 38 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani, care prezentau forme moderate pana la severe de astm persistent. Antrenamenul de aerobic s-a desfasurat de la intensitate moderata pana la inalta, cu o frecventa de 2 sedinte pe saptamana, timp de 16 saptamani. Toti copii participanti la studiu urmau un tratament medical adecvat pentru astm.

Rezultatele studiului, conform carora, controlul asupra astmului a fost imbunatatit cu ajutorul exercitiilor de aerobic, evidentiaza importanta mentinerii unui program regulat de exercitii fizice la copii bolnavi de astm.
Adesea, copii care se confrunta cu dificultati in respiratie cauzate de astm, se tem de exercitiile fizice si nu le urmeaza, ceea ce in timp duce la deteriorarea conditiei fizice. Antrenamenul fizic atent supravegheat, nu numai ca reprezinta o oportunitate de mentinere a conditiei fizice ci, de asemenea, reprezinta o buna strategie de control asupra simptomelor cauzate de astm.