Utilizarea telefonului mobil nu creste riscul aparitiei cancerului

Un studiu danez arata ca proportia persoanelor care s-au imbolnavit de cancer nu a crescut in randul persoanelor care au utilizat telefonul mobil in ultimii 21 de ani.
Studiul respectiv a fost facut pe mai mult de 420.000 de danezi care si-au luat primul telefon mobil intre 1982 si 1995.
Unele dintre aceste persoane au pastrat telefonul pe intraga perioada de 21 de ani, dar, in medie, ei au utilizat telefonul timp de 8 ani si jumatate.
Printre cercetatorii care au realizat acest studiu se numara medici renumiti de la Societatea Daneza de Cancer, acestia urmarind aparitia sau evolutia cancerului la utilizatorii de telefoane mobile incepand din perioada 1982-1995 pana in 2002.
In perioada respectiva 14.249 de persoane din grupul cercetat s-au imbolnavit de cancer. Dar aceste cifre sunt chiar putin mai mici decat rata medie de imbolnaviri preconizate in randul populatiei daneze in general.
Datele arata ca nu au fost cresteri in cazul cancerului la creier, a leucemiei sau tumorilor la ochi sau la glandele salivare in randul utilizatorilor telefoanelor mobile.
Aceste date intaresc concluziile unor studii anterioare, efectualte pe o durata de 3 ani, care aratau, de asemenea, ca utilizarea telefoanelor mobile nu creste riscul aparitiei cancerului.
Cercetatorii danezi sustin ca nu au gasit nici o dovada pentru asocierea intre riscul aparitiei tumorilor canceroase si utilizarea telefonului mobil pe o perioada scurta sau lunga de timp.
Ramane totusi o intrebare: de ce rata aparitiei cancerului in randul utilizatorilor telefoanelor mobile este mai scazuta decat in general. Din studiu nu reiese nimic clar in acest sens, dar, probabil, utilizatorii de telefoane mobile au un stil de viata mai sanatos.