Gripa rezistenta la Tamiflu se extinde in Statele Unite

Tulpina principala a virusului gripei sezoniere, devenita rezistenta la Tamiflu, principalul antiviral de pe piata, este din ce in ce mai raspandita, potrivit unui raport al autoritatilor sanitare americane dat publicitatii luni si citat de AFP.

In sezonul 2007-2008, virusul A (H1N1) a reprezentat circa 19% dintre tulpinile virale ale gripei sezoniere din Statele Unite.

Cazuri de rezistenta a acestei tulpini la Tamiflu (oseltamivir), dezvoltat si comercializat de laboratoarele elvetiene Roche, au fost identificate la 142 de pacienti dintr-un esantion de 1.155 infectati cu virusul A (H1N1), adica 12%.

Date preliminare despre inceputul sezonului actual de gripa (2008-2009) arata ca rezistenta virusului A (H1N1) la Tamiflu ramane la cote ridicate, potrivit cercetatorilor de la Centrele Federale de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), care au realizat aceasta cercetare.

In 19 februarie, fusesera identificate cazuri de rezistenta la 264 de pacienti dintr-un total de 268 infectati cu virusul A (H1N1), adica 98,5% dintre acestia.

Virusurile gripei sezoniere analizate de CDC au fost prelevate, identificate si testate in perioada septembrie 2007-mai 2008. Pentru sezonul actual, acestea au fost colectate intre 28 septembrie 2008 si 19 februarie 2009.

"Aparitia unei rezistente la oseltamivir arata necesitatea de a dezvolta noi antivirale si de a dezvolta unele teste care sa permita diagnosticarea rapida a tulpini virusului gripei si a afla daca aceasta este rezistenta", scriu autorii studiului publicat in editia din 11 martie a Jurnalului Asociatiilor Medicale Americane. Acestia insista asupra necesitatii unei "mai bune supravegheri nationale a gripei sezoniere si a rezistentei virusului la tratament".

Raportul a fost publicat cu o saptamana mai devreme decat fusese prevazut, datorita importantei pe care il are pentru sanatatea publica.

Cresterea brusca a rezistentei la Tamiflu a fost observata recent in Statele Unite si in lume.

Potrivit expertilor, aparitia acestei tulpini rezistente ramane un mister. Rezistenta ei a aparut in urma cu mai multi ani in Japonia, tara in care se foloseste cel mai mult Tamiflu. Totusi, in Statele Unite, se pare ca este vorba de o dezvoltare spontana a rezistentei, asa cum s-a intamplat inainte in China, unde Tamiflu este folosit foarte rar.

Alte cazuri au fost observate iarna trecuta in Norvegia, Franta, Rusia si Africa de Sud.

Gripa sezoniera provoaca moartea a circa 36.000 de decese pe an in Statele Unite, mai ales in randul persoanelor in varsta, a copiilor foarte mici, a cardiacilor sau asmaticilor, din cauza complicatiilor pe care le provoaca, potrivit statisticilor CDC.

Pe de alta parte, Tamiflu este principalul medicament folosit in tratarea cazurilor umane de gripa aviara. Rezistenta gripei sezoniere la acest medicament este de natura sa ridice semne de intrebare cu privire la eficienta sa in cazul unei pandemii de gripa aviara, despre care expertii considera ca se va produce, mai devreme sau mai tarziu.